search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:06
MENU CLOSE

Η στροφή στην καθημερινότητα, ο αγώνας δρόμου για συσπείρωση και ο φόβος για το τυχαίο γεγονός

03.04.2024 14:03
megaro maximos

Ένας από τους προβληματισμούς των κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα ήταν αν θα πηγαίναμε μονοθεματικά στις ευρωεκλογές, με το θέμα των Τεμπών να κυριαρχεί στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Ήρθε όμως η ίδια η ζωή να δώσει την απάντηση ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει εξίσου ή και ακόμα περισσότερο από την πλημμελή ή ανύπαρκτη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Η τραγική γυναικοκτονία λίγα μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων επανέφερε με τραγικό τρόπο τα θέματα της ασφάλειας αλλά και της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας. Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι το θέμα της συμπεριφοράς των αστυνομικών στο συγκεκριμένο τμήμα είναι και πολιτικό.

Μάλιστα η είδηση ότι ο αρχιφύλακας που είχε βάρδια στο τμήμα είχε φυλακιστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αστυνομία. Τα θέματα της ασφάλειας λοιπόν της προστασίας των πολιτών, της εγκληματικότητας και των εξάρσεων της θα παίξουν σίγουρα καθοριστικό ρόλο στην ψήφο των πολιτών πολύ περισσότερο που  ένα κομμάτι ψηφοφόρων ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία για να επιβάλει το νόμο και την τάξη και αντί αυτού βλέπει τον Ρουβίκωνα να εισβάλει με μεγάλη άνεση στη Βουλή και στο προεδρικό μέγαρο και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη ή να αποδέχεται την κριτική και να συνομολογεί ότι δεν είναι δυνατόν τέτοια κρατικά κτήρια να έχουν τόσο πλημμελή φύλαξη.

Το δεύτερο θέμα που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών είναι η ακρίβεια που ακόμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα προβλήματα που απασχολούν το κοινωνικό σώμα.

Τα τελευταία μέτρα που έλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Κώστας Σκρέκας συγκράτησαν κατά κάποιο τρόπο τις αυξήσεις στις τιμές και μείωσαν την τιμή σε κάποια προϊόντα όμως η επίσκεψη στο σουπερμάρκετ εξακολουθεί για πολλά νοικοκυριά να είναι μια οδυνηρή διαδικασία καθώς για πολλούς το μηνιάτικο τελειώνει στις 20 μέρες.

Προφανώς η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, με την οποία συμπαρασύρονται και αρκετά επιδόματα, βοηθά κάπως την κατάσταση και είναι ένα από τα όπλα της κυβέρνησης ενόψει της εκλογικής μάχης. Όμως όσο οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις απαντούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάρει κι άλλα μέτρα και δεν το κάνει το πρόβλημα θα παραμένει.

Ο στόχος του Μαξίμου μέχρι τις ευρωεκλογές είναι να γίνουν κι άλλες κινήσεις προκειμένου να εμπεδωθεί σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ότι η κυβέρνηση εξαντληθεί τα περιθώρια της δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και των δυνατοτήτων της προκειμένου να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Πάντως ο Κώστας Σκρέκας αλλά και αρκετά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, τόσο οι τιμές θα αποκλιμακώνονται, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί και τα αποτελέσματα θα είναι πιο χειροπιαστά τον Μάιο.

Η Υγεία είναι το τρίτο θέμα της καθημερινότητας. OK, εδώ πρέπει να υπάρξουν απτά στοιχεία βελτιώσεις μέχρι τον Ιούνιο. Τα απογευματινά χειρουργεία προς το παρόν φαίνεται πως είναι ένα μέτρο που λειτουργεί παρά την κριτική που είχε γίνει στην αρχή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τους συνδικαλιστές στο χώρο της υγείας. Όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί ακόμα το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα, η έλλειψη νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού οι καθυστερήσεις σε εξετάσεις και θεραπείες που πολλές φορές στοιχίζουν και ζωές.

Η στροφή στην καθημερινότητα που το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει μετά την τριμερή συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει στόχο εφόσον είναι επιτυχής να βοηθήσει και στην συσπείρωση του εκλογικού ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας. Στο τριήμερο συνέδριο του κόμματος από τις 5 ως τις 7 Απριλίου στο Ζάππειο  πέρα από τον πανηγυρικό τόνο που θα έχει για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος θα δοθεί από τον πρωθυπουργό και το σάλπισμα για την ανάγκη συσπείρωσης της κομματικής βάσης. Και μαζί μ’ αυτό θα γίνει πιο ηχηρό και το μήνυμα ότι οι ευρωεκλογές μπορεί να μην ρίχνουν κυβέρνηση δεν είναι όμως πολιτικά ανώδυνες, αφού συνδυάζονται με το κλίμα που θα επικρατήσει την επομένη των εκλογών και με την πολιτική σταθερότητα της επόμενης μέρας.

Η κυβέρνηση εντός του Μαΐου θα επαναφέρει με ένταση και την κοινωνική ατζέντα η οποία πέρα από την ακρίβεια και την υγεία θα περιλαμβάνει τα αγροτικά θέματα, το μεταναστευτικό, την άμυνα και το δημογραφικό με μέτρα στήριξης της οικογένειας που αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο.

Όλα αυτά μαζί με τις συνθήκες πόλωσης που όλοι συμφωνούν ότι θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές κάνουν το Μέγαρο Μαξίμου να αισιοδοξεί πως θα καταφέρει τελικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να έχει μπροστά το τρία και στην καλύτερη περίπτωση να είναι το ίδιο με εκείνο των ευρωεκλογών του 2019 δηλαδή το 33%.

Υπάρχουν όμως και οι πιο πραγματιστές που κατανοούν ότι όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική όσα δε φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα και ζητούν εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και «τυχαία» γεγονότα που θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί τα οποία μπορεί να ανατρέψουν ακόμα και την τελευταία στιγμή τους σχεδιασμούς.

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Χαρίτση στο μηχανοστάσιο της Hellenic Train – «Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σιδηροδρομικό δίκτυο»

Μητσοτάκης: Το βλέμμα στο συνέδριο, το μυαλό στις ευρωεκλογές – Τι θα κάνουν οι πρώην, Σαμαράς και Καραμανλής

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί εκ νέου σε μια εκλογική διαδικασία, με μόνο όχημα την τοξικότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:04