search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:01
MENU CLOSE

Αλλαγή ώρας: Πάνε μια ώρα μπροστά τα ρολόγια μας – Από πότε ισχύει

31.03.2024 01:00
allagi_wras

Έφτασε η στιγμή για την αλλαγή ώρας. Τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2024, γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά για να δείξουν 04:00 (από 03:00). Αυτό σημαίνει… μία ώρα λιγότερο ύπνο, αλλά περισσότερη ηλιοφάνεια που βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Η θερινή ώρα θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1916, όταν η Γερμανία ήθελε να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα για να τροφοδοτήσει τα πολεμικά της εργοστάσια, καθώς η «μάχη των χαρακωμάτων» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για να το πετύχει αυτό, προχώρησε σε αλλαγή ώρας. Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, σε δοκιμαστικό επίπεδο, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια πήγαν μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια, όμως, η συγκεκριμένη πρακτική εγκαταλείφθηκε για να επιστρέψει δριμύτερη τη δεκαετία του 1970 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω. Οι θιασώτες της κατάργησης της αλλαγής ώρας εστιάζουν (εκτός από τις επιπτώσεις στο βιολογικό ρολόι και την ανθρώπινη υγεία) στις αναταράξεις που προκαλούνται κάθε φορά σε μεταφορές και εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη θερινή ώρα που επιστρέφει στα ρολόγια.

Τι να προσέξετε στην αλλαγή ώρας 2024 στο κινητό τηλέφωνο

Να σημειώσουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια το πότε αλλάζει η ώρα δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό στους κατόχους κινητών τηλεφώνων, καθώς η αλλαγή πραγματοποιείται αυτόματα. Είναι σημαντικό, όμως, να προηγηθεί ένα έλεγχος πριν από την προγραμματισμένη αλλαγή ώρας στις 31 Μαρτίου 2024, τα ξημερώματα.

Συγκεκριμένα, ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου καλό είναι να ρίξει μια ματιά, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι ενεργοποιημένη η αυτόματη ρύθμιση στη συσκευή είτε πρόκειται για Android ή για iPhone.

Αλλαγή ώρας 2024 σε κινητό Android

Αυτό ισχύει για τα αναλογικά ρολόγια, καθώς τις περισσότερες φορές σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές η μετάβαση από χειμερινή σε θερινή (και το αντίστροφο) γίνεται αυτόματα.

Η ενεργοποίηση για την αυτόματη αλλαγή ώρας σε κινητό τηλέφωνο που λειτουργεί με λογισμικό Android έχει ως εξής:

  • Επιλογή «Ρυθμίσεις»
  • Γενική Διαχείριση
  • Επιλογή «Ημερομηνία & Ώρα».
  • Η επιλογή «Αυτόματη ημερομηνία και ώρα» πρέπει να είναι ενεργοποιημένη. Σε διαφορετική περίπτωση η αλλαγή ώρας δεν γίνεται αυτόματα.

Πώς αλλάζει αυτόματα σε κινητά iPhone

Η ενεργοποίηση της αυτόματης αλλαγής ώρας σε κινητά τηλέφωνα iPhone γίνεται ως εξής:

  • Άνοιγμα της εφαρμογή «Ρυθμίσεις»
  • Επιλογή «Γενικές»
  • Μετάβαση σε «Ημερομηνία και ώρα».
  • Πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η επιλογή «Αυτόματη ρύθμιση».

Διαβάστε επίσης:

Σοκ για δύο άνδρες στο Ηράκλειο: Βρήκαν γιγάντιο πύθωνα σε χωράφι (Photo)

Πυροβολισμοί στο Κολωνάκι: Στις Αχαρνές εντοπίστηκε ο δράστης

Στο Ωνάσειο η 3χρονη που υπέστη ανακοπή καρδιάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34