search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 20:02
MENU CLOSE

Σύγκρουση Σούνακ με το Βρετανικό Μουσείο για τον διορισμό του νέου διευθυντή

12.04.2024 21:56
vretaniko mouseio 99- new

Σε σφοδρή σύγκρουση οδηγήθηκαν ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου  Τζορτζ Όσμπορν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, που ζήτησε να παρέμβει στον διορισμό του νέου διευθυντή.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ζήτησε από τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν να παρουσιάσει δύο επιλογές για τον νέο διευθυντή και να του επιτρέψει να επιλέξει. Ο Όσμπορν αρνήθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Οι έφοροι συνήθως ενημερώνουν τον πρωθυπουργό για την απόφασή τους για το νέο διευθυντή προκειμένου να επικυρωθεί επίσημα.

Το περιστατικό θυμίζει μια άλλη αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να επιλέξει ποιος θα αναλάβει το Βρετανικό Μουσείο το 2019, όταν η Τερέζα Μέι ήταν στην εξουσία. Η κλασικίστρια του Κέιμπριτζ, Μέρι Μπέρντ, γνωστό όνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα δημοφιλή βιβλία της και τις συχνές εμφανίσεις της στην τηλεόραση, απορρίφθηκε ως επιλογή για τη διεύθυνση του Μουσείου.

Σύμφωνα με πηγές, αιτία ήταν η φιλοευρωπαϊκή της στάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη στιγμή που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούσε απεγνωσμένα να προωθήσει το Brexit. Το μουσείο υπερέβη την απόφαση, ασκώντας το δικαίωμά του να επιλέξει πέντε από τους 25 διαχειριστές του χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Ξεκίνησε τον ρόλο της το 2020.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη πολιτικοποίηση των υποψηφιοτήτων για τα συμβούλια μουσείων και τις γκαλερί», είπε ο προσωρινός διευθυντής του μουσείου Μαρκ Τζόουνς στον Guardian. «Είναι κρίμα γιατί πιστεύω ότι τα κριτήρια επιλογής πρέπει να είναι η καταλληλότητά τους για τη θέση και η συνεισφορά τους στο μουσείο ή την γκαλερί».

Δεν είναι σαφές γιατί ο Σουνάκ ήθελε τόσο πολύ να έχει λόγο για το ποιος θα διευθύνει το Βρετανικό Μουσείο, αλλά έχει αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε πρόταση ότι η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει ή ακόμη και να δανείσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με τον Όσμπορν να τάσσεται υπέρ του δανεισμού τους.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο σπουδαίος Ιταλός σχεδιαστής Ρομπέρτο Καβάλι

Ντάλας: Νέος συναγερμός από πυροβολισμούς σε σχολείο – Τουλάχιστον 1 τραυματίας

Ρωσία: Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος το «άγνωστο» αντικείμενο στον ουρανό που αναστάτωσε τους κατοίκους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 20:01