search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:07
MENU CLOSE

Elvalhalcor: Επικέντρωση σε δραστηριότητες και αγορές με υψηλά περιθώρια κέρδους το 2024

09.04.2024 08:53
ELVALHALCOR-ELVAL-aluminium-rolls-foto-for-VIOHALCO-1402181

Στην αποκόμιση κερδών από αγορές που έχουν υψηλότερα περιθώρια όπως είναι αυτή των  των ΗΠΑ και την πώληση προϊόντων χαλκού με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως αυτά που παράγει το εργοστάσιο της θυγατρικής SofiaMed στη Βουλγαρία αποσκοπεί η διοίκηση της Elvalhalcor για το 2024 αλλά και τα επόμενα χρόνια.  

Γενικότερα στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η διατήρηση του όγκου πωλήσεων και του προσαρμοσμένου EBITDA σε υψηλά επίπεδα ανάλογα με του 2023 αλλά και η βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών όπως είναι το κεφάλαιο κίνησης.

Καθώς η εταιρεία έχει ολοκληρώσει πρόσφατα ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο, οι μόνες νέες επενδύσεις για το 2024 θα αφορούν σε βελτιώσεις στην παραγωγική μονάδα προϊόντων χαλκού της θυγατρικής SofiaMed στη Βουλγαρία καθώς και εργασίες συντήρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Η σταθεροποίηση του CAPEX θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, λόγω απομείωσης του δανεισμού και της βελτίωσης της ταχύτητας κυκλοφορίας του χρήματος μέσα στην εταιρεία.

Έτσι η διοίκηση αναμένει μέσα στο 2024 περαιτέρω βελτίωση του δείκτη καθαρός δανεισμός/προσαρμοσμένο EBITDA που το 2023 ήταν στο 3,4 και στόχος είναι να φτάσει στα επίπεδα του 3.

Πάντως ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας μειώθηκε πέρυσι κατά 148 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικές εξοικονομήσεις γίνονται μέσω της μείωσης των αποθεμάτων καθώς εξομαλύνονται οι επιπτώσεις του πολέμου στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μάλιστα οι επικεφαλής της εταιρείας ανέφεραν χαρακτηριστικά σε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 σε αναλυτές, ότι θεωρούν τα καλά περσινά αποτελέσματα διατηρήσιμα κυρίως λόγω των επιδόσεων της θυγατρικής στη Βουλγαρία, της μεγάλης αλλαγής του παραγόμενου προϊόντικού μίγματος σε δραστηριότητες που έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους και τις πωλήσεις σε «δυνατές» αγορές όπως είναι αυτή των ΗΠΑ.

Επίσης οι διοικούντες της Elvalhalkor προέβλεψαν ότι το 2024 θα υπάρξει βελτίωση της εικόνας σε πολλούς κλάδους διεθνώς καθώς όλοι περιμένουν την σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων που θα δώσει νέα ώθηση στην παγκόσμια οικονομία.

Γενικότερα οι πυλώνες λειτουργίας της εταιρείας είναι: η πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η κανόνες για την υγεία και ασφάλεια και η υπεύθυνης διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας 

Διαβάστε επίσης

Cenergy Holdings: Προβλέψεις για ακόμα καλύτερο 2024 με ανεκτέλεστο 3,1 δισ. ευρώ και βελτιωμένο EBITDA

Γ. Περδικάρης (ΤΕΡΝΑ): Η κοινωνική ευημερία στο επίκεντρο κάθε μας έργου

Η THEON θα προμηθεύσει τις αμυντικές δυνάμεις της Εσθονίας με συστήματα νυχτερινής όρασης ARGUS

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:05