search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:37
MENU CLOSE

Χατζηδάκης: Έρχονται μειώσεις φόρων 870 εκατ. ευρώ το 2025

10.04.2024 16:38
xatzidakis foroum 98- new

Σε ανακοινώσεις για νέες φοροελαφρύνσεις το 2025 προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Θα συνεχίσουμε τη σοβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική μας», τόνισε  ο υπουργός εξαγγέλλοντας συνολικά 870 εκατ. ευρώ ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων το 2025.

  • Μείωση 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών που ισοδυναμεί με 215 εκατ. ευρώ (το ποσό θα αναπληρωθεί από τον Κρατικό Προυπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία)
  • Μείωση τέλους επιτηδεύματος, 120 εκατ. ευρώ
  • Μόνιμη επιστροφή ΕΦΚ για τους αγρότες, 100 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση στεγαστικού επιδόματος για φοιτητές, 15 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση συντάξεων, 400 εκατ. ευρώ
  • Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές για άλλο ένα έτος

«Από τον Απρίλιο του 2024 σας ενημερώνουμε για τις ελαφρύνσεις και τις μειώσεις φόρων το 2025», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι στόχος για το επόμενο έτος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να κινηθεί στο 2,1%.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν αυτά τα ποσά λαμβάνουν υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, ο υπουργός τόνισε ότι «σταθμίζουμε τις γεωπολιτικές εξελίξεις» και ότι «δεν είμαστε σε γυάλα» προσθέτοντας ότι «πέρασε η κρίση του κορωνοϊού, η ενεργειακή κρίση και η ελληνική οικονομία άντεξε και σήμερα τρέχει με πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης από άλλες χώρες της ΕΕ».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι με βάση τις νέες υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, «θα πρέπει να κρατάμε τα υπερπλεονάσματα» και δήλωσε αισιόδοξος ότι «η χώρα μας θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της όπως έχουμε κάνει έως τώρα. Να έχουμε στην άκρη περισσεύματα, για τις δύσκολες χρονιές ή στιγμές, προς στήριξη των ευάλωτων».

Αναφερόμενους στη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι «δε θέλουμε να ενισχύσουμε τις εισαγωγές, αλλά τον δυναμισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σύμμαχός μας είναι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ». Όσον αφορά την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων, δίνονται κίνητρα για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ενώ υπάρχει αύξηση των επενδύσεων στη χώρα, και κυρίως των ΑΞΕ όπου καταγράφηκε ρεκόρ 20ετίας, αν και παραμένει το επενδυτικό κενό, όπως πρόσθεσε ο υπουργός. Αναφέρθηκε δε στις ευχάριστες εκπλήξεις όσον αφορά στις εξαγωγές κλάδων όπως η φαρμακοβιομηχανία, οι ΑΠΕ και ο αγροτοδιατροφικός κλάδος, ενώ μεγάλη συνεισφορά αναμένεται να έχουν οι κλάδοι ναυτιλίας και τουρισμού.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε επίσης νέο νομοσχέδιο με έμφαση στην ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων και την καινοτομία.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αέφερε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής με 11 νέες παρεμβάσεις του υπουργείου και ήδη εισπράχθηκε μισό δισ. ευρώ παραπάνω από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Νέα άνοδος, στο 3,2% τον Μάρτιο – «Καλπάζει» η ακρίβεια στα τρόφιμα – Αύξηση σχεδόν 70% στο ελαιόλαδο από πέρυσι

Παραλίες: Πρόστιμα μέχρι 60.000 σε όσους φράζουν την πρόσβαση – Ποιες περιπτώσεις θεωρούνται παρεμπόδιση

Συντάξεις Μαΐου 2024: Νωρίτερα οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:36