search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:13
MENU CLOSE

Ally Rosenberg: Αποκαλύπτοντας τη δυναμική σχέση εικόνας και αντικειμένου

02.04.2024 14:40
DH_AR_86_Ally Rosenberg_Death Creeps in Through the Gums_Ceramic tiles, marble, grout, pigment, linear actuator mechanism_50 x 75 x 5 cm_2024

Τη δεύτερη ατομική έκθεση του με τίτλο «Μυϊκή Μνήμη- Αληθινοί Μύθοι του Εγώ και της Αρρενωπότητας», παρουσιάζει στην γκαλερί Δυο Χωριά ο Βρετανός καλλιτέχνης, Ally Rosenberg.

«Όταν μια ενέργεια επαναλαμβάνεται αρκετά συχνά, αρχίζει να παρακάμπτει τη συνειδητή σκέψη. Αυτό είναι που ονομάζουμε Μυϊκή Μνήμη. Το σημείο όπου η συνήθεια κωδικοποιείται ως δεύτερη φύση, όπου ενσωματώνεται ως χαρακτηριστικό του εαυτού· όπου οι συμπεριφορές μοιάζουν συνυφασμένες με τις ίδιες τις μυϊκές ίνες των άκρων μας», εξηγεί ο καλλιτέχνης που εντάχθηκε στο πρόγραμμα residencies της γκαλερί το 2022 και μέσα από μια σχολαστικά επιμελημένη σειρά νεότερων γλυπτών του διερευνά τα δαιδαλώδη μονοπάτια της ανθρώπινης συνείδησης, προ(σ)καλώντας αναστοχασμό και ένα ίχνος παιγνιώδους περιφρόνησης απέναντι στις παραδοσιακές αρρενωπές αξίες.

Εστιάζοντας στη γλυπτική και την εγκατάσταση, η τέχνη του Ally Rosenberg υιοθετεί μια ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση στην εξερεύνηση της ανθρώπινης μορφής μέσω της κοπής και διαμόρφωσης οικείων υλικών και υφών, αποκαλύπτοντας μια δυναμική σχέση μεταξύ εικόνας και αντικειμένου.

«Το Εγώ αποτελείται από αμέτρητα προσωπικά αφηγήματα που παίζονται και ξαναπαίζονται σαν παιδικές ταινίες σε λούπα. Τα αποστηθισμένα σενάρια απαγγέλλονται και απαγγέλλονται έως ότου εξαχνωθεί η σημασία κάθε λέξης και απομείνουν μόνο ως φωνητικές εκφορές και άκριτες ηθικές αξίες. Τα οικογενειακά ήθη κι έθιμα συγχωνεύονται, επιτείνοντας ένα αμάλγαμα αναμνήσεων που αποκρυσταλλώνουν την κατανόησή μας για το ποιοι είμαστε», όπως τονίζει ο Rosenberg. Διερευνώντας την εγγραφή προσωπικών και διαγενεακών αφηγημάτων στον σωματικό εαυτό μας, αυτό το σύνολο έργων αναμετριέται με τις πολύπλευρες συνδέσεις –υλικές, εικονικές, συναισθηματικές και δομικές– μεταξύ σώματος, μνήμης και μύθου.

Το γνωστικό υπόβαθρο του Rosenberg στις νευροεπιστήμες υπεισέρχεται ουσιωδώς στην επιλογή των υλικών του, τα οποία συνδυάζει αριστοτεχνικά για να απεικονίσει τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης συνείδησης. Παντρεύοντας οικιακά υλικά με παραδοσιακές αλλά και με σύγχρονες τεχνικές αιχμής, ο Rosenberg διατυπώνει οξυδερκείς διαπιστώσεις σχετικά με την ανθρώπινη συνείδηση και νόηση. Η προσεκτική επιλογή και ο χειρισμός των υλικών του γίνονται το μέσο για να επικοινωνήσει την αναζήτησή του στην αληθινή υπόσταση του βιώματος.

Με την αφορμή αυτή, θα εκδοθεί και θα κυκλοφορήσει παράλληλα με την έκθεση μια ανθολογία διηγημάτων-ποιημάτων του καλλιτέχνη. Παρακάτω ένα απόσπασμα:

Όσο για αυτόν –εμένα– δεν απομένει πια ούτε ένα κύτταρο από εκείνη τη δεκατετράχτονη σάρκα. Κάθε ίνα μυών και χόνδρων που αποτελεί τον λάρυγγά μου έχει αναγεννηθεί πολλές φορές από την αρχή. Όμως ποιο κολλώδες υπόλειμμα των νεκρών εαυτών μας λεκιάζει ακόμα τις ψυχές των άλλων;

Ποια η ευθύνη μας για το χάος που δημιουργήσαμε όταν διαμορφωνόμασταν αδέξια; (Ally Rosenberg, Sorries [Συγγνώμες], 2024)

Έκθεση: «Μυϊκή Μνήμη- Αληθινοί Μύθοι του Εγώ και της Αρρενωπότητας» του Ally Rosenberg

«Δύο Χωριά Ακρόπολη»: Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16, Ακρόπολη
Τηλ: +30 2109241382 | +30 2106714827

Διάρκεια έκθεσης: 6 Απριλίου ως 11 Μαΐου 2024

Περισσότερες πληροφορίες: www.diohoria.com

Διαβάστε επίσης

O καλλιτέχνης Margiela κατακτά την Αθήνα

Η Vera Molnár στο Centre Pompidou «μιλάει» στα μάτια μας

Τοπία με συναισθήματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34