search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 04:36
MENU CLOSE

Κόντρα Χατζηδάκη – Παππά για την αποχώρηση του ΤΧΣ από τις Τράπεζες

08.04.2024 19:33
stournaras xatzidakis

Απώλεια 40 δισ. ευρώ καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση, ότι προκάλεσε η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της επιλογής της, κάνοντας λόγο για «επιτυχή στρατηγική». Την ίδια ώρα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή έκρουσε καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων όπου ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωναν για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημείο αντιπαράθεσης αποτέλεσε η μελέτη του ΚΕΠΕ σύμφωνα με την οποία, όπως ανέφερε ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ένα γεγονός, ότι το δημόσιο απώλεσε 40 δισ. ευρώ. Ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε μάλιστα, πως τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ, Παναγιώτη Λιαργκόβα τον διόρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης επαινώντας μάλιστα την επιστημονική του επάρκεια

«Ευθύνες θα ζητήσουμε από εσάς, ούτε από την ΤτΕ, ούτε από το ΤΧΣ για αυτή την απώλεια», είπε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη να μιλάει για όφελος. «Το όφελος είναι κάποια δισ. κάτι που αγνοείται από δύο μελετητές του ΚΕΠΕ, οι οποίοι βγάζουν έξω από το ζύγι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που χάρη σε αυτή διασώθηκαν οι καταθέσεις των Ελλήνων», ανέφερε σε ότι αφορά στη μελέτη του ΚΕΠΕ που «δείχνει» απώλεια πάνω από 40 δισ. του δημοσίου από την αποεπένδυση. 

«Είπατε ότι λυπάστε για τη μελέτη του ΚΕΠΕ, εμείς θα πούμε ότι λυπούμαστε για τα 40 δισ. απώλεια», αντέτεινε ο Νίκος Παππάς, ενώ εξηγήσεις για τις εκ διαμέτρου αντίθετους απολογισμούς  ζήτησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ. «Το θέμα είναι σοβαρό γιατί και μόνο μια διαφορά 40 δισ., είναι διαφορά που φέρνει μνήμες που θέλουμε να αφήσουμε πίσω οριστικά», είπε. 

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος «βλέπει» κέρδη από την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Σε ότι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε πως συνολικά η διαδικασία αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος είχε όφελος για τους φορολογούμενους που φτάνουν τα 3,5  δισ. ευρώ. 

Πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για για τα κόκκινα δάνεια, τονίζοντας πως παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο παρά το γεγονός ότι έφυγαν από τις τράπεζες και πήγαν στους servicers.

«Η μεταφορά των ΜΕΔ εκτός τραπεζικού τομέα δεν σημαίνει αυτόματα και την οριστική εξάλειψη του χρέους από την οικονομία. Το χρέος παραμένει, με τη διαχείρισή του πλέον να πραγματοποιείται από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις [ΕΔΑΔΠ]. Το Δεκέμβριο 2023 η συνολική αξία των ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό των Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ανήλθε σε σχεδόν 70 δισ. ευρώ», είπε.  

Διαβάστε επίσης:

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Βορίδη: Άξιος στο να κρατά τα ακροδεξιά μπόσικα μιας παραπαίουσας κυβέρνησης

Κεχαγιά: Αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Δεξιά του Μητσοτάκη και η κυβέρνηση της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι οι υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο ανά περιφέρεια – Ο πλήρης χάρτης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36