search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:34
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Συναγερμός στη Γαλλία λόγω φόβου για τρομοκρατικά χτυπήματα

15.04.2024 07:33
france_police_new

Η νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θέτει σε «κόκκινο συναγερμό» και ευρωπαϊκές χώρες , λόγω ανησυχίας για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα σε ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους.

Έτσι, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν έδωσε την Κυριακή εντολή στους νομάρχες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στους εβραϊκούς χώρους λατρείας, καθώς και στα εβραϊκά σχολεία, μια ημέρα μετά την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και ενόψει του Πέσαχ, του εβραϊκού Πάσχα.

Ο υπουργός ζήτησε οι νομάρχες να φροντίσουν να υπάρξει παρουσία, «στατική και ορατή», δυνάμεων επιβολής της τάξης μπροστά σε χώρους λατρείας της εβραϊκής κοινότητας και στα κτίρια που θεωρούνται πιο «εμβληματικά» ή «νευραλγικά».

Καθώς πλησιάζει το Πέσαχ (22η-30ή Απριλίου), τους κάλεσε ακόμη να δώσουν ιδιαίτερη «προσοχή» στις λειτουργίες και στις συγκεντρώσεις που «παραδοσιακά» συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.

Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών απαίτησε να υπάρχουν μπροστά σε εβραϊκά ιεροδιδασκαλεία ήδη από τη Δευτέρα «συστηματικά στατικοί φρουροί τις ώρες εισόδου και εξόδου των μαθητών». Επιπλέον ο Ζεράλντ Νταρμανέν ζήτησε να γίνονται «τακτικά διελεύσεις δυνάμεων της αστυνομίας και της χωροφυλακής» μπροστά σε «εξειδικευμένα καταστήματα» της εβραϊκής κοινότητας.

Έλαβε τις αποφάσεις αυτές εξαιτίας του «πολύ υψηλού επιπέδου τρομοκρατικής απειλής», της «διατήρησης σε υψηλό επίπεδο των ενεργειών αντισημιτικού χαρακτήρα» στη Γαλλία, καθώς και της συνέχισης «των εντάσεων σε διεθνές επίπεδο», πάνω απ’ όλα «της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ» το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, εξήγησε στο έγγραφό του.

Νέες κυρώσεις ζητά η Γερμανία

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ ζήτησε να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μετά την απευθείας και άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εναντίον του Ισραήλ.

Βρίσκονται ήδη σε ισχύ κυρώσεις εξαιτίας της χρήσης ιρανικού σχεδιασμού drones από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθύμισε. «Τάσσομαι σθεναρά υπέρ της επέκτασής τους (…) διότι βλέπουμε πόσο επικίνδυνες είναι οι (ιρανικές) ενέργειες», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανήγγειλε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τεχεράνη, προκειμένου να πλήξουν ιδίως τα ιρανικά προγράμματα κατασκευής drones και πυραύλων.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν τον Δεκέμβριο για να εμποδίσει την παραγωγή των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μιας κατεύθυνσης του τύπου που χρησιμοποιούνται ευρέως από τον ρωσικό στρατό στην ουκρανική επικράτεια.

Η «αυτοκρατορία του κακού»

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε την απευθείας, άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «κήρυξη πολέμου» και υποστήριξε πως η χώρα του προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική «αυτοκρατορία του κακού» σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Προστατεύουμε την Ευρώπη από αυτή την αυτοκρατορία το κακού και είναι καιρός να γίνει σαφές αυτό», είπε. «Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει στο ιρανικό καθεστώς πως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, πως αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε.

Καταφέρθηκε επίσης εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, διότι κατ’ αυτόν αυξάνουν το κόστος ζωής σε όλο τον κόσμο εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ στάθηκε στην ιρανική βοήθεια στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου χρησιμοποιούνται drones ιρανικού σχεδιασμού.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν, χωρίς να έχει αποφασιστεί χρόνος και τρόπος

Μπάιντεν: Yποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά και πάση θυσία αποφυγή μιας σύρραξης με το Ιράν

Εκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΟΗΕ – Εξετάζει το αίτημα του Νετανιάχου για κυρώσεις στο Ιράν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:34