search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:42
MENU CLOSE

Ηλεκτρονικός σύμβουλος υγείας και Healthflix στην υπηρεσία του πολίτη με ένα κλικ από τον ερχόμενο Ιούνιο

17.04.2024 13:19
nosokomeio_new

Δυο νέες ψηφιακές εφαρμογές, ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Υγείας και το Healthflix, αναμένεται να αναβαθμίσουν την παροχή υπηρεσιών υγείας με ένα… κλικ στο κινητό μας τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή.

Και τα δυο έργα περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης».

Αναλυτικά ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Υγείας, μεταξύ άλλων, θα μας θυμίζει με μηνύματα στο κινητό το ραντεβού μας για τις προληπτικές εξετάσεις που χρειάζεται να κάνουμε, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία μας. Παράλληλά μέσω του Healthflix ενός τηλεοπτικού καναλιού με θέματα υγεία, θα μπορούμε να ενημερωνόμαστε και να λύνουμε όλες μας τις απορίες αναφορικά με ιατρικά προβλήματα.

Ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Υγείας και το Healthflix αναμένονται να υλοποιηθούν το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου του 2025 σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, που υπέγραψαν στις 9 Απρίλιου οι υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Υγείας

Αναλυτικά ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Υγείας ή αλλιώς Myhealthdata app, που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο είναι μια δωρεάν εφαρμογή για έξυπνα κινητά, η οποία θα είναι διασυνδεδεμένη με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του πολίτη, θα αντλεί δεδομένα από εκεί και σε συνδυασμό με το ηλικιακό προφίλ, τους παράγοντες κινδύνου που αντιμετωπίζει ανάλογα με τον τρόπο ζωής του και το ιατρικό ιστορικό του, θα καθοδηγεί τον χρήστη υπενθυμίζοντάς του -μεταξύ άλλων- τις προληπτικές εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβάλλεται αλλά και τη φαρμακευτική του αγωγή.

Το app «Σύμβουλος Υγείας» είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα λειτουργεί ως πύλη διεπαφής του πολίτη με τη δημόσια υγεία, ιδίως διά της προσωποποιημένης ενημέρωσής του για θέματα υγείας και κυρίως μέσω:

-της γενικής ενημέρωσης και ενδυνάμωσης, ανά θεματολογία, για τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τα χρόνια νοσήματα,

-της ειδικής ενημέρωσης για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο,

-της δημιουργίας προφίλ υγείας πολίτη,

-της δημιουργίας ημερολογίου για τον προγραμματισμό και την υπενθύμιση προληπτικών υπηρεσιών στην υγεία,

-της δυνατότητας επίλυσης αποριών δια κειμένου ερωταπαντήσεων, αποστολής μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή κέντρου εξυπηρέτησης και της σύνταξης Ατομικής Έκθεσης Υγείας.

Το Healthflix

Το υποέργο 5 «Πλατφόρμα Healthflix – Λειτουργικότητες», αφορά στη γνωστοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας, στην εκπαίδευση χρήσης τους και στην ενημέρωση των πολιτών για θέματα πρόληψης μέσω ζωντανού περιεχομένου και video on demand, με δυνατότητα παραπομπής στις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές υγείας, και διαλειτουργικότητας με κάποιες από αυτές.

Αναλυτικά βασικό στόχος του «Healthflix», είναι η ενίσχυση του εγγραμματισμού υγείας του γενικού πληθυσμού και με αντικείμενο:

α) τη γνωστοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας,
β) την εκπαίδευση τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών υγείας για τη χρήση τους,
γ) την ενημέρωση για θέματα πανδημίας, υγείας και πρόληψης,
δ) την ενημέρωση για τα Προγράμματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, την επεξήγηση της ωφέλειάς τους και του τρόπου λειτουργίας τους,
ε) την παραπομπή στις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές υγείας και
στ) τη δυνατότητα διαλειτουργικότητας με κάποιες από τις ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές υγείας, ώστε να δημιουργείται προτεινόμενο προς θέαση περιεχόμενο.

Οι υποδομές της πλατφόρμας «Healthflix» περιλαμβάνουν:

α) παροχή τηλεοπτικού και κινηματογραφικού περιεχομένου μέσω του Διαδικτύου κατόπιν αιτήματος,
β) επεξεργασία, μεταφόρτωση, αποθήκευση, δημοσίευση και διαχείριση περιεχομένου σε πολλαπλές μορφές και με μεγάλο όγκο,
γ) σύνθετη αναζήτηση, φιλτράρισμα, διαμοιρασμό, σχολιασμό και βαθμολογία περιεχομένου από τους χρήστες και σύσταση περιεχομένου προς τους χρήστες,
δ) πολλαπλές γλώσσες και υποτιτλισμό,
ε) διαχείριση πολιτικών και περιορισμού ανά γεωγραφικό προσδιορισμό, διαχείριση χρηστών της πλατφόρμας, διαμόρφωση σελίδας, διαχείριση διαφημίσεων, αυτόματη δημιουργία ενημερωτικών δελτίων, αποστολή εξατομικευμένων ειδοποιήσεων, διαχείριση μηνυμάτων, δημιουργία ιστοτόπου άρθρων,
στ) ανάλυση της χρήσης της πλατφόρμας,
ζ) ασφάλεια και
η) εγγραφή χρηστών και διαμόρφωση προσωπικού προφίλ.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας : Ισότιμη πρόσβαση για όλους – Αναγνώριση όλων των αιμορραγικών διαταραχών

ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς: «Μείνετε στα 5 ευρώ για τα εμβόλια του covid-19 – Μην συμβεί αυτό που έγινε με τα rapid tests»

Καρκίνος των ωοθηκών -Τεχνητή Νοημοσύνη : Πρώιμη διάγνωση με μια απλή εξέταση αίματος με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34