search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:20
MENU CLOSE

Επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου: Δέσμευση για αμέριστη στήριξη στο Ισραήλ – Οι ΗΠΑ βοήθησαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones

14.04.2024 05:12
BIDEN NETANIAHOU

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τα αντίποινα του Ιράν στην ισραηλινή επιθετικότητα με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Ο κ. Νετανιάχου μίλησε με τον αμερικανό πρόεδρο κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ που έδωσε το πράσινο φως για να αποφασίσει για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

Ο Μπάιντεν μετέφερε στον Νετανιάχου την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα συνεχίζουν να στηρίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών.

Ο Τζο Μπάιντεν χωρίς να κάνει αναφορά στην αντεπίθεση του Ισραήλ αναφέρει ότι «θα συγκαλέσω σύνοδο των ηγετών των G7 για να συντονίσουμε μια ενωμένη διπλωματική απάντηση στην επίθεση του Ιράν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφαφη «βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδό τον σύνολο των drones και των πυραύλων που είχαν στόχο το έδαφος του».

Παράλληλα προειδοποιεί ότι «ενώ δεν είδαμε επιθέσεις κατά των δυνάμεών μας ή των εγκαταστάσεών μας, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε απειλή και δεν θα διστάσουμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τον λαό μας».

Aναλυτικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν -και οι υποστηρικτές του, που δρουν από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ- εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ. Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο.
Κατόπιν δικής μου εντολής, για την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ, ο στρατός των ΗΠΑ μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Χάρη σε αυτές τις αποστολές και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ. Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ.
Αύριο, θα συγκαλέσω τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7 για να συντονίσουμε μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν. Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις κατά των δυνάμεων ή των εγκαταστάσεών μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας».

Πέρα από τις καταρρίψεις ιρανικών drones οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν δεκάδες ιρανικών πυραύλων που κατευθύνονταν κατά στόχων στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στην άμυνα του στενού συμμάχου τους στην Μέση Ανατολή κατά της ιρανικής επίθεσης, όπως δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι, αργά το Σάββατο.

Δύο από τους αξιωματούχους, που μίλησαν ανώνυμα, δήλωσαν ότι μερικοί από τους πυραύλους καταρρίφθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ εκδηλώθηκε μετά από τις εκτοξεύσεις ιρανικών drones φορτωμένων με εκρηκτικά, αλλά και πυραύλων κατά του Ισραήλ, αργά το Σάββατο στην πρώτη άμεση επίθεση της Τεχεράνης κατά ισραηλινών εδαφών.

Πρόκειται για μία ιρανική επίθεση εκδίκησης, η οποία κλιμάκωσε το ενδεχόμενο πυροδότησης μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε για την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στην ισραηλινή πολεμική μηχανή μπροστά στα αντίποινα του Ιράν.

«Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά στις απειλές του Ιράν και των ενεργούμενών του στην περιοχή είναι ακλόνητη», ανέφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν μέσω X, αναρτώντας φωτογραφικό στιγμιότυπο της έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας η οποία συγκλήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον για να παρακολουθήσει με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσιγκτον έσπευσε να διαμηνύσει από τις πρώτες ώρες κιόλας της επίθεσης, ότι θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Το Ιράν έχει ξεκινήσει αεροπορική επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του και θα συναντηθεί μαζί τους σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο.

Η ομάδα του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και με άλλους εταίρους και συμμάχους. Αυτή η επίθεση είναι πιθανό να εκτυλιχθεί σε αρκετές ώρες.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής: η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σιδερένια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του ενάντια σε αυτές τις απειλές από το Ιράν».

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Σχεδιάζουμε «σημαντική απάντηση» – Ιρανικά drones αναχαιτίζουν οι ισραηλινοί (Videos)

Tο Ιράν προειδοποιεί την Ιορδανία να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια υποστήριξης του Ισραήλ – «Θα είστε ο επόμενος στόχος»

Το Ισραήλ ζητά έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:15