search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:18
MENU CLOSE

Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή: «Θα απαντήσουμε στο Ιράν» λέει ο IDF – Η αντίστροφη μέτρηση για τα «επώδυνα» αντίκτυπα και το μήνυμα Νετανιάχου με πολλαπλούς αποδέκτες

15.04.2024 23:50
stratos israil 987- new

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του που είχε προγραμματιστεί για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν. Τι συζητήθηκε και ποιο είναι μήνυμα που στέλνει τελικά ο Νετανιάχου στη διεθνή κοινότητα.

Το ισραηλινό Channel 12 αναφέρει ότι συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι μια «επώδυνη» απάντηση εναντίον του Ιράν, αλλά που δεν θα πυροδοτεί έναν περιφερειακό πόλεμο.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει επίσης να επιλέξει μια αντίδραση στην ιρανική επίθεση με πυραύλους και drone το βράδυ του Σαββάτου, που δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο.

Εκτός από μια πιθανή στρατιωτική απάντηση, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο εξετάζει επίσης διπλωματικές επιλογές για να απομονώσει περαιτέρω το Ιράν στην παγκόσμια σκηνή.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ γνωρίζει ότι η χώρα αυτή τη στιγμή απολαμβάνει διεθνή υποστήριξη και στήριξη από τους συμμάχους της και δεν θέλει να το απεμπολήσει. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την πρώτη επίθεση του Ιράν στο ισραηλινό έδαφος να μείνει αναπάντητη.

Μεταξύ των στρατιωτικών επιλογών που εξετάζονται, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο εξετάζει μια επίθεση σε μια ιρανική εγκατάσταση που θα έστελνε ένα μήνυμα, αλλά θα απέφευγε να προκαλέσει θύματα, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal που επικαλείται Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους αναφέρει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα. Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ελπίζουν ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τη κλιμάκωση, καθώς και οι δύο χώρες θα μπορέσουν να ισχυριστούν νίκη, ώστε να πάρουν μια απόσταση από την περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι μισοί από τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίθεσής του το Σαββατοκύριακο είτε απέτυχαν να εκτοξευθούν σωστά είτε συνετρίβησαν πολύ πριν φτάσουν στο στόχο τους, σύμφωνα με το ABC News.

Ωστόσο, εννέα πύραυλοι κατάφεραν να αποφύγουν την αναχαίτιση και έπληξαν την αεροπορική βάση Νεβατίμ της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στο νότιο Ισραήλ μαζί με μια άλλη κοντινή βάση της, λέει το ABC.

Πέντε από τους εννέα πυραύλους έπληξαν τη βάση Νεβατίμ, προκαλώντας ζημιά σε ένα φορτηγό αεροπλάνο C-130 Hercules, έναν αχρησιμοποίητο διάδρομο προσγείωσης και άδειες αποθήκες, προσθέτει το ABC.

Σύμφωνα με τον IDF, 120 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Ιράν.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι μόνο μία βάση υπέστη μικρές ζημιές και ότι το 99% των συνολικών εκτοξεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ και των drones, αναχαιτίστηκαν.

Στρατηγός Χαλέβι: Ο ισραηλινός στρατός θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του εδάφους του, δήλωσε απόψε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

«Η εκτόξευση τόσων πυραύλων και drones εναντίον του ισραηλινού εδάφους θα απαντηθεί», τόνισε ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι κατά την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση της Νεβατίμ, στο νότιο Ισραήλ, η οποία επλήγη στη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Το Ιράν επιχείρησε να δικαιολογήσει την επίθεση, επικαλούμενο το «δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα» μετά το αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν επτά ιρανοί αξιωματικοί.

Την προσήλωση στην πολιτική των αντιποίνων τόνισε και ο ισραηλινός στρατός μετά τις διεργασίες στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν» δήλωσε ειδικότερα εκπρόσωπος των IDF, ο Ντανιέλ Χαγκάρι.

Έκανε λόγο για αποτροπή της ιρανικής επίθεσης, κάτι που, όπως πρόσθεσε, διεύρυνε το φάσμα των δυνατοτήτων του Ισραήλ. 

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει το κράτος του».

Άμεση η απάντηση από το Ιράν

Το Ιράν δεν θέλει να αυξηθούν οι εντάσεις, αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από πριν εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του τη Δευτέρα, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Νετανιάχου: Η επιθετικότητα του Ιράν απειλεί την παγκόσμια ειρηνη

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τελικά απόψε τη διεθνή κοινότητα να «παραμείνει ενωμένη» απέναντι στην επιθετικότητα του Ιράν «που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη», στον απόηχο του πρωτοφανούς μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον της χώρας του.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει ενωμένη για να αντισταθεί σε αυτήν την ιρανική επιθετικότητα, που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη», έγραψε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι, τόσο ευθέως όσο και διά εντολοδόχων, διεξάγει μια ευρείας κλίμακας εκστρατεία που «απειλεί όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε επίσης για την υποστήριξή τους «τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες» που συνέβαλαν στην αναχαίτιση πυραύλων και drones από το Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Η αστυνομία συνέλαβε έναν 15χρονο για την επίθεση με μαχαίρι μέσα σε εκκλησία

Λίβανος: Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη

Αργεντινή: Χώρισε ο Χαβιέρ Μιλέι – Η ανακοίνωση στο Twitter

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:17