search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 11:11
MENU CLOSE

Γεωργιάδης: «Τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται δεν τα χρειάζονται οι ασθενείς»

30.03.2024 17:59
adonis georgiadis 7776- new

«Τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που γράφουν οι γιατροί, δεν τα χρειάζονται οι ασθενείς». Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίες στην Τρίπολη, με αφορμή τα τρία νέα εργοστάσια που κατασκευάζονται ήδη στο Βιομηχανικό Κέντρο της περιοχής, στο πλαίσιο του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ένωση Ογκολόγων  Ελλάδας έχει ζητήσει την ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία, προκειμένου να μπει «φρένο» στην αλόγιστη συνταγογράφηση που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα αυξάνοντας, ετσι, τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο κύριος Γεωργιάδης τόνισε με νόημα ότι σύντομα θα συσταθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία όπως έχει προτείνει η Ελληνική Παθολογική Εταιρία.

Η Φαρμακευτική δαπάνη, πρόσθεσε ο υπουργός, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές. Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την Φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα που πραγματικά τα χρειάζονται. Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργος ειπε μεταξύ άλλων: «Είναι λάθος πολιτική τα φθηνά φάρμακα. Πωλούνται κάτω του κόστους τα φθηνά φάρμακα γι αυτό έχουμε ελλείψεις».

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα το λίθιο, ένα φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο για τη μανιοκατάθλιψη και την ημικρανία: «Είχαμε το λίθιο από δύο εταιρίες και η μια έφυγε  γιατί η τιμή του ήταν πολύ χαμηλη και αντικατασταθηκε από ένα ακριβότερο. Όλη αυτή η πολιτική αλλάζει για να έχουμε τα φάρμακα στην ώρα που τα θέλουμε», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης  στην αλόγιστη δαπάνη του ΙΦΕΤ, που απο 25 εκ έχει φτάσει περίπου 270 εκ.

Μίλησε για εντατικοποίηση του ελέγχου, συνεργασία με τους εμπλεκομενους φορείς και διαφάνεια.
Προανήγγειλε αλλαγγές και αυξήσεις της τιμής ώστε να μην χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα: «Και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε και συμπληρωσε: «Εάν δεν μπορείς να ρυθμίσεις σωστά τη φαρμακευτική σου δαπάνη για να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για τις πανάκριβες καινοτόμες θεραπείες οι ασθενείς δεν θα βρίσκουν τα φάρμακα τους. Πρέπει να έχουμε λεφτά για να μπορούμε να αγοράζουμε φάρμακα».

Σημείωσε, επίσης,  οτι σε 15 ημέρες θα πραγμστοποιθεί στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback το οποίο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, με άμεσο αντίκτυπο στην μείωση της παραγωγής φαρμάκων και κατ’ επέκταση στον ασθενή.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αριστερά: «Η χυδαία επίθεση στον Χάρη Δούκα θα πέσει στο κενό» – «Κοπτοραπτική στο βίντεο της τοποθέτησης του»

Κασσελάκης για Δούκα: «Δέχεται ανέντιμη επίθεση – Δηλώνω απερίφραστα τη στήριξή μου»

Αλέξης Τσίπρας: Θερμά σχόλια από τα σέρβικα ΜΜΕ για τη στάση του στο θέμα του Κοσόβου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 11:05