search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:52
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» για την υπογεννητικότητα και την «πληθυσμιακή κατάρρευση» στην Ελλάδα – Η ανάρτηση του Έλον Μασκ

15.04.2024 17:16
kosmos athina

Η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα υποστεί «πληθυσμιακή κατάρρευση», αναφέρει νέα έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Το ζήτημα αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ να συμμετέχει και να εκφράζει την ανησυχία του. Η έκθεση παρουσιάζει μια τρομακτική εικόνα υποστηρίζοντας ότι η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι θρόμβοι αίματος και ο καρκίνος μεταξύ των κατά τα άλλα υγιών νέων έχουν προκαλέσει την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την προοπτική της πληθυσμιακής κατάρρευσης «ωρολογιακή βόμβα» και «εθνική απειλή».

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα, ο Μασκ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ: «Η Ελλάδα είναι μια από τις δεκάδες χώρες που αντιμετωπίζουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων».

Η πληθυσμιακή κατάρρευση αναφέρεται στο φαινόμενο της ξαφνικής και μη αναστρέψιμης μείωσης του αριθμού των ζωντανών ανθρώπων σε μια κοινωνία.

«Αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ συνολικά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στη ραγδαία μείωση του πληθυσμού στη χώρα του. «Είναι η προτεραιότητά μας… ό,τι χρειαστεί».

Το ποσοστό γεννήσεων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 30% από το 2011 έως το 2021 σε λιγότερο από 84.000 ετησίως, υποχωρώντας κάτω από το ποσοστό θνησιμότητας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Το Al-Jazeera ανέφερε σε έκθεσή του ότι αυτό αντιπροσωπεύει απώλεια σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε κρατικά έσοδα μακροπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε Έλληνας πλήρωνε κατά μέσο όρο 5.758 ευρώ (6.125 δολάρια) σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Τα στοιχεία έδειξαν περαιτέρω ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί κατά πάνω από ένα εκατομμύριο έως το 2050.

Το 1932 η Ελλάδα είχε πάνω από 185.000 γεννήσεις και λιγότερους από 118.000 θανάτους, ανέφερε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επίσης ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί από 10,4 εκατομμύρια πέρυσι σε λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια το 2030.

Διαβάστε επίσης:

Αρχαία Ολυμπία: Ολοκληρώθηκε η πρόβα Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Απεργία ΓΣΕΕ: Αναστολές και τροποποιήσεις δρομολογίων της Hellenic Train

Πανεπιστημίου: Ατύχημα με καλώδιο τρόλεϊ – Έπεσε σε τουριστικό λεωφορείο – Έξι ελαφρά τραυματίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:52