search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:24
MENU CLOSE

Κονδυλώματα και καρδιά: Τι σχέση έχουν;

28.03.2024 11:06
kardia-ygeia-new

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), αυτός δηλαδή που προκαλεί τα κονδυλώματα, είναι πιθανόν να αυξάνει τη θνησιμότητα εξαιτίας αθηροσκλήρωσης.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο European Heart Journal. Τα ευρήματά της προστίθενται σε άλλα στοιχεία που συνδέουν τον HPV, όπως και άλλους ιούς, με υψηλό αριθμό θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και με υψηλότερο κίνδυνο μη θανατηφόρων επεισοδίων. Οι παχύσαρκοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από όλους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι ορισμένοι υπότυποι του συγκριμένου ιού μπορούν να προκαλέσουν οξυτενή κονδυλώματα, τα οποία είναι πιθανόν να εξελιχθούν σε καρκίνο όχι μόνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλων οργάνων όπως το αιδοίο, το πέος και το στόμα. Για την αποφυγή αυτής της εξέλιξης έχουμε τα μέσα για ταυτοποίηση των υποτύπων και για τη θεραπεία των βλαβών που προκαλούν. Έχουμε, επίσης, στη διάθεσή μας εμβόλια που ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες μόλυνσης από 9 επικίνδυνα στελέχη του ιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι τα μοναδικά που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μόλυνση από τον HPV έχει επεκταθεί και σε άλλα όργανα, όπως στην καρδιά. Αν και βρίσκεται σε αρχικά στάδια και απαιτείται η διενέργεια μεγάλων μελετών, τα ευρήματα δείχνουν ότι από τη στιγμή που εισέρχεται στον οργανισμό μπορεί να ανιχνευθεί και σε άλλα σημεία, όπως στις αθηρωματικές πλάκες και να τις αποσταθεροποιήσει. Αν και έχουν ακόμα πολλά να διαλευκανθούν, το σίγουρο είναι ότι η πρόληψη σώζει ζωές», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η αθηρωματικές πλάκες δημιουργούνται σταδιακά από τη συσσώρευση λιπιδίων, φλεγμονωδών κυττάρων και θρομβογόνων παραγόντων στα τοιχώματα των μεσαίων και μεγάλων αρτηριών. Εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του αίματος, αυξάνοντας την πιθανότητα ρήξης τους, εγκεφαλικού, εμφράγματος ή ανακοπής.

Οι λοιμώξεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ερευνητών ως πιθανοί παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση εδώ και πολλές δεκαετίες. Εκτός από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV), έχουν ενοχοποιηθεί και άλλοι ιοί, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός και ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Η μελέτη

Οι επιστήμονες στράφηκαν στους ιούς καθώς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν γιατί η αθηροσκλήρωση παραμένει η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, παρά τις προόδους στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου.

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, παρέχουν ισχυρές αποδείξεις ότι οι ιοί επιβαρύνουν την αθηροσκλήρωση.

Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 163.250 γυναίκες από την Κορέα χωρίς αθηροσκλήρωση, οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 17 χρόνια. Σχεδόν το 10% αυτών ήταν θετικές στον ιό των κονδυλωμάτων.

Τα ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, σημειώθηκαν συνολικά 134 καρδιαγγειακοί θάνατοι, το 16% των οποίων σε γυναίκες με HPV.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και διαπίστωσαν ότι ο συσχετισμός παρέμενε ισχυρός.

Η παχυσαρκία αποτέλεσε αρνητικό παράγοντα, αφού αύξησε τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά προβλήματα σε γυναίκες με HPV.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τους μηχανισμούς μέσω των οποίων προκύπτει ο κίνδυνος. Πιθανόν ο ιός που προκαλεί τα κονδυλώματα να εισβάλει στις αθηρωματικές πλάκες, προκαλώντας έτσι την αύξηση ή/και την αστάθειά τους, υποστηρίζουν ορισμένοι που έχουν αναφέρει ανίχνευση DNA και πρωτεΐνης του HPV σε στεφανιαίες αρτηρίες με πλάκα.

Η συγκεκριμένη μελέτη και άλλες παρόμοιες καθιστούν επιτακτικότερη την ανάγκη αποφυγής της μόλυνσης από τον συγκεκριμένο ιό.

Η χρήση προφυλακτικού, το εμβόλιο, ο μόνιμος σύντροφος και η καλή προσωπική υγιεινή είναι κάποια από τα μέτρα που προστατεύουν από την μόλυνση με HPV.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Τσουχτερά πρόστιμα σε εταιρείες που δηλώνουν ψεύτικα ή ανακριβή στοιχεία για ελλείψεις φαρμάκων

SOS από τους Πνευμονολόγους για την αφρικανική σκόνη: Κίνδυνος για τοξικό μίγμα, συστάσεις για τις ευάλωτες ομάδες

Οι ελλείψεις φαρμάκων και υγειονομικού προσωπικού στο επίκεντρο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:15