search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:39
MENU CLOSE

Τέχνες και Πόλη: Μια έκθεση όπου ο θεατής γίνεται ένα με τον πίνακα και το Café Bistrot που θυμίζει Παρίσι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2327
28/03/2024
30.03.2024 06:00
texnes-poli (1)

Ανεβαίνοντας στον τελευταίο όροφο του υπέροχου νεοκλασικού κτηρίου στη Βασιλίσσης Σοφίας 55, μας περίμενε στο γυμνό από έπιπλα ατελιέ του ο Κωνσταντίνος Παπαργύρης, με τα έργα του μόνο να φωτίζουν τον χώρο. Με καταγωγή από τη Λάρισα, ο Παπαργύρης μας μίλησε για το πώς είναι να μεγαλώνει ένας καλλιτέχνης στην επαρχία, για την τέχνη του που την αγκαλιάζει το φως και φυσικά για την ατομική έκθεση ζωγραφικής του στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

«Μέχρι να πείσω τους γονείς μου ότι μιλάω σοβαρά, εντάξει, ήταν δύσκολο! Εγώ είχα την τύχη να έχω έναν καλό δάσκαλο, τον γλύπτη Χρήστο Μακρόπουλο. Εκείνος με τη σειρά του ήταν μαθητής του Γιάννη του Παππά και είχε φτιάξει ένα πρότυπο εργαστήρι προετοιμασίας για την Καλών Τεχνών. Αυτό ήταν για εμένα τρομερά δυνατό ερέθισμα!» είπε, αναφέροντας πως ο δάσκαλός του διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πορεία του.

Η έκθεση αναδεικνύει έργα από το 2021 και μετά – από τις τρεις τελευταίες ζωγραφικές περιόδους του Κωνσταντίνου Παπαργύρη. Η Νιόβη Κρητικού, που επιμελείται την έκθεση, εξηγεί πως «σε αυτήν την αναδρομή, ο Παπαργύρης προτρέπει τον θεατή να προσεγγίσει την τέχνη με μία σύγχρονη ματιά, όπου η οπτική αντίληψη δεν είναι πλέον γραμμική αλλά ενεργητική. Καλεί τον θεατή να αλληλεπιδράσει, είτε ενσωματώνοντάς τον στη σύνθεση, είτε δημιουργώντας ενοποιητικά πεδία που αντανακλούν στην πρώτη του ενότητα το αναγεννησιακό υπόβαθρο. Στη δεύτερη ενότητα ανακαλούν μικρές λεπτομέρειες και παρατηρήσεις που ενώνονται στο βλέμμα του θεατή και στην τελευταία και πιο πρόσφατη αναδεικνύουν την ανεπαίσθητη κίνηση που διατρέχει το έργο, τείνοντας να εξαφανιστεί μέσα σε ανεπαίσθητους χρωματικούς μετατονισμούς».

Τα έργα του έχουν μιαν εσωτερική δύναμη και ικανότητα να καλούν τον θεατή να γίνει μέρος του πίνακα. Το φως και οι αντικατοπτρισμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο και μέσα από τη σιωπή ο καλλιτέχνης αφηγείται μιαν ιστορία. Ο ίδιος, όταν σκέφτεται την τελευταία του δουλειά, τη χαρακτηρίζει ως «μια ζωγραφική της σιωπής». Αυτός ο μυστικισμός εκφράζεται έντονα μέσα στα ονειρικά τοπία ταπισερί της ενότητας «Ρετσιτατίβο» ή στην ενότητα «Ο βασιλιάς είναι γυμνός». Όλο το εύρος της δουλειάς του αφορά το φως, την κινητήρια δύναμη που διαμορφώνει την επιφάνεια του καμβά, δημιουργώντας την απαραίτητη ατμόσφαιρα για να αναπτυχθεί η αφηγηματική δομή του έργου. Ο Παπαργύρης αναδεικνύει έναν εντυπωσιακό διάλογο μεταξύ της τέχνης και της ανθρώπινης εμπειρίας, προσκαλώντας τον θεατή σε ένα ταξίδι ενδοσκοπικής αναζήτησης και ανακάλυψης.

Foyer Café Bistrot στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Δεν είναι μυστικό πως ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί πολύ και είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές, ειδικά για το σαββατοκύριακο! Προσφέρει εκτός από σημαντικά events τέχνης και πολλές γαστρονομικές επιλογές με bar που μπορούν να γίνουν το επόμενο στέκι μας. Σημείο αναφοράς για τον Πειραιά και πραγματικό διαμάντι είναι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Το Foyer Café Bistrot, που βρίσκεται μέσα στο υπέροχο νεοκλασικό μέγαρο του θεάτρου, έχει αριστοκρατικό παριζιάνικο αέρα belle époque με γοητευτική ρετρό αισθητική όπου κυριαρχούν το κόκκινο βελούδο και οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι. Φυσικά διαθέτει και πιάνο! Το ατμοσφαιρικό café bistro ανοίγει από το πρωί τις πόρτες του και παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, προσφέροντας στους θαμώνες του μιαν ολοκληρωμένη εμπειρία. Το πρωί λειτουργεί ως καφέ από τις 10, και το βράδυ μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε εκλεκτές ετικέτες κρασιών – και φυσικά διαθέτει εξαιρετικό μενού.

Επιπλέον, στον χώρο του προγραμματίζεται σειρά επιλεγμένων μουσικών εκδηλώσεων, αλλά και παρουσιάσεις νέων δημιουργών, συγγραφέων κ.λπ.

Το Foyer Café Bistrot μεταμορφώνεται πολύ συχνά σε μουσική σκηνή με συναυλίες τζαζ, όπερας, ακόμα και ρεμπέτικου ή σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα ευρωπαϊκά foyer καθώς ο ρομαντισμός και το μεγαλείο του παρελθόντος ξεχειλίζουν σε όποια γωνιά κι αν κοιτάξει κανείς.

Διαβάστε επίσης:

Τέχνες και πόλη: Μια φωτογραφική έκθεση πολλαπλών πραγματικοτήτων και το πιο ιστορικό μαγαζί των Αθηνών

Τέχνες και πόλη: Η πινακοθήκη των ονείρων και ένα μπαρ για τους «χαμένους» των Αθηνών

Τέχνες και πόλη: Μια βόλτα στην έκθεση του ΕΜΣΤ και ένα γαστρονομικό ταξίδι που δεν πρέπει να χάσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09