search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 03:53
MENU CLOSE

Το Ισραήλ δεν έχει «άλλη επιλογή» από την επίθεση στη Ράφα, λέει ο Νετανιάχου σε μέλη του Κογκρέσου

28.03.2024 17:08
netahyahu

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε μια ομάδα μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ ότι η «νίκη» στη Γάζα και η «καταδίωξη» της ανώτερης ηγεσίας της Χαμάς στον θύλακα απέχουν μόλις «λίγες εβδομάδες».

Μιλώντας σε μια διακομματική ομάδα από το Κογκρέσο την Τετάρτη, ο Νετανιάχου είπε: «Έχουμε σκοτώσει πολλούς ανώτερους ηγέτες [της Χαμάς], συμπεριλαμβανομένου του νούμερο τέσσερα στη Χαμάς, του νούμερο τρία στη Χαμάς. Θα πιάσουμε το νούμερο δύο και το νούμερο ένα. Αυτό είναι νίκη. Η νίκη είναι προσιτή. Είναι λίγες εβδομάδες μακριά».

Φιλοξενώντας την αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, μια επίσκεψη που οργανώθηκε από την φιλοϊσραηλινή ομάδα λόμπι American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου είπε ότι είναι «πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η διακομματική υποστήριξη».

Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ακόμη ότι το Ισραήλ «δεν έχει άλλη επιλογή» από το να υλοποιήσει την χερσαία επιχείρηση στη Ράφα καθώς «η ίδια η ύπαρξη της χώρας είναι στο όριό της».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ απολάμβανε μια «αξιοσημείωτη ευθυγράμμιση» με την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά είχε θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις για μια ισραηλινή επχείρηση στη Ράφα.

Το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις διεθνώς ενόψει της σχεδιαζόμενης επίθεσής του στη νότια πόλη της Γάζας, στην οποία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται επί του παρόντος.

Ο Νετανιάχου είχε πει νωρίτερα στην αντιπροσωπεία ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα μπορούσαν «απλώς να μετακινηθούν» από τη Ράφα με «με τις σκηνές τους».

«Υπάρχει όλη η Λωρίδα της Γάζας βόρεια της Ράφα», είπε ο Νετανιάχου. «Οι άνθρωποι κατεβαίνουν, μπορούν να ανέβουν», πρόσθεσε.

Οι διαφωνίες σχετικά με την επικείμενη εισβολή στη Ράφα και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα έχουν οδηγήσει τις σχέσεις μεταξύ του Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ιστορικό χαμηλό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Νετανιάχου ακύρωσε μια προγραμματισμένη κυβερνητική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε ψήφισμα που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το ψήφισμα, που προτάθηκε από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός για τον Ραμαζάνι, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και «την επείγουσα ανάγκη επέκτασης της ροής βοήθειας στη Γάζα».

Σε συναντήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία για το πώς το Ισραήλ θα προχωρήσει σε μια επιχείρηση στη Ράφα, αλλά και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπαν στον Γκάλαντ ότι το Ισραήλ πρέπει να βρει μια «εναλλακτική» επιλογή αντί μιας μεγάλης επίθεσης στη Ράφα, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο τους αμάχους και θα επιδείνωνε την κατάσταση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε να επαναπρογραμματίσει την ακυρωθείσα επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει την πιθανή επιχείρηση στη Ράφα.

Διαβάστε επίσης:

Κάρολος: Ουδέν σχόλιο για την υγεία του και την Κέιτ Μίντλετον στο μήνυμά του για το Πάσχα – Ηχογραφήθηκε πριν δύο εβδομάδες

Βαλτιμόρη: «Όλη η γέφυρα μόλις κατέρρευσε» – Το ηχητικό ντοκουμέντο του δυστυχήματος – Επιχείρηση απομάκρυνσης συντριμμιών

Μουρατίδης κατά Παπακαλιάτη: «Κλέβεις ιδέες, σκηνές, διαλόγους… Τώρα κλέβεις και φωτογραφίες;»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15