search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:19
MENU CLOSE

Ισραήλ: Το πολεμικό συμβούλιο συμφώνησε να «απαντήσουν» στο Ιράν – Διαφώνησαν για το timing και την κλίμακα

14.04.2024 23:05
israel

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, αλλά διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το πενταμελές πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντς έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, συνήλθε σήμερα και θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες.

Πληροφορίες που δημοσιεύουν τα Αμερικανικά ΜΜΕ και κυρίως το CNN, τονίζουν πως υπήρχαν σαφείς διαφωνίες στον τρόπο απάντησης.

Οι πιο «σκληροπυρηνικοί» της κυβέρνησης ήθελαν να υπάρξει «άμεση και σκληρή» απάντηση στο Ιράν, ενώ οι πιο μετριοπαθείς ήθελαν να «ζυγίσει» τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης η κυβέρνηση.

Ο Μπεν Γκβιρ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση του Ισραήλ που να μην είναι «αδύναμη».

Ο Μπένι Γκανζ ωστόσο, θεωρεί πως θα πρέπει η απάντηση αυτή να δοθεί την «κατάλληλη στιγμή», δείχνοντας μια πιο μετριοπαθή στάση αφού υπάρχουν οι πιέσεις και από τις ΗΠΑ να μην δυναμιτίσουν κι άλλο την ήδη τεταμένη κατάσταση, καθώς το Ιράν δείχνει έτοιμο να αντιδράσει ακόμη πιο έντονα κι εκεί να υπάρχει ξεκάθαρος πλέον ο φόβος για ανάμειξη κι άλλων κρατών.

Αν και μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι για αντίποινα, ενώ πιθανότατα η επιχείρηση στη Ράφα παίρνει προσωρινή αναβολή, αφού πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός πλάνων υπό τον φόβο μιας νέας Ιρανικής αντίδρασης.

Χέρτζογκ: «Η επίθεση ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου»

Αυστηρό μήνυμα προς το Ιράν και το καθεστώς Χαμενεΐ έστειλε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χερτζόγκ με συνέντευξή του στο δίκτυο Sky News.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ σημείωσε πως η χώρα «εξετάζει όλες τις επιλογές» μετά την εναέρια επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες drones και πυραύλους.

«Η επίθεση ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Επειδή είμαστε περιορισμένοι και επείδή γνωρίζουμε τις επιπτώσεις και έχουμε διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας εξετάζουμε όλες τις επιλογές και είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τον λαό μας. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς», πρόσθεσε.

Η χθεσινή επίθεση -πρόσθεσε- είναι άλλο ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί το Ιράν «διασπείροντας τον τρόμο, τον όλεθρο και την αστάθεια σε όλο τον κόσμο».

«Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει την αυτοκρατορία του κακού της Τεχεράνης και να ξεκαθαρίσει ότι το ιρανικό καθεστώς ότι είναι απαράδεκτο», ξεκαθάρισε ο Χέρτζογκ.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ διέψευσαν το Ιράν: «Δεν μας ειδοποίησαν πριν την επίθεση, ήθελαν να προκαλέσουν θύματα»

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Φιντάν για το Μεσανατολικό

Πρόεδρος Χερζόγκ: Η επίθεση του Ιράν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου – Υπέρ της «απάντησης» το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, λένε πληροφορίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58