search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:53
MENU CLOSE

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ: Μικροζημιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο – Έκλεισε το Δημοτικό Στάδιο Ζαχάρως – Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης (photos)

29.03.2024 14:18
ZIMIES_ZAXARO_SLIDER

Τουλάχιστον 7 μετασεισμοί ακολούθησαν τα 5,7 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Ηλεία και τη Μεσσηνία το πρωί της Παρασκευής (29.3.2024).

Η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 09:12, είχε επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο Ανατολικά των Στροφάδων, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Το βίντεο από τη στιγμή του σεισμού είναι χαρακτηριστικό της έντασης της δόνησης, η οποία έξαλλου έγινε αισθητή και στην Αττική.

Μικροζημιές και έλεγχοι

Μικροζημιές από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια. Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Την ίδια ώρα «αυτοψίες σε κτίρια και σχολικές μονάδες των δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από τους σεισμούς πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών» όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «υπάρχουν αναφορές για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές».

Στο μεταξύ, στον Δήμο Ζαχάρως «έχουν καταγραφεί ζημιές στις εγκαταστάσεις του σταδίου», όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κώστας Μητρόπουλος.

Με απόφαση του Δημάρχου το δημοτικό στάδιο, κατασκευής του 1972, έκλεισε εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν στις εξέδρες αλλά και τις αίθουσες κάτω από αυτές. Το ακριβές μέγεθος του προβλήματος θα διαπιστωθεί από κλιμάκιο μηχανικών που θα μελετήσει τις εγκαταστάσεις.

Ζημιές παρατηρήθηκαν επίσης και σε μάντρες, αλλά και σε κτίρια και σε γέφυρες της περιοχής, προς Φυγαλεία και Αρτέμιδα.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος ότι «έχουν καταγραφεί ρωγμές σε παλιά γεφύρια και σε παλιά σπίτια, καθώς και σε μαντρότοιχους σπιτιών μέσα στην πόλη της Ζαχάρως».

Πάντως, όπως επεσήμανε, «συνολική εικόνα για τις ζημιές θα υπάρχει όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των μηχανικών».

Η ανακοίνωση του Δήμου Ζαχάρως:

O Δήμος Ζαχάρως μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή μας, ενημερώνει ότι κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών  προέβησαν σε ελέγχους των σχολικών μονάδων και των χώρων συνάθροισης για την ασφάλεια των μαθητών και των πολιτών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές.  

Παρακαλούνται οι πολίτες να ελέγξουν τις οικίες τους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν υλικές ζημιές από τον σεισμό, να ενημερώσουν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, στα εξής τηλέφωνα: 2625360301-317.

Επίσης  ενημερώνουμε τους γονείς ότι τα Σχολεία, ο Παιδικός Σταθμός και το ΚΔΑΠ του Δήμου Ζαχάρως, αναστέλλουν την λειτουργία τους για σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024. 

Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. Το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου μετά την ισχυρή δόνηση, το επίκεντρο της οποίας εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο Ανατολικά των Στροφάδων.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του υπογραμμίζει ότι «η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες ακόμα και εβδομάδες αρκετά μεσαίου μεγέθους γεγονότα».

Ο Άκης Τσελέντης εκτιμά ότι «κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κυρίως σεισμός αλλά και λίγο μεγαλύτερος αν γίνει λόγω της θέσης του επικέντρου δεν θα έχει επιπτώσεις».

Παράλληλα ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ξεκαθάρισε ότι σε καμιά περίπτωση ο σημερινός σεισμός των 5,7 Ρίχτερ δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το ρήγμα της Καλαμάτας και κάλεσε τους κατοίκους να ησυχάσουν..

Η ανάρτηση Τσελέντη:

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι ότι ακόμα είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια εκτίμηση αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

«Θα περιμένουμε να δούμε και την ακολουθία του. Έχουμε καλό δίκτυο στην περιοχή, καταγράφουμε τη σεισμικότητα, από εκεί και πέρα τις επόμενες ώρες, μετά από ένα 24ωρο τουλάχιστον θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή είναι οι πρώτες ώρες δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια. Αυτό που περιορίζει την ανησυχία είναι η έκταση από τις ακτές», τόνισε και ανέφερε ότι οι ζημιές είναι απειροελάχιστες.

«Η δόνηση αυτή λόγω του μεγάλου μεγέθους που είχε έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο και δημιούργησε μία ανησυχία αρκετά μεγάλη στις περιοχές αυτές. Δεχτήκαμε κλήσεις όχι μόνο από τη Μεσσηνία αλλά από το Γύθειο, τη Ζάκυνθο, από την Ηλεία. Αλλά το θέμα είναι ότι ο σεισμός αυτός ήταν μακριά από τις ακτές, γεγονός που περιόρισε και τις επιπτώσεις του», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραστάθης και προσθέτει ότι ακόμη είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια εκτίμηση αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πρόκειται για μία σεισμογενή περιοχή, ο σεισμός ήταν σε θαλάσσιο χώρο και δεν συντρέχει ανησυχία ενώ πρόσθεσε ότι μικρές ζημιές εντοπίζονται στο μοναστήρι των Στροφάδων.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του ανέφερε ότι ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι οριζόντιας ολίσθησης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

«H σεισμική δράση συνεχίζεται στον Κυπαρισσιακό κόλπο, με σεισμούς μικρότερους του μεγέθους 4 που γίνονται μετά τον πρωινό 5,7. Ήδη γνωρίζουμε ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι οριζόντιας ολίσθησης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Πριν από χρόνια μελετήσαμε και δημοσιεύσαμε λεπτομερείς έρευνες τόσο για την πρόσφατη όσο και για την ιστορική σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής. Στην εικόνα βλέπετε τις κύριες τεκτονικές γραμμές που διαπιστώσαμε τότε. Ο σημερινός σεισμός έγινε στο μέσον της τεκτονικής γραμμής 4» αναφέρει.

Αισθητός και στην Κάτω Ιταλία ο σεισμός

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 9 και 12 λεπτά, ανατολικά των Στροφάδων, έγινε αισθητή και στην Κάτω Ιταλία και, ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας.

Πολλοί χρήστες σχολίασαν το συμβάν με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί, από τις αρχές, τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

φωτογραφίες: ilialive

Διαβάστε επίσης:

ΓΣΕΕ: Ανακοίνωσε γενική απεργία στις 17 Απριλίου

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, ομόφωνη η απόφαση

Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για βιασμό και μαστροπεία – Αθώα για όλα πλην της εκβίασης η μητέρα της 12χρονης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:49