search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:18
MENU CLOSE

Κλιματική κρίση: H αλλαγή πολιτικής προκάλεσε σημαντική μείωση της αποψίλωσης δασών – Τι δείχνουν οι αριθμοί

04.04.2024 15:51
brazilia_dasos_amazonios_0404_1920-1080_new
credit: AP

Μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των δέντρων που χάθηκαν στα τροπικά δάση της Βραζιλίας και της Κολομβίας, τον περασμένο χρόνο, καθώς υπήρξε πολιτική βούληση για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με ανάλυση που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και το World Resources Institute (WRI), που δημοσιεύει μία ετήσια έκθεση για την κατάσταση των δασών στον πλανήτη.

Η ανάλυση αυτή απέδειξε ότι είναι άμεση η σχέση ανάμεσα στην πολιτική και την αποψίλωση των δασών, λένε οι ερευνητές. Αφότου εκλέχτηκαν οι νέοι ηγέτες στην Βραζιλία και την Κολομβία έδωσαν προτεραιότητα στο περιβάλλον και αυτό το δείχνουν οι αριθμοί – οι απώλειες δέντρων στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία μειώθηκαν κατά 39%, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Ωστόσο την ίδια ώρα αυξήθηκε ανησυχητικά ο αριθμός των δέντρων που χάθηκαν στην Βολιβία, το Λάος και τη Νικαράγουα, εξαιτίας υλοτόμησης και δασικών πυρκαγιών.

Μάλιστα συνυπολογίζοντας τις δραματικές συνέπειες από τις περυσινές δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, σε παγκόσμιο επίπεδο οι απώλειες δασών αυξήθηκαν κατά 25%. Μόνο στον Καναδά οι καμένες δασικές εκτάσεις το 2023 ήταν πέντε φορές περισσότερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη απώλεια δασών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σκόπιμη υλοτόμηση ώριμων τροπικών δασών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την κλιματική αλλαγή.

Σε περιοχές όπως ο Αμαζόνιος, τα αρχέγονα δάση παγιδεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα, διαδικασία που είναι απολύτως κρίσιμη στην προσπάθεια περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Επίσης αυτές οι τροπικές περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων επειδή τις τελευταίες πέντε δεκαετίες υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από παρέμβαση των ανθρώπων.

Το 2023 οι τροπικές ζώνες απώλεσαν 3,7 εκατομμύρια εκτάρια δασών, κάτι που σημαίνει ότι κάθε λεπτό χάνονται όσα δέντρα θα μπορούσαν να χωρέσουν σε δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Αυτές οι απώλειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε η θετική εξέλιξη στην Βραζιλία και την Κολομβία και η πολιτική βούληση των δύο ηγεσιών για την προστασία των δασών.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επέστρεψε στην εξουσία πέρυσι με την υπόσχεση να σταματήσει τον αφανισμό των δασών μέχρι το 2030 και ήδη κατάφερε με τις πολιτικές του μέσα σε ένα χρόνο να μειωθεί η αποψίλωση σε ποσοστό 36% σε σχέση με το 2022.

«Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε στην Βραζιλία είναι πραγματικά το τι αποτέλεσμα υπάρχει όταν εφαρμόζεται ο νόμος, τον οποίον είχε διαλύσει η προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε στο BBC ο Ροντ Τέιλορ, από το WRI. Με δεδομένο ότι η Βραζιλία ήταν υπεύθυνη για το 43% των απωλειών τροπικών δασών το 2022, η μείωση κατά 36% πέρυσι είναι σημαντική εξέλιξη.

Αντίστοιχα θετική είναι η εικόνα στην Κολομβία, όπου οι πολιτικές του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο Ουρέγο είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά περίπου 50% ο ρυθμός καταστροφής των τροπικών δασών.

«Το θέμα της αποψίλωσης των δασών στην Κολομβία είναι περίπλοκο και συνδέεται βαθύτατα με τις πολιτικές της χώρας, γι αυτό η ιστορική μείωση του ρυθμού αποψίλωσης το 2023 είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη», δήλωσε στο BBC η Αλεχάνδρα Λάινα, από το κολομβιανό τμήμα του WRI. Πρόσθεσε εξάλλου ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρόσφατες κυβερνητικές δράσεις και η δέσμευση των κοινοτήτων έχουν προφανές αποτέλεσμα για τα δάση της Κολομβίας».

Δυστυχώς όμως η κατάσταση είναι αποθαρρυντική σε άλλα μέρη του κόσμου.

Στη Βολιβία, καταγράφηκαν απώλειες-ρεκόρ σε τροπικά δάση και μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 27% κατά το 2022. Τα μισά από αυτά τα δάση καταστράφηκαν από εμπρησμό.

Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα στο Λάος και τη Νικαράγουα, όπου τα δάση καταστρέφονται για να δημιουργηθούν αγροτικές καλλιέργειες.

Διαβάστε επίσης:

Σερβία: Νεκρό εντοπίστηκε το δίχρονο κοριτσάκι που αγνοούνταν – Το παρέσυραν με αυτοκίνητο και το πέταξαν σε χωματερή

Κίνημα κατά του τουρισμού στα Κανάρια Νησιά – Τα συνθήματα, οι δράσεις, τα αιτήματα (Videos/Photos)

Ζάμπια: Σοκαριστικό βίντεο με ελέφαντα να επιτίθεται σε τουρίστες – Μία νεκρή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58