search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:58
MENU CLOSE

Κασσελάκης από το Φόρουμ των Δελφών: Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη σε επενδύσεις και αγοραστική δύναμη

12.04.2024 13:15
kasselakis-delfoi

Στα θέματα της οικονομίας, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο των Financial Times, Tony Barber, το μεσημέρι της Παρασκευής στο Φόρουμ των Δελφών.

«Έχουμε μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά στο ΑΕΠ, αλλά αν δούμε τη σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «είμαστε στο τέλος σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις και την αγοραστική δύναμη. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 10%. Αν η οικονομία είναι σε άνοδο, γιατί δεν έγιναν επενδύσεις;» αναρωτήθηκε.

«Δεν είναι εξωστρεφής η Οικονομία μας και η χώρα μας δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ύφεση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά».

Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και διεμήνυσε πως είναι στην πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που ξεπερνάει τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο προοδευτικό κόμμα στη χώρα, κι έκανε λόγο για «κίνημα» που είναι ορατό».

Είπε πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν κάποιοι διχασμοί, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά δεν υπάρχουν ιδεολογικοί διχασμοί στον πυρήνα του, σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία που έχει στο εσωτερικό της τον «ομοφοβικό» όπως είπε Αντώνη Σαμαρά.

Σημείωσε επίσης πως πλέον έχει την ευθύνη να δημιουργήσει μια νέα κυβερνητική ομάδα και πρόγραμμα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει την διαφορά με τη Ν.Δ και θα κάνει την έκπληξη σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Περαιτέρω ανέφερε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε μια σημαντική περίοδο πέντε ετών να φέρει αποτελέσματα. Ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτα για τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, δεν ελέγχεται η αγορά εργασίας, ενώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στο κράτος δικαίου. «Δεν λύνουν τα πραγματικά προβλήματα. Είναι καλοί στο μάρκετινγκ» παρατήρησε. «Ευτυχώς, τώρα είμαστε καλοί στο μάρκετινγκ και εμείς» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως από το 2015 – 2019 «είχαμε δύο μνημόνια που δεν άφησαν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του κράτους σε αντίθεση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Αναφερόμενος στην «κωλοτούμπα» είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να διαπραγματευτεί τη λιτότητα που έβαλε η Γερμανία στη χώρα» και πως «ο κόσμος, που ήταν στα πρόθυρα της πείνας και της αυτοκτονίας, έδωσε στον Αλέξη την εντολή να διαπραγματευτεί».

Πρόσθεσε πως «δεν ήταν μόνο το πολύ σημαντικό μαξιλάρι που άφησε αλλά κατάφερε να έχει και τα καλύτερα μέτρα στήριξης σε σχέση με άλλες χώρες» και γι’αυτό «η Ελλάδα μπόρεσε να αντιμετωπίσει την πανδημία και πολλές άλλες κρίσεις». Καλώς ή κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε προβλήματα που άλλοι είχαν αφήσει, είπε.

Ερωτηθείς με ποιο από τα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης (πχ στην Ισπανία, την Γαλλία ή την Πορτογαλία) θεωρεί ότι βρίσκεται κοντά είπε πως αυτά είναι ετικέτες και ο κόσμος αυτό που σκέφτεται είναι πώς θα καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες.

«Καταφέραμε να αφήσουμε την χώρα στον επόμενο σε πολύ καλή κατάσταση και τώρα είναι η ώρα ο καθένας να δει ότι έχουμε ανανεωθεί και χτίζουμε ένα μεγάλο, προοδευτικό, κεντροαριστερό, παρεμβατικό κόμμα, που η χώρα χρειάζεται» συνέχισε. «Και σε ό,τι αφορά τους επενδυτές, να είστε βέβαιοι ότι μπορώ να επικοινωνώ καλύτερα μαζί τους απ’ ό,τι οι πολιτικοί αντίπαλοί μου» είπε στρεφόμενος προς το κοινό.

Σημείωσε δε πως είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει επιτύχει στον ιδιωτικό τομέα με τον δημοσιογράφο των Financial Times να ρωτά αν συμπεριλαμβάνει και τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Στέφανο Κασσελάκη να διορθώνει «είμαι ο μόνος πολιτικός στην Ελλάδα που έχει πετύχει στον ιδιωτικό τομέα».

Πού συμφωνεί που διαφωνεί με τον Τραμπ

Ευκαιρίας δοθείσης ανέφερε πως «εγώ και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουμε αντιδιαμετρικές απόψεις σχεδόν σε κάθε ζήτημα. Το ένα που συμφωνούμε είναι η πολιτική για την Κίνα, η ανάγκη να λογοδοτεί για τις διαστρεβλώσεις που προκαλεί στις οικονομικές συναλλαγές, αλλά σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, εγώ βλέπω τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ επιλεκτικός στις αλλαγές που θέλει να επιφέρει».

Για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, και το ΝΑΤΟ

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία απάντησε πως η Δύση πρέπει να δώσει στην Ουκρανία όλη την βοήθεια που χρειάζεται και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της απέναντι σε έναν καταπιεστή. Σε αυτό η Ελλάδα έχει έναν ρόλο να παίξει» είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν συμφωνεί με την αποστολή στρατιωτικού υλικού. Τάχθηκε υπέρ της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας ή τη βοήθεια μέσω της αξιοποίησης των ελληνικών λιμανιών και της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας. Άλλες χώρες, είπε έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να προσφέρουν στην Ουκρανία την στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται.

Στο ερώτημα αν υπό την δική του ηγεσία η Ελλάδα θα προωθήσει τον στόχο της κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας απάντησε «Απολύτως. Πρέπει να υπάρξει μετάβαση από την υπερατλαντική εξάρτηση – αν και η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη στην άμυνα της Δύσης απέναντι σε τρία καθεστώτα στα ανατολικά μας που όλοι ξέρουμε ποια είναι. Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει μια αμυντική συμμαχία όπως είναι και η δικής μας προτεραιότητα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή ανεξάρτητη στρατιωτική δύναμη. Οπότε η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο».

Και νέα παρουσίαση των υποψηφίων στη Νέα Σμύρνη

Λίγες ώρες αργότερα, στις 19:30, ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιάσει, σε εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη, το τρίτο και τελευταίο γκρουπ των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των ευρωεκλογών.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ: «Κόκκινο» πανί ο ΣΥΡΙΖΑ – Η απόλυτη «μάχη» για την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές 

Γιατί η κυβέρνηση ταυτίζει Κασσελάκη-Βελόπουλο με Τσίπρα-Καμμένο: Οι στόχοι και τα ρίσκα

Στις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας – Σειρά συναντήσεων με ομογενείς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:57