search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:36
MENU CLOSE

Μπλίνκεν: «Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά θα στηρίζουμε το Ισραήλ» – Μπαράζ επαφών για την ένταση στη Μέση Ανατολή

15.04.2024 18:23
blinken 765- new

Στην εξαιρετικά εύθραστη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή μετά το ιρανικό χτύπημα με drone κατά του Ισραήλ αναφέρθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν κλιμάκωση» αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ.

Νομίζω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αμυνθεί μόνο του όταν είναι θύμα επιθετικότητας…», δήλωσε, καταδικάζοντας την ιρανική επίθεση ως «πρωτοφανή σε εύρος και μέγεθος», η πρώτη ευθεία επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε και πάλι λόγο για έντονη διπλωματική κινητικότητα «τις τελευταίες 36 ώρες, με στόχο τον συντονισμό μιας διπλωματικής απάντησης για να προσπαθήσει να αποτραπεί η κλιμάκωση» στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά του ο Αλί Ταμίμ δήλωσε ότι η Βαγδάτη κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στην περιοχή θα μετεξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν .

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει διεθνή πίεση για αποκλιμάκωση μιας δύσκολης κατάστασης μετά την επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο.

Η επίθεση ήρθε ως απάντηση σε ισραηλινό χτύπημα σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το οποίο σκότωσε τουλάχιστον επτά αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης.

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη

Γεωργία: Πανδαιμόνιο στο κοινοβούλιο – Βουλευτής γρονθοκόπησε συνάδελφό του και ακολούθησε γενικευμένη σύρραξη (Video)

Στο πλευρό του Ισραήλ η EE: Η Σύνοδος Κορυφής καταδικάζει τα αντίποινα του Ιράν – Η αναφορά στην Τουρκία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34