search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:55
MENU CLOSE

Ο ιδεασμός του 28% για τη ΝΔ, το τρίποντο του Νίκου Παππά, τα ατού του ΣΥΡΙΖΑ και ο… Λιάγκας – Τα σενάρια για Σπαρτιάτες και Κασιδιάρη

10.04.2024 06:01
kalx we

Καλημέρα σας

Με τα γκάλοπ να δείχνουν τη ΝΔ εκεί γύρω στο 30% ή ελάχιστα πιο πάνω, μου κάνει εντύπωση ότι ορισμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν περίπου… άνετοι και με ένα ποσοστό που θα έχει το… 2 μπροστά. Τύπου, 28%, 29% και πάει λέγοντας.

Το είπε ο Μάκης Βορίδης, το εξέφρασε και ο βουλευτής Λιούτας των Τρικάλων και είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Ή… γκαντεμιάζουν την γκαντεμιά ή προετοιμάζονται ψυχολογικά για κάποιο σοκ στις ευρωκάλπες…

–      Στο μεταξύ στη ΝΔ και στο Λαϊκό Κόμμα εδέησαν να διαγράψουν από τις επίσημες ιστοσελίδες τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Έστω με 24 ώρες καθυστέρηση, από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του με το ΠΑΣΟΚ.

Αιφνιδιασμός και τρίποντο από Παππά

Έβλεπα χθες την παρουσίαση της πρώτης φουρνιάς των υποψηφίων για μία θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επίσημα ντυμένος, με την κόκκινη γραβάτα και το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, καθότι η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις του δίνουν τη βεβαιότητα της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές. Και πιθανόν με καλό ποσοστό παρακαλώ.

Αλλά χθες δεν ήταν ο μοναδικός σταρ στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις εντυπώσεις έκλεψε ο Νίκος Παππάς, ο πρώην μπασκετμπολίστας. Ο οποίος δεν ξέχασε ότι ενώ επί Τσίπρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τού έδωσε το χρίσμα για το δήμο της Αθήνας, η «ενδιάμεση ηγεσία», υπό την Έφη Αχτσιόγλου – περαστικά να της ευχηθούμε μετά την περιπέτεια υγείας που είχε προ ημερών – άλλαξε απόφαση και έχρισε υποψήφιο τον Κώστα Ζαχαριάδη. Η υποψηφιότητα που θέτει τώρα για το ευρωψηφοδέλτιο, και προφανώς μία θέση σε αυτό θα είναι δική του, είναι σαν άτυπη ρεβάνς. Αιφνιδιασμός και τρίποντο, που λένε και στο μπάσκετ.

Τα μεγάλα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ

Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι ο Νίκος Παππάς είναι ένα από τα έξι εφτά «μεγάλα ονόματα» που κατεβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Αξιόλογοι υποψήφιοι είναι πολλοί, αλλά μιλάμε για τις πιο ισχυρές παρουσίες, είτε επειδή έχουν πολιτικό βάρος και εμπειρία, είτε αναγνωρισιμότητα.

Πέρα από το Νίκο Παππά, ξεχώρισα στη χθεσινή παρουσίαση τον Νίκο Φαραντούρη. All around παίκτης που λένε επίσης στο μπάσκετ…

Φυσικά στα πρώτα ονόματα ανήκουν η πρώην εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, η Δώρα Αυγέρη που θα παρουσιαστεί σε επόμενη εκδήλωση.

Αλλά και ο Γιώργος Τσίπρας ανήκει σε αυτή τη χορεία.

Μαζί με τους νυν ευρωβουλευτές Κώστα Αρβανίτη και Έλενα Κουντουρά, είναι τα φαβορί για τις 4 έδρες που αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα 9 Ιουνίου.

Θα έχει ενδιαφέρον επίσης τι θα κάνουν η Σοφία Μπεκατώρου, ο Μάριος Αθανασίου και ο Νάσος Παπαργυρόπουλος.

Η έκπληξη με Λιάγκα;

Στην Κουμουνδούρου αναμένουν με ενδιαφέρον με ποια πέντε πρόσωπα θα συμπληρώσει τη λίστα ο Κασσελάκης – οι 35 θα αναδειχθούν από τις εσωκομματικές εκλογές, συν δύο οι νυν.

Όλοι περιμένουν τουλάχιστον μία έκπληξη.

Κάποιοι επέμεναν ότι θα έπρεπε να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα. Αλλά αυτό το έχει αποκλείσει.

Γι’ αυτό τις τελευταίες ημέρες και μετά την «επιστράτευση» τηλεαστέρων, όπως ο Δημήτρης Παπανώτας και ο Δημήτρης Πανόπουλος, κάποιοι λένε ότι η πραγματική έκπληξη θα είναι ο… Γιώργος Λιάγκας.

Ο εκ των αρχόντων των πρωινάδικων έχει ασχοληθεί με το «φαινόμενο Κασσελάκη» και με τον ίδιο τον Κασσελάκη όσο λίγοι. Οι δυο τους φαίνεται ότι έχουν βρει ένα κώδικα επικοινωνίας και κει που συγκρούονται, εκεί τα βρίσκουν κιόλας.

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει σε οποιαδήποτε εκπομπή στον ΑΝΤ1 ο Κασσελάκης και να μην αναζητήσει τον Λιάγκα, για να σας δώσω ένα δείγμα της σχέσης που έχουν αναπτύξει.

Βέβαια, αν το πάει έτσι ο Κασσελάκης, δεν ξέρω αν θα καταφέρει να φτιάξει κόμμα, αλλά την ελληνική («ελαφριά») τηλεόραση θα την έχει αποδεκατίσει.

ΓΙα να είμαι ειλικρινής πάντως και παρά τους ψιθύρους γύρω γύρω, δεν δίνω πολλές πιθανότητες στο σενάριο. Αν και είναι υπαρκτό.

Η διχογνωμία για τους Σπαρτιάτες  

Μιας και ο λόγος στις εκπλήξεις, έχει ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση με τους Σπαρτιάτες.

Οι συνταγματολόγοι έχουν χωριστεί σε «στρατόπεδα» και για το θέμα έχουν διατυπωθεί πολλές ερμηνείες και απόψεις.

Από αυτή που λέει ότι δεν μπορεί αναδρομικά να ακυρωθεί η συμμετοχή του κόμματος αυτού στις εκλογές έως και κείνη που λέει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές ξανά στην επικράτεια, από τη στιγμή που διαπιστωθεί ότι ο πραγματικός αρχηγός είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ενδιάμεσα εμφανίζεται η επικρατέστερη άποψη, που λέει ότι σε περίπτωση που κριθεί παράνομη η συμμετοχή, να μοιραστούν οι έδρες στα άλλα κόμμα και να λήξει εκεί η ιστορία.

Από τις συζητήσεις που, αποκόμισα μία αίσθηση ότι οι Σπαρτιάτες διαπραγματεύονται την τύχη τους.

Με όπλο ότι μπορούν να προκαλέσουν εκλογές εάν παραιτηθούν πριν την απόφαση του εκλογοδικείου.

Δεν ξέρω τι μπορεί να πετύχουν, αλλά όπως και να έχει, δεν είναι εύκολο να γίνουν έτσι ξαφνικά εκλογές σε 12 μεγάλες περιφέρειες – εκτός κι αν είναι εύκολο να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, θα έλεγε κάποιος βέβαια.

Η περίπτωση Κασιδιάρη

Το άλλο που μου μεταφέρει έμπειρος και ψύχραιμος συνταγματολόγος είναι ότι ενώ ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση πέρσι απαγορεύει σε κόμματα που έχουν στις τάξεις τους καταδικασμένους, όπως ο Κασιδιάρης, δεν μπορεί να σταματήσει – εφόσον δεχθούμε ότι έχει εφαρμογή και στις ευρωεκλογές – να σταματήσει την κάθοδο του ίδιου του Κασιδιάρη ως μεμονωμένου υποψηφίου στις 9 Ιουνίου!

Δεν χρειάζεται άλλους υποψήφιους, η εκλογική περιφέρεια είναι μία και εφόσον πιάσει το μέτρο ή περάσει κάπως άνετα το 3%, μπορεί να… εκλεγεί. Τρελό; Για κρατήστε το. Και μαζί με αυτό ας κρατήσουμε όλοι την αναπνοή μας έτσι που μπλέξαμε…

Διαβάστε επίσης:

Στο κενό τα περί αποσταθεροποίησης, δύο ερωτήματα για την υπόθεση των Σπαρτιατών, οι προσδοκίες Ανδρουλάκη και κάποιοι εκλεκτοί της Κουμουνδούρου

Η αλλαγή λειτουργίας της ΕΛΑΣ, η μεταγραφή Ζαγοράκη, οι «καρδούλες» της Ζωής, η γκρίνια για Τζανετάκο, ο Μπελέρη και οι νέοι «Κασσελίστας»  

Η πόλωση «φτιάχνει» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου πάει με σκάνδαλα στις κάλπες και το ΠΑΣΟΚ μελετάει Πιραντέλλο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:53