search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 01:49
MENU CLOSE

Τι είναι το Pfizergate και γιατί φέρνει σε δύσκολη θέση την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

01.04.2024 12:00
Ursula_new

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία αναλαμβάνει τη διερεύνηση των καταγγελιών για πιθανές ποινικές ευθύνες σε σχέση με τα μηνύματα που φέρονται να έχουν ανταλλάξει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο CEO της φαρμακευτικής Pfizer, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του εισαγγελικού γραφείου στη Λιέβη. Η υπόθεση, που χαρακτηρίζεται από το Politico ως Pfizergate, αφορά στην προμήθεια εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΡΡΟ) έχουν αναλάβει την διερεύνηση των ευθυνών της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «για παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», όπως προκύπτει από έγγραφα που έχει υπόψη του το Politico.

Ο φάκελος άνοιξε από τις βελγικές αρχές στη Λιέγη, στις αρχές του 2023, μετά από καταγγελία που υπέβαλε ο λομπίστας Φρέντερικ Μπαλντάν. Αργότερα προστέθηκαν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, αν και η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία απόσυρσης της καταγγελίας μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τουσκ.

Η καταγγελία του Φρέντερικ Μπαλντάν επικεντρώνεται στην φημολογούμενη ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του αφεντικού της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, την οποία αποκάλυψαν οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα έγραψε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο CEO της Pfizer συμφώνησαν τους όρους της αγοράς με ανταλλαγή μηνυμάτων. Για την υπόθεση οι New York Times έχουν υποβάλει παράλληλη μήνυση εναντίον της Κομισιόν επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των μηνυμάτων και να επιτρέψει πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα.

Η αποκάλυψη ότι η υπόθεση διερευνάται από την EPPO φέρνει στο επίκεντρο τον ρόλο της προέδρου της Κομισιόν, στην συμφωνία που εκτιμάται ότι ήταν αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ΕΡΡΟ έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε κατάσχεση τηλεφώνων και άλλου υλικού από τα γραφεία της Κομισιόν ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην ιδιαίτερη πατρίδα της φον ντερ Λάιεν, την Γερμανία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για την φον ντερ Λάιεν, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Κομισιόν.

Η Κομισιόν μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων ή ακόμα και να επιβεβαιώσει την ύπαρξή τους.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στην κορύφωση της πανδημίας, το 2021, θεωρήθηκε τότε ως θρίαμβος για την φον ντερ Λάιεν. Όμως το γεγονός ότι αγοράστηκε μια τεράστια ποσότητα εμβολίων και η αποκάλυψη του Politico, πέρυσι, ότι πετάχτηκαν στα σκουπίδια εμβόλια αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, άλλαξε άρδην τις αρχικές εντυπώσεις.

Η φον ντερ Λάιεν έχει περιοριστεί να δηλώσει ότι «οτιδήποτε απαραίτητο για το θέμα έχει ειπωθεί και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Το 2022 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ερευνούσε γενικώς τη διαδικασία αγοράς εμβολίων, αλλά είναι η πρώτη φορά που το εισαγγελικό γραφείο συνδέει την έρευνα με το λεγόμενο Pfizergate.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Τουρκία: Τι έχασε ο Ερντογάν και τι κέρδισε ο Ιμάμογλου (videos)

Γερμανία: Νόμιμη πλέον η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς – Το γιόρτασαν… καπνίζοντας μπροστά από την πύλη του Βρανδεμβούργου (photos)

Εκλογές Τουρκία: Ο Ιμάμογλου πέταξε γραβάτα και χόρεψε ποντιακά μετά τον θρίαμβο της Κωνσταντινούπολης (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59