search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:53
MENU CLOSE

Πού το πάει ο Νετανιάχου με τον Μπάιντεν και τι λένε οι ισραηλινοί αναλυτές

28.03.2024 06:12
netanyahu

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην εσωτερική σκηνή στο Ισραήλ οι χειρισμοί του πρωθυπουργού Νετανιάχου αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επέτρεψε την υπερψήφιση πρότασης με την οποία ζητείται η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θεωρείται αποτέλεσμα της άκαμπτης στάσης Νετανιάχου έναντι του προέδρου Μπάιντεν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται έντονη κριτική για τις πολιτικές του επιλογές μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς, αλλά ο τόνος των σχολιαστών μετά την αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας φτάνει στα όρια του χλευασμού και της περιφρόνησης, όπως σημειώνει ο Guardian.

Η ισραηλινή κοινωνία αντιλαμβάνεται την τεράστια σημασία που έχουν οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις, η οικονομική στήριξη, οι πωλήσεις όπλων και η αμέριστη διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ, που συχνά ενεργούν ως εκπρόσωπος του Ισραήλ ασκώντας βέτο σε θέματα που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν το εβραϊκό κράτος.

Ο Μπεν Κασπίτ έγραψε στην εφημερίδα Ma’ariv ότι η στάση του ισραηλινού πρωθυπουργού είναι «τρελή» και «τρομακτική» και πρόσθεσε ότι «αυτός ο άνθρωπος (ο Νετανιάχου) μας βάζει όλους σε κίνδυνο: το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, την στρατηγική συμμαχία που είναι θεμελιώδης για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ».

Στην κεντροαριστερή εφημερίδα Haaretz, κεντρικό σχόλιο χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως «παράγοντα καταστροφής για το Ισραήλ» και «βάρος για το Ισραήλ». Η Haaretz υποστηρίζει ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός «μας εκθέτει σε στρατηγικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να έχουν πολύ βαρύ τίμημα. Επιδιώκοντας την προσωπική πολιτική του επιβίωση, με βλάπτει σκόπιμα τους πολίτες του Ισραήλ».

Η κεντροδεξιά Yedioth Ahronoth δημοσίευσε ένα σκίτσο του Νετανιάχου, που είναι μια μικροσκοπική φιγούρα που παλεύει με έναν θηριώδη Μπάιντεν, με τον Νετανιάχου μετά βίας να μπορεί να περικυκλώσει το δάχτυλο του Μπάιντεν.

Πέρα από τα δημοσιεύματα αυτά υπάρχουν αρκετοί επιφανείς Ισραηλινοί που ζητούν ανοιχτά την παραίτηση του Νετανιάχου. Ένας από αυτούς είναι ο Γκέρσον Μπασκίν, που είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, πριν από μία δεκαετία. «Ο Νετανιάχου έχει εκτροχιαστεί. Είναι πλέον υπαρξιακός κίνδυνος για το Ισραήλ. Πρέπει να φύγει από τις ζωές μας», έγραψε ο Μπασκίν στην πλατφόρμα Χ.

Προσπαθώντας να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από την αμερικανική αποχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Φρανκ Λόβενσταϊν, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είχε ενεργό συμμετοχή στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις το 2014, δήλωσε στην Washington Post ότι τρεις είναι οι παράγοντες που την αιτιολογούν:

Οι διαφωνίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Ισραήλ για την μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα, η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και η ανακοίνωση του Ισραήλ για την εγκατάσταση νέων εποίκων την ώρα που βρισκόταν στο Ισραήλ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

«Ο Μπάιντεν έκανε ό, τι μπορούσε επί μήνες για να αποφύγει μια δημόσια σύγκρουση. (Η αποχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας) αντανακλά μια πολύ σοβαρή αλλαγή στην θέση του Λευκού Οίκου ως προς το πώς θα αντιμετωπίζει τους Ισραηλινούς στο εξής», δήλωσε ο Λόβενσταϊν.

Μιαν άλλη σοβαρή ένδειξη των διπλωματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλίνα Μπέρμποκ, ότι στέλνει αντιπροσωπεία στο Ισραήλ για να υπενθυμίσει στην ηγεσία της χώρας τις υποχρεώσεις της με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Κάτι που δείχνει πως και η Γερμανία – μια χώρα που είναι  από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των ισραηλινών θέσεων – μάλλον έχασε την … υπομονή της με το Ισραήλ του Νετανιάχου.

Διαβάστε επίσης:

Banksy: Νέες περιπέτειες για το τελευταίο έργο του καλλιτέχνη στο Λονδίνο

Η Κομισιόν θέλει κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο σε πανεπιστήμια της ΕΕ

Βαλτιμόρη: Φόβοι για αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:49