search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:35
MENU CLOSE

Washington Post: Πώς ο Τραμπ σχεδιάζει να λήξει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία

08.04.2024 16:26
trump-12321

Αλλάζουν τα δεδομένα σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική προεδρία και σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Τις εκτιμήσεις τους αυτές έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο με το να πιέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει τα εδάφη που έχει ήδη καταλάβει η Ρωσία.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο πρώην πρόεδρος δήλωσε σε στενούς του συνεργάτες ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία πιέζοντας τη δεύτερη να εγκαταλείψει κάποιο έδαφος. Ορισμένοι ειδικοί εξωτερικής πολιτικής δήλωσαν ότι η ιδέα του Τραμπ θα ανταμείψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και θα συγχωρούσε την παραβίαση διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη βία.

Η πρόταση του Τραμπ συνίσταται στο να πιέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει την Κριμαία και τη συνοριακή περιοχή του Ντονμπάς στη Ρωσία, σύμφωνα με τους συμβούλους του, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αυτή η προσέγγιση, η οποία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, θα ανατρέψει δραματικά την πολιτική του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος έχει δώσει έμφαση στον περιορισμό της ρωσικής επιθετικότητας και στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στην εξουσία, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει συχνά καυχηθεί ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εντός 24 ωρών εάν εκλεγεί, ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Αλλά χιλιάδες έχει επανειλημμένα αρνηθεί να διευκρινίσει δημόσια πώς θα διευθετούσε γρήγορα έναν πόλεμο που μαίνεται για περισσότερα από δύο χρόνια και σκότωσε δεκάδες στρατιώτες και πολίτες.

Οι ευθυγραμμισμένοι με τον Τραμπ στοχαστές εξωτερικής πολιτικής έχουν δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση των απειλών για τα συμφέροντα των ΗΠΑ από την Κίνα και στην αναζήτηση τρόπων για να αντιστραφεί η αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα για στρατιωτική, βιομηχανική και οικονομική βοήθεια. Έχουν επίσης αγκαλιάσει τον περιορισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο Τραμπ είπε ότι πιστεύει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία «θέλουν να σώσουν το πρόσωπό τους, θέλουν μια διέξοδο» και ότι οι άνθρωποι σε μέρη της Ουκρανίας θα ήταν εντάξει με το να είναι μέρος της Ρωσίας, σύμφωνα με άτομο που συζήτησε το θέμα απευθείας με τον Τραμπ.

Σ’υμφωννα με την Washinfton Post, η αποδοχή του ρωσικού ελέγχου σε τμήματα της Ουκρανίας θα διεύρυνε την εμβέλεια της δικτατορίας του Πούτιν μετά τον μεγαλύτερο πόλεμο ξηράς στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μερικοί από τους υποστηρικτές του Τραμπ προσπάθησαν να τον πείσουν να αποφύγει ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

«Ξοδεύω το 100% του χρόνου μου μιλώντας στον Τραμπ για την Ουκρανία», είπε ο Σεν. Η Lindsey Graham (R-S.C.), κάποτε κριτικός του Τραμπ, που έγινε σύμμαχος. «Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα. Δεν μπορεί να κερδίσει στο τέλος αυτού», πρόσθεσε ο Γκράχαμ, μιλώντας για τον Πούτιν.

Η Ρωσία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι προσαρτά ουκρανική γη πέρα ​​από την περιοχή του Ντονμπάς και την Κριμαία, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχόταν την παράδοση οποιουδήποτε εδάφους. Η ανταλλαγή εδαφών για κατάπαυση του πυρός θα έφερνε την Ουκρανία σε χειρότερη θέση χωρίς διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία δεν θα επανεξοπλιστεί και δεν θα ξαναρχίσει τις εχθροπραξίες, όπως έκανε στο παρελθόν, δήλωσε η Έμα Άσφορντ, ανώτερη συνεργάτιδα στο Stimson Center, ένα μη κομματικό think tank. «Αυτή είναι μια τρομερή συμφωνία», είπε σχετικά με την πρόταση του Τραμπ.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του Τραμπ αρνήθηκαν να απαντήσουν άμεσα σε ερωτήσεις για αυτό το άρθρο. «Οποιαδήποτε εικασία για το σχέδιο του Προέδρου Τραμπ προέρχεται από ανώνυμες και ανενημέρωτες πηγές που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί», ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύντρια της εκστρατείας Karoline Leavitt. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο μόνος που μιλάει για τον τερματισμό του πολέμου».

Ο Μπάιντεν είπε στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης ότι ο Πούτιν «στην πορεία, εισβάλλει στην Ουκρανία και σπέρνει χάος σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν», και ότι η Ουκρανία προσπαθεί να αμυνθεί. Ο πρόεδρος έχει περιγράψει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο υποστήριξης για την Ουκρανία που θα ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες φέτος, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση για να προχωρήσει στην επίθεση το επόμενο έτος. Αλλά η βοήθεια των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον (R-La.) αντιμετωπίζει μια εξέγερση από τους Ρεπουμπλικάνους σκληροπυρηνικούς που σκάβουν ενάντια σε οποιαδήποτε άλλη χρηματοδότηση και ζητούν να τον εκδιώξουν.

Εκτός γραφείου, ο Τραμπ έχει πιέσει τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου να αντισταθούν στην πρόσθετη υποστήριξη των ΗΠΑ στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας και η επιστροφή στον Λευκό Οίκο θα διεύρυνε σημαντικά την επιρροή του στη συζήτηση. Βλέποντας την πολιτική δυναμική στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ξεκίνησαν τη στρατιωτική βιομηχανία σε σημείο που ελπίζουν να υποκαταστήσουν ένα σημαντικό μέρος της τρέχουσας βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο. Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι ρεαλιστικά, η ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει να μάχεται θα αποδυναμωθεί εάν ο Τραμπ καταφέρει να εμποδίσει την περαιτέρω βοήθεια των ΗΠΑ.

Από πολλές απόψεις, το σχέδιο του Τραμπ είναι σύμφωνο με την προσέγγισή του ως πρόεδρος. Η προτίμησή του για καταιγιστικές συνόδους κορυφής έναντι των λεπτομερειών πολιτικής, η εμπιστοσύνη στις δικές του διαπραγματευτικές ικανότητες και η ανυπομονησία με τα συμβατικά διπλωματικά πρωτόκολλα ήταν όλα χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο προσέγγισε τις εξωτερικές υποθέσεις στην πρώτη του θητεία.

Ο Πούτιν «ποντάρει» στον Τραμπ

Στα οκτώ χρόνια του ως σημαιοφόρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τραμπ οδήγησε σε μια έντονη αλλαγή στον κυρίαρχο προσανατολισμό του κόμματος ώστε να γίνει πιο σκεπτικιστής για ξένες παρεμβάσεις, όπως η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο Τραμπ επαινούσε συνεχώς τον Πούτιν, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη δικτατορική του διακυβέρνηση και έκανε τα πάντα για να αποφύγει την κριτική του, πιο πρόσφατα για το θάνατο στη φυλακή του πολιτικού αντιπάλου Αλεξέι Ναβάλνι. Δεν έχει ζητήσει την απελευθέρωση του Evan Gershkovich, του δημοσιογράφου της Wall Street Journal που κρατείται στη Ρωσία για ένα χρόνο χωρίς κατηγορίες ή δίκη.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να αναγνωρίσει την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 και κατηγόρησε ψευδώς την Ουκρανία ότι προσπάθησε να βοηθήσει τη Δημοκρατική αντίπαλο Χίλαρι Κλίντον – μια συκοφαντία που διαδόθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας. Η προσπάθειά του το 2019 να σταματήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, εκτός εάν ο Ζελένσκι ανακοινώσει έρευνα για τον Μπάιντεν, οδήγησε στην πρώτη παραπομπή του Τραμπ.

Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι εκείνο το έτος που ο Τραμπ είπε ότι ήταν «τέλεια», ο πρόεδρος των ΗΠΑ πίεσε τον Ζελένσκι να ερευνήσει τον Μπάιντεν και την απαξιωμένη θεωρία ότι η Ουκρανία και όχι η Ρωσία προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές του 2016. Η ελεγχόμενη από το GOP Γερουσία αθώωσε αργότερα τον Τραμπ.

«Η ανεξήγητη και θαυμαστή σχέση του πρώην προέδρου Τραμπ με τον Πούτιν, μαζί με την άνευ προηγουμένου εχθρότητά του προς το ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να δώσουν καμία εμπιστοσύνη στην Ευρώπη ή την Ουκρανία στις συναλλαγές του με τη Ρωσία», δήλωσε ο Tom Donilon, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Τα σχόλια του Τραμπ που ενθαρρύνουν τη Ρωσία να κάνει ό,τι θέλει με τους ευρωπαίους συμμάχους μας είναι από τις πιο ανησυχητικές και επικίνδυνες δηλώσεις που έγιναν από έναν υποψήφιο μεγάλο κόμμα για την προεδρία. Η θέση του αντιπροσωπεύει έναν σαφή και παρόντα κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Ο Γκράχαμ είπε ότι έχει προειδοποιήσει να μην δοθεί στη Ρωσία επιθυμητή γη και θέλει ο Τραμπ να υιοθετήσει μια πορεία προς την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Ο τρόπος με τον οποίο τελειώνεις αυτόν τον πόλεμο για μένα είναι να βεβαιωθείς ότι η Ουκρανία θα μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», είπε. «Δεν λέει πολλά για αυτό. Δεν ξέρω αν το έχει σκεφτεί πολύ».

Στις δημόσιες υποσχέσεις του για τον τερματισμό του πολέμου, ο Τραμπ απέκρυψε επισήμως τις λεπτομέρειες για το πώς θα διαπραγματευόταν με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι. «Θα πω ορισμένα πράγματα σε καθέναν από αυτούς που δεν θα έλεγα στον υπόλοιπο κόσμο, και γι’ αυτό δεν μπορώ να σας πω πολλά περισσότερα», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του τον Μάρτιο με τον πρώην βοηθό Σεμπάστιαν Γκόρκα.

Η δημόσια σιωπή του για το διαπραγματευτική του τακτική άφησε περιθώρια σε άλλους να συμπληρώσουν τα κενά. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει ανταγωνιστεί τους Ευρωπαίους συμμάχους με τις αυταρχικές και φιλορωσικές του τάσεις, συναντήθηκε με τον Τραμπ τον περασμένο μήνα και αργότερα ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ του είπε ότι οι Ουκρανοί θα αναγκαστούν  να τελειώσουν τον πόλεμο επειδή «δεν θα δώσει ούτε μια δεκάρα» για να βοηθήσει την Ουκρανία . Η δήλωση του Όρμπαν ήταν ψευδής, αλλά ο πρώην πρόεδρος δεν ήθελε να τον αντικρούσει δημόσια αφού τον διασκέδασε όλη τη νύχτα στο Mar-a-Lago Club του και θαύμαζε τη σκληρότητά του και τις αντιμεταναστευτικές θέσεις του, σύμφωνα με ένα πρόσωπο κοντά στον Τραμπ, που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας για να περιγράψει μια ιδιωτική συνομιλία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Όρμπαν μίλησε εκτενώς για τη σοβιετική ιστορία, την επιθυμία της Ρωσίας για ουκρανικό έδαφος και τις στρατιωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, είπε το ίδιο πρόσωπο. Ο Τραμπ άκουσε αλλά δεν δεσμεύτηκε, είπε το άτομο. Ένας εκπρόσωπος του Όρμπαν δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η είδηση ​​του σχεδίου του Τραμπ για την Ουκρανία κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο σε μια συνάντηση στο Heritage Foundation μεταξύ κεντρώων προσωπικοτήτων εξωτερικής πολιτικής και μιας επισκέπτριας αντιπροσωπείας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Ο πρώην βοηθός του Τραμπ στον Λευκό Οίκο Μάικλ Άντον περιέγραψε τα αναμενόμενα περιγράμματα του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ ως παραχώρηση της Ουκρανίας εδάφους στην Κριμαία και το Ντονμπάς, περιορίζοντας την επέκταση του ΝΑΤΟ και δελεάζοντας τον Πούτιν να χαλαρώσει την αυξανόμενη εξάρτησή του από την Κίνα, σύμφωνα με πολλά άτομα που ήταν παρόντα στη συνάντηση, όπως και άλλοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Όταν επικοινώνησε τηλεφωνικά τον Μάρτιο, ο Άντον είπε ότι δεν είχε μιλήσει με τον Τραμπ εδώ και 18 έως 24 μήνες και αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για το σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία. Δεν απάντησε σε περαιτέρω ερωτήσεις.

Ο παράγοντας «Κίνα»

Ο James Carafano, συνεργάτης του Heritage Foundation που συμφώνησε με τη συνάντηση, αρνήθηκε να σχολιάσει την ιδιωτική συζήτηση, αλλά επέκρινε την ιδέα της διάσπασης της Ρωσίας από την Κίνα. «Αυτή είναι ηλίθια ιδέα », είπε. «Οτιδήποτε θα μπορούσατε να δώσετε στη Ρωσία που θα εκτιμούσε πραγματικά θα έθετε σε κίνδυνο όλα τα άλλα συμφέροντά σας. Ο τρόπος αντιμετώπισης της σχέσης Ρωσίας-Κίνας είναι να γίνει η Ρωσία πιο αδύναμος εταίρος».

Η απομάκρυνση της Ρωσίας από την Κίνα προφανώς θα συνεπαγόταν ελάφρυνση των κυρώσεων, καθώς το Κρεμλίνο έχει στραφεί προς το Πεκίνο για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις ευρείας βάσης δυτικές κυρώσεις στον ενεργειακό, αμυντικό και χρηματοπιστωτικό τομέα του, δήλωσε ο Jeremy Shapiro, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, που έφερε την αντιπροσωπεία της ομάδας στη συνάντηση τον Νοέμβριο. Ο Shapiro αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της συνομιλίας, επικαλούμενος τους βασικούς κανόνες της εκδήλωσης του Νοεμβρίου που απαγόρευαν να αποδοθεί ο,τιδήποτε ειπώθηκε, αλλά είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία δεν φαίνεται να είναι λεπτομερές.

«Οι άνθρωποι του Τραμπ αισθάνονται σαν ένα από τα μεγάλα αμαρτήματα του ουκρανικού πολέμου και της πολιτικής της Ρωσίας, γενικά μιλώντας, είναι να ωθήσει τη Ρωσία προς την Κίνα και να την κάνει ακόμα πιο εξαρτημένη από την Κίνα», είπε. «Η θεμελιώδης προσέγγιση του Τραμπ με όλα τα πράγματα είναι να συγκεντρώσει τους άνδρες σε μια αίθουσα για να συζητήσουν», χωρίς απαραίτητα να έχει εκ των προτέρων λεπτομερή σχέδια, είπε ο Shapiro.

Ρώσοι ειδικοί αμφέβαλαν ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες του Τραμπ θα μπορούσαν να επιτύχουν. Η Φιόνα Χιλ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς που ήταν ο κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ για τη Ρωσία και έκτοτε έχει αναδειχθεί ως εξέχων επικριτής, είπε ότι της θύμισε το 2017 – όταν ξένοι ξένοι και στελέχη επιχειρήσεων πλησίασαν τον Τραμπ με διάφορα ειρηνευτικά σχέδια και σκέφτηκε ότι μπορούσε να καθίσει με τη Ρωσία και την Ουκρανία και να μεσολαβήσει για τη δύναμη του προσωπικού του χαρίσματος.

Η ομάδα του Τραμπ «το σκέφτεται πολύ στα σιλό, ότι πρόκειται απλώς για θέμα Ουκρανίας-Ρωσίας», είπε ο Χιλ. «Το σκέφτονται ως μια εδαφική διαμάχη, παρά ως μια διαμάχη για ολόκληρο το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της παγκόσμιας τάξης κατ’ επέκταση».

Ακόμη και η χάραξη μιας γραμμής ανακωχής μπορεί να μην είναι τόσο απλή. Το Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο του 2022 δήλωσε ότι προσαρτούσε τέσσερις επαρχίες της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Ντονμπάς, αλλά εκτείνεται πολύ πέρα ​​από αυτήν. Δεδομένου ότι το Κίεβο εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλο μέρος της επικράτειας, οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του πολέμου με εδαφικές παραχωρήσεις είναι πιθανό να περιλαμβάνει εκτεταμένες διαπραγματεύσεις – εκτός εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν απλώς να παγώσουν τις γραμμές του μετώπου που υπάρχουν τη στιγμή της συμφωνίας.

Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πιθανότατα θα αντισταθούν στις προσπάθειες του Τραμπ να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα, είπε ο Χιλ. Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορισμένη μόχλευση για μια μονομερή συμφωνία, επειδή η ουσιαστική ελάφρυνση των κυρώσεων θα βασιστεί στην ευρωπαϊκή συνεργασία.

«Καμία μόχλευση που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να αναγκάσει την ουκρανική ηγεσία να εμπλακεί σε πολιτικές που θα συνιστούσαν εσωτερική πολιτική αυτοκτονία», είπε ο Μάικλ Κόφμαν, αναλυτής του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στο Carnegie Endowment for International Peace, μια ακομματική έρευνα. κέντρο. «Και καμία μόχλευση που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να αναγκάσει την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη ή να εμπλακεί σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου αν είσαι πρόθυμος να δώσεις ένα χέρι, η άλλη πλευρά θα θέλει πολύ γρήγορα το υπόλοιπο χέρι» καταλήγει το δημοσίευμα της Washington Post.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Πώς μία καμηλοπάρδαλη προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας (Videos)

Η ελληνική κρίση μέσα από τα μάτια του Σόιμπλε – Όλες οι φορές που πρότεινε Grexit (photos/video)

Σχεδόν 500 δισ. ευρώ αδιάθετα από το Ταμείο Ανάκαμψης από την εποχή του κορωνοϊού- Διορία έως το 2026 για να μην χαθούν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:34