search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:18
MENU CLOSE

Τέλος στο φλερτ με Ερντογάν, το μετέωρο μέλλον της Σακελλαροπούλου, η επιστροφή Λιβανού, το δίλημμα Κασσελάκη και το ντέρμπι Αυτιά – Μεϊμαράκη

02.04.2024 06:20
kalxas-new

Καλημέρα σας

Με «σκληρό ροκ» θα πάμε προς τις ευρωεκλογές, μιας και, κυβέρνηση και αντιπολίτευση το τερματίζουν σε κάθε ευκαιρία μετατρέποντας την πολιτική αντιπαράθεση – για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια – σε συνωμοσιολογίες, fake news, κινήσεις εντυπωσιασμού με στόχο την επικοινωνιακή προβολή και μαϊμουδιές από media και «έγκυρους» αναλυτές.

Ο Μητσοτάκης τακτοποίησε τα του οίκου του στο Μαξίμου, μοιράζοντας ρόλους και αρμοδιότητες σε γνωστά πρόσωπα.

Αν θα αποδειχθούν και έμπιστα, θα το διαπιστώσουμε σύντομα.

Με τον Βορίδη στη θέση του Παπασταύρου το ισοζύγιο στο Μαξίμου πήγε και λίγο προς τα δεξιά και θα αναζητηθούν ισορροπίες μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού.

Στην ακατάσχετη μπουρδολογία των τελευταίων ημερών προστέθηκαν κι άλλα SMS και εκείνο που τα σώζει είναι ότι χθες ήταν Πρωταπριλιά!

Οι ηγεσίες των κομμάτων περιμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις, οι οποίες θα δείξουν αν η πόλωση έχει ευνοήσει κάποιους και ποιους.

Τέλος η προσέγγιση με Ταγίπ

Το χοντρό τσαλάκωμα του Ερντογάν από τις δημοτικές εκλογές και η άνοδος των Κεμαλιστών θα αναγκάσει τον τούρκο πρόεδρο να κοιτάξει τα θέματα της οικονομίας και όχι να παριστάνει το χωροφύλακα της περιοχής.

Βέβαια αυτή η εξέλιξη βάζει τέρμα σε όποιους στην κυβέρνηση είχαν την διάθεση να αρχίσουμε κουβέντες, ή και διαπραγμάτευση με τους Τούρκους.

Με έναν Ερντογάν αποσταθεροποιημένο – αυτή την περίοδο – η μόνη πολιτική που αρμόζει είναι να έχουμε την ησυχία μας και όχι να καθίσουμε σε τραπέζια βλέποντας μια πολιτική ρευστότητα στην Τουρκία.

Και ο Μητσοτάκης μάλλον δεν έχει καμία διάθεση να το κάνει, όταν από δεξιά του βάλλεται και επιπροσθέτως καραδοκεί ο Σαμαράς να του την πει για τα ελληνοτουρκικά με την πρώτη ευκαιρία.

Η μετέωρη μοίρα της Σακελλαροπούλου

Μιας και ο λόγος για τον Σαμαρά, μου λένε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός και καμιά εικοσαριά βουλευτές – όχι απαραίτητο να ανήκουν ως ομάδα σε αυτόν– έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να επιλεγεί ξανά για πρόεδρος Δημοκρατίας η κυρία Σακελλαρόπουλου.

Μα έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης το είχε και σε πολύ όρεξη να προτείνει ξανά την ίδια για πρόεδρο, πόσο δε μάλλον όταν από τα …δεξιά του υπάρχουν βουλευτές που δεν θα συναινούσαν σε μια τέτοια επιλογή.

Αλλά έχουν χρόνο ακόμα μέχρι την ερχόμενη την επόμενη άνοιξη.

Ο Λιβανός επανέρχεται

Μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη, άγονη και στενάχωρη περίοδο – από πολιτικής άποψης πάντα – ο Σπήλιος Λιβανός επανέρχεται στο προσκήνιο.

Μαθαίνω ότι ο πρώην βουλευτής και για ένα φεγγάρι υπουργός, ιδιότητα την οποία έχασε μάλλον αδίκως και πάντως αιφνιδίως, εξαιτίας της ιλαρότητας του άλλοτε δημάρχου Πέτρου Δούκα, επιστρέφει στην ενεργό δράση.

Όχι με κάποια κεντρική πολιτική θέση – δεν έχει τέτοια αγωνία.

Αλλά πρόεδρος στην HELLENiQ ENERGY. Σημαντική θέση, δεν μπορώ να πω. Και άνετη θέση. Δεν θα έχει βέβαια τα τρελά προνόμια άλλων θέσεων, καθότι θα είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος.

Η τύχη της πρότασης για προανακριτική

Το μεγάλο ερώτημα για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν τελικά θα καταθέσουν και επίσημα την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή με βάση το κατηγορητήριο σε βάρος του Καραμανλή, που ανακοίνωσαν χθες.

Υπάρχει μία άποψη να μην το καταθέσουν από τη στιγμή που η ΝΔ δεν δεσμεύεται τι θα κάνει σε μία σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Υπάρχει και η άλλη, που λέει ότι πρέπει να το καταθέσουν και να προκληθεί έτσι συζήτηση στην Ολομέλεια, φέρνοντας τη ΝΔ στο δίλημμα να συναινέσει σε μία προανακριτική ή να απορρίψει την πρόταση.

Παρότι η πρώτη άποψη έχει ισχυρή στήριξη κάποιων στην κοινοβουλευτική ομάδα, η πρόβλεψή μου είναι ότι ο Κασσελάκης θα τη καταθέσει, για να αναγκάσει τη ΝΔ να αρνηθεί στην πράξη τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Καραμανλή.

Ντέρμπι Αυτιά – Μεϊμαράκη

Να σας ενημερώσω και για κάτι κυλιόμενα γκάλοπ που γίνονται τώρα τελευταία και «μετράνε» την απήχηση που έχουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Παρατηρείται λοιπόν ντέρμπι για την πρώτη θέση. Τη μία προηγείται ο Γιώργος Αυτιάς, την άλλη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τον Πύρρο Δήμα να εντοπίζεται σταθερά τρίτος.   

Ακολουθούν Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζεμπεργκ, που κρατούν δυνάμεις, ενώ πολύ καλά πάει και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Αντίθετα, στα χαμηλά βρίσκεται η Μαρί Σπυράκη…

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε σαφέστερη εικόνα, ιδίως όσο ξεκαθαρίζουν τα πράγματα και δραστηριοποιούνται οι υποψήφιοι.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρωτικός πόλεμος προς τις ευρωεκλογές, απομακρύνεται η προανακριτική, οι προτάσεις Κασσελάκη για Δικαιοσύνη, η απροθυμία των αποδήμων

Η επιλογή Μητσοτάκη για επίθεση, οι δύο εκδοχές της προανακριτικής που θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για Καραμανλή και ο έξαλλος Φλωρίδης

Γιατί έφυγαν Παπασταύρου, Μπρατάκος, το σήριαλ με τα sms Μαρέβας, οι αλλαγές στο Μαξίμου, η επιστράτευση Μαντζουράνη και ο… Παπανώτας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:12