search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:53
MENU CLOSE

Οι τιμές στα ακίνητα συνεχίζουν να «καλπάζουν» -Στον Πειραιά η μεγαλύτερη αύξηση – Ο ρόλος της Golden Visa

02.04.2024 13:02
akinita_new

Την ώρα που οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία, στην Βουλή ξαναρχίζει σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια για την τροπολογία για την Golden Visa. Μια συζήτηση η οποία διεκόπη την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά τη κυβέρνησης.

Η τροπολογία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει ως στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση, καθώς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο κόστος στέγασης, το οποίο έχει φτάσει στα ύψη.

Παράλληλα, οι όροι χορήγησης της Golden Visa θα αλλάξουν, ωστόσο θα διατηρηθούν τα κίνητρα για την εισαγωγή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα και την ανάπτυξη της κτηματαγοράς.

Ο Πειραιάς ακριβότερη περιοχή για αγορές

Με τους επενδυτές της Golden Visa να δίνουν υπέρογκα ποσά σε ιδιοκτήτες ακινήτων, τα στοιχεία τα οποία δίνει και ο Spitogatos για το πρώτο τρίμηνο του 2024, δείχνουν πως οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν αυξηθεί σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ιστοσελίδας για τις προσφορές σε κατοικίες, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 3.664 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στην Καστοριά με 566 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, καταγράφεται στον Πειραιά με 27.30%. Αντίθετα, στην Καστοριά είναι η μεγαλύτερη πτώση με -15.10%.

Όσον αφορά τις ενοικιάσεις, η Χαλκιδική είναι η ακριβότερη περιοχή με 32,31 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το Κιλκίς έχει το χαμηλότερο κόστος με 3,57 ανά τ.μ.

Σε ξέφρενη άνοδο οι τιμές στα ακίνητα του Πειραιά

Οσον αφορά την Αττική και τα στοιχεία που δίνει ο Spitogatos, ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο ετήσιος ρυθμός αύξησης στην ζήτηση πώλησης στις ακριβές περιοχές της Αττικής, όπως τα νότια και τα βόρεια προάστια, έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Αντίθετα, οι φτηνές περιοχές όπως τα δυτικά προάστια και ο Πειραιάς, έχουν αυξηθεί και από Ελληνες, αλλά και από ξένους που έρχονται να επενδύσουν στη χώρα.

Στα νότια προάστια η μέση τιμή είναι 3.664 ευρώ ανά τ.μ., αύξηση 8,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023, όταν οι μέσες τιμές είχαν αυξηθεί κατά 13,2%.

Στα βόρεια προάστια οι μέσες ζητούμενες τιμές αυξάνονται με ρυθμό 7,1% φέτος, στα 3.000 ευρώ ανά τ.μ.

Την ίδια στιγμή στον Πειραιά διαπιστώνεται άνοδος στις τιμές, καθώς ανέρχονται στα 2.333 ευρώ ανά τ.μ. από 1.833 ευρώ ανά τ.μ. το α’ τρίμηνο του 2023, ενώ υψηλό διψήφιο ποσοστό ετήσιας ανόδου καταγράφουν και τα προάστια στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στο +25% με 1.875 ευρώ ανά τ.μ.
Αύξηση 15% διαπιστώνεται και στις κατοικίες στα δυικά προάστια (1.880 ευρώ ανά τ.μ.), ενώ στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές ανέβηκαν στα 2.073 από 1.809 πέρυσι ίδια εποχή.

Οσον αφορά την δεύτερη μεγάλη πόλη της χώρας, την Θεσσαλονίκη. Κι εκεί οι τιμές έχουν ανέβει καθώς η μέση τιμή φτάνει τα 2.273 ευρώ ανά τ.μ., αύξηση +13,6%. Στο 14.6% είναι η άνοδος στους περιφερειακούς δήμους της πόλης.

Ανοδικές τάσεις και στα ενοίκια

Πέρα από την αύξηση στις τιμές πώλησης, ανοδική πορεία έχουν και τα ενοίκια, με τον Πειραιά να έχει κι εδώ την πρωτιά.

Συγκεκριμένα, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 18,5% στα 9,78 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, ενώ στα προάστια του Δήμου, η αύξηση φτάνει το +15,6%.

Στο κέντρο της Αθήνας, η μέση τιμή είναι στα 10,36 ευρώ ανά τ.μ. (αύξηση +10.4%).

Διαβάστε επίσης:

Η Motor Oil θα στηρίξει με 20.000 κάθε οικογένεια εργαζόμενού της που θα αποκτήσει τρίτο παιδί

Morgan Stanley: Σε υψηλό δεκαετιών το παγκόσμιο πλεόνασμα φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια

ΔΥΠΑ: Στις 15 Απριλίου η 2η Διαδικτυακή Ευρωπαϊκή Ημέρα Καριέρας Τουρισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:46