search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:57
MENU CLOSE

Καμπανάκι από Alco: Οι πολίτες απορρίπτουν τα προεκλογικά διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

09.04.2024 09:15
mitsotakis-nd-354

Η ρωγμή που υπέστη η Νέα Δημοκρατία στην αξιοπιστία της με την υπόθεση των Τεμπών καθώς η πλειονότητα των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις διαφωνούσε  με την άποψη του κυβερνώντος κόμματος ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη φαίνεται ότι επεκτείνεται τώρα και σε άλλες πλευρές του κυβερνητικού αφηγήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε και έκλεισε το 15ο συνέδριο της νέας Δημοκρατίας με ένα διπλό αφήγημα – δίλημμα προς τους πολίτες ενόψει ευρωεκλογών. Αφενός είπε ότι η ψήφος διαμαρτυρίας θα πλήξει την πολιτική σταθερότητα και αφετέρου ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ψηφίσουν με λογική τιμωρίας ή αποστολής μηνύματος γιατί έτσι διακυβεύεται η συνέχιση του κυβερνητικού έργου αλλά και γιατί θα δοθεί μια ευκαιρία στην αντιπολίτευση προκειμένου στη συνέχεια να θέτει θέμα εναρμόνισης της ψήφου των εθνικών εκλογών με εκείνη των ευρωεκλογών.

Κανένας φόβος για σταθερότητα

Όμως με βάση τη χθεσινή δημοσκόπηση της Alco φαίνεται πως τα κυβερνητικά αφηγήματα – διλήμματα δεν έχουν πείσει την πλειονότητα των πολιτών και ανάμεσα τους και ψηφοφόρους της ΝΔ.

Στο ερώτημα λοιπόν εάν ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στην διακυβέρνηση της χώρας το 65% απαντά όχι και μόνο το 24% ναι.

Επίσης ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο το 50% των πολιτών απαντούσε ότι οι ευρωεκλογές δεν θα είναι μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας τον Απρίλιο αυτό το ποσοστό πέφτει στο 47%.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το «Ναι», θα είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας από 40%, που ήταν τον Φεβρουάριο ανεβαίνει τώρα στο 49%. Δηλαδή η διάθεση να μετατραπεί η ψήφος των ευρωεκλογών σε ψήφο διαμαρτυρίας κερδίζει εννέα μονάδες.

Αρνητικό είναι το αποτέλεσμα και για την αντίδραση της ΝΔ απέναντι στην πρόταση δυσπιστίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση θέλησε να συνδέσει αυτή την πρόταση με την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, στο ερώτημα της δημοσκόπηση της Alco εάν ισχυρά συμφέροντα θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την πορεία της χώρας η απάντηση της πλειοψηφίας των πολιτών σε ποσοστό 63% είναι όχι και μόλις ένα 22% απαντά ναι.

Γι’ αυτό και στο ερώτημα ποια κόμματα έχασαν από τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πρώτη με 42% με δεύτερον τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ στο 20%.

Συγκάλυψη για Τέμπη

Αρνητική είναι η εικόνα για την κυβέρνηση και στο ζήτημα για το οποίο κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας δηλαδή η τραγωδία των Τεμπών. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή απευθυνόμενος και στους συγγενείς των νεκρών ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιχειρήσει καμιά συγκάλυψη γύρω από το θέμα εντούτοις το 75% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν πείστηκαν από την διαβεβαίωση του πρωθυπουργού και μόλις το 14% δηλώνει ότι πείστηκε.

Δεν περνάει το αφήγημα – καταφύγιο η πόλωση

Το συμπέρασμα από αυτά τα ποιοτικά στοιχεία είναι ότι ίσως για πρώτη φορά μετά το 2019 το πρωθυπουργικό αφήγημα δεν πείθει την πλειοψηφία των πολιτών και ένα μεγάλο κομμάτι των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του κόμματος και το οποίο όπως φαίνεται θα είναι ένα από τα βασικά της προεκλογικής εκστρατείας, δηλαδή ότι ψήφος διαμαρτυρίας τη Νέα Δημοκρατία σημαίνει κίνδυνος του να πληγεί η πολιτική σταθερότητα δεν γίνεται πιστευτό προς το παρόν από τους πολίτες.

Το ζητούμενο είναι αν η πόλωση του επόμενου διαστήματος και η συνεχής επανάληψη του διλήμματος θα πείσει ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος και θα ανατρέψει προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας τους συσχετισμούς ή αν η πλειονότητα των πολιτών ανάμεσα τους και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας έχουν αποφασίσει ο καθένας για τους δικούς του λόγους να στείλουν σε κάθε περίπτωση ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι αυτό δεν θα έχει άμεση συνέπεια στη διακυβέρνηση της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Τα ψέματα Μητσοτάκη στους ακρίτες της Γαύδου για την τηλεκπαίδευση»

Χαρίτσης: Συγκάλυψη τέλος, η απόφαση του ΣτΕ γκρέμισε το αφήγημα της κυβέρνησης

Μητσοτάκης από Ρόδο: Η κυβέρνηση δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια – Να μην πάρουμε αψήφιστα τις ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:57