search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 02:37
MENU CLOSE

«Εφιάλτης» για την τιμή του πετρελαίου η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

16.04.2024 04:58
OIL_PRICES
AP

Συναγερμός έχει σημάνει στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αφού θεωρείται πολύ πιθανό να πυροδοτήσει ένα νέο ράλι ανόδου στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου το πετρέλαιο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι σε πρώτη φάση, δημιουργώντας μια νέα πληθωριστική κρίση η οποία θα πιέσει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Ωστόσο σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα με τη διακίνηση του πετρελαίου από την ευρύτερη περιοχή τοτε οι τιμες θα εκτοξευθούν.

Άλλωστε η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετρά περίπου το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

Ο αντίκτυπος της αγοράς είναι πολύ πιθανόν λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων στις τιμές πετρελαίου και ενέργειας, να δημιουργήσει αναταράξεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ θα επηρεάσει εκ νέου την παγκόσμια προοπτική του πληθωρισμού. 

Την ωρα μάλιστα που ζούμε σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων και υψηλών επιτοκίων διεθνώς και περιμέναμε τον Ιούνιο την πρώτη επιτοκιακή  μείωση.

Τα χρηματιστήρια πάντως προς το παρόν  κρατούν στάση αναμονής, ενώ αντιθέτως ανεβαίνει ο χρυσός. Παραλληλα οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως κυβερνητικών παραγόντων μετά και όσα συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ, είναι ότι δεν διαφαίνεται άμεσα μια περαιτέρω κλιμάκωση από πλευράς του Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες.

Η αύξηση του Brent κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο έχει ήδη οδηγήσει στα ύψη την τιμή της βενζίνης με αποτέλεσμα η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα να έχει χτυπήσει κόκκινο αφού ξεπερνά ακόμη  και τα 2 ευρώ στο 1,90, που ήταν πριν ένα μήνα. Ειδικότερα η τιμή της βενζίνης στα νησιά είναι


-Κίμωλος: 2,39 €/λτ

-Νίσυρος: 2,35 €/λτ

-Μήλος: 2,35 €/λτ

-Κάσος: 2,32 €/λτ

-Νάξος: 2,32 €/λτ

-Θήρα: 2,301 € /λτ

Στο φυσικό αέριο ακόμη η τιμή είναι πιο συγκρατημένη , το 38 ευρώ ωστόσο πριν από περίπου ένα μήνα ήταν στα 23 ευρώ!

Για το θέμα ο πρώην υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και καθηγητής Οικονομικών στο Παν/μιο Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας εκτιμά ότι η τιμή της βενζίνης σε περίπτωση κλιμάκωσης μπορεί να φτάσει και τα 2.40€/λίτρο.

Διαβάστε επίσης

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Μύκονος: Στα «πλοκάμια» της ΑΑΔΕ γνωστός και καλλιτέχνης και οι συνεργάτες του για φοροδιαφυγή

ΔΥΠΑ: Σήμερα (15/4) η έναρξη νέας δράσης με το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59