search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:16
MENU CLOSE

NASA: Γιατί θα εκτοξεύσει τρεις πυραύλους κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου 

03.04.2024 19:04
nasa-new

Την έκλειψη που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου σε τμήματα των ΗΠΑ και του Καναδά αναμένεται να «εκμεταλευθεί» η NASA.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της NASA σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ελάχιστα λεπτά σκότους εκτοξεύοντας τρεις πυραύλους απευθείας στη σκιά της Σελήνης. Οι πύραυλοι θα εκτοξευθούν 45 λεπτά πριν και μετά την έκλειψη, καθώς και κατά τη διάρκειά της. Η εκτόξευση αυτή έχει έναν σημαντικό επιστημονικό στόχο: να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς η ξαφνική πτώση του ηλιακού φωτός επηρεάζει την ατμόσφαιρα της Γης.

Η ξαφνική μετάβαση από τη μέρα στη νύχτα είναι γνωστό ότι προκαλεί απότομες πτώσεις στις θερμοκρασίες και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη συμπεριφορά των ζώων. Ωστόσο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για το πώς το σκοτάδι που φέρνει η ολική έκλειψη, επηρεάζει το όριο μεταξύ της ανώτερης και κατώτερης ατμόσφαιρας της Γης, την ιονόσφαιρα, η οποία εκτείνεται από 90 έως 500 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη.

Έτσι, εκτοξεύοντας τρεις πυραύλους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολική έκλειψη, οι μηχανικοί της NASA ελπίζουν να συλλέξουν αρκετά δεδομένα ώστε να μπορούν να προβλέψουν τέτοιες διαταραχές, οι οποίες είναι γνωστό ότι παρεμβαίνουν τόσο στις ραδιοφωνικές όσο και στις δορυφορικές επικοινωνίες.

Οι μηχανικοί θα εκτοξεύσουν τρεις πυραύλους από την εγκατάσταση Wallops που βρίσκεται στο νησί Wallops της Βιρτζίνια, όπου το φεγγάρι θα καλύψει το 81% του ήλιου. Οι τρεις πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν σε παρόμοια αποστολή κατά τη διάρκεια μιας μερικής έκλειψης τον Οκτώβριο.

Τα αποτελέσματα από αυτές τις εκτοξεύσεις αποκάλυψαν ότι η πτώση του ηλιακού φωτός προκάλεσε διαταραχές ικανές να επηρεάσουν τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές επικοινωνίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της ικανότητας πρόβλεψής τους.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο πλανήτης Άρης επηρεάζει τους ωκεανούς στη Γη – Τι δείχνει νέα έρευνα

Εντοπίστηκε ο αρχαιότερος «νεκρός» γαλαξίας: Σταμάτησε να σχηματίζει αστέρια πριν από 13 δισ. χρόνια

SpaceX: Καταστράφηκε το Starship κατά την επιστροφή του στη Γη – Έφτασε πιο μακριά από ποτέ, θριαμβολογεί ο Μασκ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:16