search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:24
MENU CLOSE

Σε απελπισία οι Ουκρανοί: Άγριο ξύλο σε όσους δεν θέλουν να πολεμήσουν – Επιστρατεύουν μέχρι και φυλακισμένους

11.04.2024 17:34
oukrania stratiotes 54- new

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται μετά από δύο χρόνια μαχών και με τους Ουκρανούς σε δύσκολη θέση στο μέτωπο, οι αρχές χρησιμοποιούν ακόμη και βία για όσους δεν θέλουν να πάνε στο πεδίο της μάχης και προσπαθούν να διαφύγουν προς το εξωτερικό από τα δυτικά σύνορα της χώρας.

Βίντεο δείχνουν το άγριο ξύλο που πέφτει από τις Αρχές σε άντρες που πιάστηκαν κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, προσπαθώντας να διαφύγουν, πριν στρατολογηθούν. Ωστόσο άλλοι τα καταφέρουν. Πολλοί τους αποκαλούν δειλούς, ενώ κάποιοι άλλοι τους αποκαλούν προδότες.

«Δεν είμαι άπιστος. Πολλοί φίλοι μου ήδη έφυγαν. Όποιος έχει την ευκαιρία, φεύγει» δήλωσε στο Sky News ένας νεαρός Ουκρανός που αποφάσισε να πάρει τον δρόμο για το εξωτερικό για να αποφύγει τη στράτευση. Πέρασε τα σύνορα μέσα από τα βουνά, έχοντας καταβάλλει 6.000 δολάρια ως αντίτιμο για να βγει από τη χώρα. «Χρειάζομαι ειρήνη, για μένα κυρίως», λέει.


«Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι έτοιμοι για να πεθάνουν. Και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να θάψουν τους εαυτούς τους ζωντανούς. Έρχονται αρκετοί σε εμάς για βοήθεια», δήλωσε ένας από τους διακινητές που παραδέχεται ότι δεν ντρέπεται καθόλου για τη δράση του.


Συλλήψεις την ώρα που υπάρχει έλλειψη σε στρατιώτες


Κάθε εβδομάδα, οι Αρχές συλλαμβάνουν τόσο άτομα που προσπαθούν να διαφύγουν, όσο και άτομα που θεωρούνται ύποπτα για αρνητές στράτευσης.

Τον Δεκέμβριο, η Ουκρανία χρειαζόταν πάνω από μισό εκατομμύριο νέους στρατιώτες, ένα ζήτημα που ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε χαρακτηρίσει πολύ ευαίσθητο.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, στο πεδίο της μάχης βρίσκονται κυρίως άνδρες μέσης ηλικίας, που έχουν υποστεί τραυματισμούς, ενώ βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης. Ο αριθμός των στρατευμένων μειώνεται και ο στρατός δείχνει να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του πολέμου με τη Ρωσία.

Επιστράτευση ακόμη και φυλακισμένων

Την ίδια ώρα η ουκρανική Βουλή ενέκρινε σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την επιστράτευση, το οποίο δεν προβλέπει προθεσμία αποστράτευσης των στρατιωτών.

“Έγινε! Ο νόμος για την επιστράτευση εγκρίθηκε. Διακόσιοι ογδόντα τρεις (βουλευτές ψήφισαν) υπέρ”, ανέφερε στο Telegram ο βουλευτής και συνεισηγητής του νομοσχεδίου, Ολέκσιι Γκοντσαρένκο.

Η Ουκρανία, αντιμέτωπη με έλλειψη εθελοντών στρατιωτών, εργαζόταν επί πολλούς μήνες πάνω στο κείμενο αυτό που είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου εναντίον του Ρώσου εισβολέα.

Το νομοσχέδιο, που προβλέπει κυρίως αύξηση των ποινών για τους ανυπότακτους, προκάλεσε σκάνδαλο λόγω της απόσυρσης την τελευταία στιγμή ενός άρθρου για την αποστράτευση των στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει 36 μήνες, ένα ισχυρό πλήγμα για τους στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο περισσότερο από δύο χρόνια.

Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες να βρει εθελοντές, η Ουκρανία διεύρυνε αρχικά την επιστράτευση, μειώνοντας την ηλικία όσων καλούνται να παρουσιαστούν στον στρατό από τα 27 στα 25 έτη.

Επίσης, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επιστράτευσης των κρατουμένων.

«Πρέπει να δώσουμε στους κατάδικους τη δυνατότητα να πολεμήσουν, έγραψε στο Telegram ο Γκοντσαρένκο, δίνοντας την υπόσχεση ότι οι κατάδικοι για φόνο ή βιασμό δεν θα στρατολογηθούν.

Στο εξής, οι ποινές για όσους προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση θα είναι αυστηρές.

Το νομοσχέδιο διευκολύνει επίσης τις διαδικασίες επιστράτευσης, δημιουργώντας ένα ειδικό ψηφιακό σύστημα.

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει τώρα να αποστείλει το κείμενο στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα πρέπει να το υπογράψει.

Διαβάστε επίσης:

Λευκός Οίκος: Λαμπερές παρουσίες στο δείπνο προς τιμήν του Ιάπωνα πρωθυπουργού – Ποιους κάλεσε το ζεύγος Μπάιντεν (Photos)

Νετανιάχου: «Θα ανταποδώσουσε σε όποιον μας κάνει κακό» – Επιθετικές δηλώσεις με «στόχο» το Ιράν

Ρωσία: Δοκιμαστική εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Angara-A5 (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58