search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:03
MENU CLOSE

Eκτός Γάζας μεταφέρθηκαν οι σοροί των εργαζομένων στη WCK – Πιέση στη Βρετανία για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

03.04.2024 19:39
MKO

Οι σοροί των ξένων εργαζομένων της οργάνωσης αρωγής World Central Kitchen (WCK), που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα, μεταφέρθηκαν σήμερα στη μεθοριακή διάβαση με την Αίγυπτο, με φόντο την οργή της διεθνούς κοινότητας για μια επίθεση που υπογραμμίζει τους κινδύνους, τους οποίους αντιμετωπίζει το προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων στον θύλακα.

Η επιδρομή αργά το βράδυ της Δευτέρας έπληξε μια αυτοκινητοπομπή τριών οχημάτων και σκότωσε επτά μέλη της WCK, μεταξύ αυτών πολίτες από την Αυστραλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, έναν πολίτη με διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ και Καναδά και έναν Παλαιστίνιο συνάδελφό τους, που ετάφη στο σπίτι του.

Οι θάνατοι αυτοί προκάλεσαν την καταδίκη ορισμένων από τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ, μεταξύ άλλων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε «εξοργισμένος» από αυτό που χαρακτήρισε ένα «μη μεμονωμένο περιστατικό».

«Είναι μια ένδειξη ότι τα όπλα που παράσχουν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ για τη στήριξη του ισραηλινού στρατού κατοχής σε όπλα, χρήματα και εξοπλισμούς δεν ξεχωρίζουν τους Παλαιστινίους από τις άλλες υπηκοότητες», δήλωσε ο Μαργουάν αλ Χαμς, διευθυντής του νοσοκομείου Abu Youssef Al-Najjar στη Ράφα.

Οι σοροί των ξένων εργαζομένων αρωγής παραδόθηκαν σε αξιωματούχους του ΟΗΕ στην αιγυπτιακή μεθόριο προκειμένου να μεταφερθούν στις πατρίδες τους.

Την επομένη της επίθεσης, το Ισραήλ αναγνώρισε πως οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν την επιδρομή που έπληξε το κονβόι, όμως είπε πως δεν έγινε εσκεμμένα. Εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του και δεσμεύτηκε για μια πλήρη, ανεξάρτητη έρευνα.

Η οργάνωση αρωγής WCK, την οποία ίδρυσε ο διάσημος σεφ Χοσέ Αντρές, έκανε γνωστό πως το προσωπικό της ταξίδευε με δύο θωρακισμένα οχήματα, που έφεραν το λογότυπο της οργάνωσης και μαζί με ένα άλλο όχημα και είχαν συντονίσει τις κινήσεις τους με τον ισραηλινό στρατό.

Στη Γάζα, οι μάχες συνεχίστηκαν σήμερα, επικεντρωμένες γύρω από την πόλη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα, όπου αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας δήλωσαν πως σε έναν ισραηλινό βομβαρδισμό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 άνθρωποι.

Στην πόλη της κεντρικής Γάζας Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην οποία δεν έχει εισβάλει ο ισραηλινός στρατός, σε βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν ισραηλινά άρματα μάχης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι σε νότια συνοικία της, έγινε γνωστό από αξιωματούχους υπηρεσιών υγείας.

Πιέσεις

Οι πιέσεις εντείνονται σήμερα στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να επανεξετάσει ή και να διακόψει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, μετά τον θάνατο στη Γάζα επτά εργαζομένων ανθρωπιστικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ήταν και τρεις Βρετανοί, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Λονδίνου.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο από ανθρωπιστικές οργανώσεις, ένα μεγάλο μέρος του οπλισμού που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα, στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, περιλαμβάνει εξαρτήματα προερχόμενα από τη Βρετανία.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα SNP (Σκωτικό Εθνικό Κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας) και οι Φιλελεύθεροι-Δημοκράτες (κεντρώοι), καθώς και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, ζήτησαν να διακοπούν αμέσως οι εξαγωγές αυτές, μετά το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε επτά μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK). Μεταξύ των θυμάτων ήταν οι Βρετανοί Τζον Τσάπμαν, 57 ετών, Τζέιμς Χέντερσον, 33 ετών και Τζέιμς Κίρμπι, 47 ετών.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να ξέρεις ότι τα βρετανικά όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για πλήγματα σαν αυτά εκεί», σχολίασε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών Εντ Ντέιβι.

Τηρώντας πιο επιφυλακτική στάση, το Εργατικό Κόμμα, το φαβορί για τη νίκη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, επανέλαβε το αίτημά του προς την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τη νομική αξιολόγησή της όσον αφορά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα. «Εάν συμπεραίνεται (στην έκθεση αυτή) ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τα βρετανικά όπλα στο πλαίσιο μιας σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, είναι καιρός να διακόψουμε την πώληση αυτών των όπλων», εκτίμησε ο Ντέιβιν Λάμι, που είναι αρμόδιος για τις διεθνείς υποθέσεις.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από την εφημερίδα The Sun, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε ότι για τις εξαγωγές όπλων ακολουθείται μια «πολύ προσεκτική διαδικασία» με μια σειρά «κανόνων και διαδικασιών που η χώρα πρέπει πάντα να σέβεται».

Χθες ο Σούνακ ζήτησε από τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο των εθελοντών της WCK και των αμάχων στη Γάζα. Ζήτησε επίσης να ληφθούν αμέσως μέτρα για να διευκολυνθεί το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Επιστρέφει στην Κύπρο η ανθρωπιστική βοήθεια

Πίσω στην Κύπρο επιστρέφουν τα τρία πλοία, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο του σχεδίου “Αμάλθεια”.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, τα πλοία Jennifer, Open Arms, Ledra Dynamic και η πλωτή πλατφόρμα MMS ARIS ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στο λιμάνι Λάρνακας, με 240 από τους 332 τόνους τροφίμων, αφού δεν μπόρεσαν να ξεφορτώσουν.

Μέχρι στιγμής κατέπλευσε στο λιμάνι Λάρνακας το Open Arms και αναμένεται ο κατάπλους και των άλλων δύο πλοίων, του Jennifer και του Ledra Dynamic, το οποίο ρυμουλκεί την πλωτή πλατφόρμα MMS ARIS. Τα δυο πλοία βρίσκονται εντός χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα τρία πλοία είχαν αποπλεύσει από το λιμάνι Λάρνακας στις 30 Μαρτίου με προορισμό την εμπόλεμη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Φινλανδία: Θύμα bullying ο 12χρονος δράστης που σκότωσε συμμαθητή του

Έριξαν μπογιά στο ισραηλινό κοινοβούλιο – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του Νετενιάχου (Videos)

Ζαχάροβα: Το ΝΑΤΟ έχει επιστρέψει σε σκηνικό Ψυχρού Πολέμου – Δεν έχει θέση σε έναν «πολυπολικό κόσμο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:02