search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:48
MENU CLOSE

ΜέΡΑ25-ΛΑΕ: Παρουσίασαν το κοινό ευρωψηφοδέλτιο – «Εκπροσωπούμε τον κατακερματισμένο κόσμο του Όχι», λέει ο Βαρουφάκης

04.04.2024 21:17
varoufakis

Συνέντευξη Τύπου συνδιοργάνωσαν το ΜέΡΑ25, η Λαϊκή Ενότητα, η Παρέμβαση για Ανταγωνιστική Αριστερά και μια σειρά από ανένταχτα στελέχη που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς προκειμένου να παρουσιάσουν το κοινό ψηφοδέλτιο που κατεβάσουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η συνέντευξη Τύπου έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης (4/4) στο καφέ μπαρ «Mantchpoint» και την παρουσίαση της πρωτοβουλίας έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Στον χώρο έδωσαν το «παρών» και μια σειρά από ανθρώπους που πρόκειται να στελεχώσουν το εν λόγω πολιτικό μέτωπο με πιο χαρακτηριστικές παρουσίες αυτές των Κώστα Λαπαβίτσα, Σεραφείμ Σεφεριάδη, Δημήτρη Στρατούλη, Μαριάνα Τσίχλη και Πάολα Ρεβενιώτη.

«Είμαστε η πολιτική δύναμη που δεν αγκαλιάστηκε με τον Νετανιάχου, με τις εξορύξεις, με τον Τραμπ και μετά με τον Μπάιντεν. Είμαστε εκείνοι και εκείνες που δεν μας πείραξε να δαιμοποιηθούμε επειδή συνεχίσαμε να πιστεύουμε ότι το Όχι του δημοψηφίσματος δεν ήταν μια αυταταπάτη. Ο χώρος αυτός συνεχίζει να υπάρχει αλλά παραμένει κατακερματισμένος. Η πρωτοβουλία φιλοδοξούμε να παίξει τον ρόλο της συγκολητικής ουσίας ανάμεσα σε αυτόν τον κόσμο που μπορεί να είναι απογοητευμένος αλλά παραμένει η βασική πολιτική αντίσταση απέναντι στην Μητσοτάκη ΑΕ», είπε χαρακτηριστικά κατά το άνοιγμα της παρουσίασης ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφορικά με το κατά πόσο μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να συνεχίσει την πολιτική της πορεία παρά την πρόσφατη αποτυχία της στις εκλογές του 2023, τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι το εγχείρημά μας δεν πέτυχε στις προηγούμενες εκλογές. Αλλά η ενώτικη αυτή προσπάθεια με γεμίζει με περηφάνεια γιατί επιτέλους στο χώρο της Αριστεράς υπήρξε ενότητα χωρίς όμως μια ταυτόχρονη διάθεση να θάψουμε τις διαφορές μας. Μέσα από τη διπλή ήττα του προηγούμενου καλοκαιριού, οι σχέσεις μας έγιναν ακόμα πιο δυνατές και η δημιουργική μας σύνθεση ακόμα πιο δημιουργική».

Αναλύοντας τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η συνεργασία, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως στόχος είναι η δημιουργία ενός «αγωνιστικού, οικολογικού, φεμινιστικού, πλουραριστικού χώρου» με στρατηγικό στόχο την αλλαγή πολιτικής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για τον κύριο Μισέλ, το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το όρμα μιας πολεμικής Ευρώπης, ενός στρατιωτικού συμπλέγματος. Η μόνη ελπίδα αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ανικανότητά της. Το δικό μας όραα είναι η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αντιπολεμικής συσπείρωσης. Δεύτερον, η δημιουργία ενός μετώπου αξιοπρέπειας για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου και φύσης, με εργαλεία που θα σταματήσουν την πλήρη κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων από το μεγάλο Κεφάλαιο. Τρίτος άξονας: η κλιματική κρίση. Το κόστος της κλιματικής κρίσης πρέπει να πληρώσουν τα μεγάλα συμφέροντα».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, αντίστοιχες συνεργασίες θα έχει το ΜέΡΑ25 και στην Γερμανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία: «Αυτό σημαίνει να δρας περιφερειακά, τοπικά, διεθνιστικά. Δεν αντιμετωπίζουμε τις ευρωεκλογές ως δημοσκόπηση ή ως πρόβα για τις εθνικές εκλογές. Μιλάμε για τα προβλήματα της γειτονιά μας και τα συνολικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ξεκαθάρισε επίσης πως το πλήρες ψηφοδέλτιο δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα: «Δεν έχω ακόμα λίστα αλλά θα σας πω κάποια ονόματα από το ΜέΡΑ25. Η Λαϊκή Ενότητα και οι άλλοι σύντροφοι έχουν τις δικές τους διαδικασίες για τα ονόματα που θα στείλουν αλλά έχω την άδεια να πω κάποια από αυτά.

Από τα πανεπιστημια: ο Νίκος Θεοχαράκης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Αλεξάνδρα Κορωναίου από το Πάντειο, ο Κώστας Λαπαβίτσας από το Πανεπιστήμιο Λονδίνου και ο Σεραφείμ Σεφεριάδης από το Πάντειο.

Από τα κινήματα: με προσωπική συγκίνηση καθώς συνεχίζει να είναι μαζί μας από το 2019, η Πάολα Ρεβενιώτη. Επίσης, η Φαίη Τζανετουλάτου, ο Χάρης Τσιμπιδάκης, φοιτητής ιατρικής με έντονη παρουσία στο φοιτητικό κίνημα, η Βασιλική Αθανασοπούλου, δικηγόρος και έντονα ενταγμένη στα κινήματα.

Από τον καλλιτεχνικό χώρο: η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Γιώργος Χρανιώτης και η Μαρία Καρακίτσου.

Και από τεως βουλευτες: η αφεντιά μου (σ.σ. ο Γιάνης Βαρουφάκης), η Ηρώ Διώτη, ο Κλέων Γρηγοριάδης και η Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιος στις προκριματικές για το ευρωψηφοδέλτιο ο νικητής του «Greek Idol 2»

Σημάδια διάλυσης στους Σπαρτιάτες: «Στοχοποιηθήκαμε» λέει τώρα ο Στίγκας – Οι διώξεις, οι ανεξαρτητοποιήσεις και τα σενάρια για τις έδρες τους

ΝΔ: Ποιοι είναι οι δύο νέοι υποψήφιοι που ανακοίνωσε για τις Ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:48