search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:26
MENU CLOSE

«Καλύτερους μισθούς, ζωή με αξιοπρέπεια»: Μαζικό μήνυμα στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας από Συνδικάτα και ομοσπονδίες 

17.04.2024 14:23
syntagma-poreia

Μαζική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν στην Αθήνα, στην πλ. Συντάγματος, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, με χιλιάδες απεργούς από δεκάδες κλάδους δουλειάς να διαδηλώνουν για συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και να παρθούν μέτρα για την ακρίβεια. Μαζί τους διαδήλωσαν αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες.

Εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ: «Μας τάζανε δουλειές και μας δίνουν ανεργία και πείνα»

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, χαιρετισμό εκ μέρους των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απηύθυνε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας. «Μας τάζανε δουλειές και επενδύσεις και μας δίνουν ανεργία και πείνα» κατήγγειλε. «Σήμερα, η καρδιά της ΛΑΡΚΟ χτυπάει στη Λάρυμνα» τόνισε και πρόσθεσε πως στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο εργοστάσιο και την παγωμένη τσιμινιέρα, η φωτιά του αγώνα των εργαζομένων για τη δουλειά και τη ζωή τους «καίει» και θα συνεχίσει να «καίει» μέχρι να δικαιωθούν.

«Και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είμαστε σήμερα εδώ, δίνουμε μαχητικό “παρών”, απεργούμε και ενώνουμε τη φωνή με όλη την εργατική τάξη. Στο ερώτημα που διαπέρασε όλες αυτές μάχες “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, σταθερά και αταλάντευτα θα επιλέγουμε τις ζωές μας και των παιδιών μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω» τόνισε ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). 

Κατήγγειλε την «απαράδεκτη επιλογή των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου να καταψηφίσουν την απεργία». «Οι ίδιοι εργαζόμενοι, και αυτό είναι το πιο σημαντικό και ελπιδοφόρο, τους προσπερνούν καθημερινά και αυτό γίνεται και σήμερα. Παρά την απεργοσπαστική τακτική αυτών των δυνάμεων, μέσα στους χώρους του Δημοσίου διαμορφώθηκε ένα ισχυρό απεργιακό μέτωπο» πρόσθεσε.

Επίσης κάλεσε σε συμμετοχή «στη μεγάλη συναυλία που ετοιμάζουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών την Τρίτη 23/4 το απόγευμα στα Προπύλαια με πολλούς αγαπημένους καλλιτέχνες για να αγωνιστούμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τη μόρφωση και το σχολείο που μας αξίζει».

Στο προσκήνιο οι συλλογικές συμβάσεις

Το «θαύμα» του Τουρισμού, «που περιλαμβάνει από τη μία κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη παγωμένους μισθούς και τεράστια εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους» στηλίτευσε ο Μάνος Μυλωνάς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη «Swissport» στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης μετέφερε τα αιτήματα για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και τριετίες, Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, ρεπό και άδειες. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις επανειλημμένες προσπάθειες απεργιακών κινητοποιήσεων των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, εκφράζοντας την υποστήριξη «στα δίκαια και επείγοντα αιτήματά τους που αφορούν την ασφάλεια στις αερομεταφορές».

Ο Βασίλης Σταμούλης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ μίλησε για τη δύναμη της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς, και έφερε το παράδειγμα της επιχειρησιακής Σύμβασης με την οποία οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ «κατάφεραν να αποσπάσουν αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, μετά από 15 χρόνια κατά τα οποία οι όροι αμοιβής και δουλειάς επιδεινώνονταν διαρκώς».

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοτάξιο του Ελληνικού.

«Και η σημερινή απεργιακή μάχη εξέφρασε την ισχυρή θέληση των εργαζομένων να μη συμβιβαστούν με τα λίγα, με την ακρίβεια, με τη φτώχεια. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη, η σημερινή απεργία κλιμακώνει τον αγώνα μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις. Για μια ζωή προστατευμένη από την επιθετικότητα του κεφαλαίου, το οποίο έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε κρεματόρια. Από την αρχή του χρόνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 24 συνάδελφοι, 12 από αυτούς στις κατασκευές. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εξαφανισμένοι και όσοι έλεγχοι γίνονται είναι για το “θεαθήναι”. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, να γίνουν μεικτά κλιμάκια των επιτροπών με τα σωματεία. Τα ουσιαστικά μέτρα είναι να σταματήσει η δουλειά ήλιο με ήλιο. Να αυξηθεί το μεροκάματο για να φτάνει να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να μην υποχρεωνόμαστε να δουλεύουμε σαν σκλάβοι» είπε.

Στη συγκέντρωση, απευθύνθηκε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Μαραθώνια Πορεία την Κυριακή 21 Απρίλη, αλλά και στον εργατικό-λαϊκό αγώνα δρόμου που είναι αφιερωμένος στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του ’44, την Κυριακή 28 Απριλίου.

Στους δρόμους λεωφορεία, τρόλεϊ και ταξί, κλειστό το μετρό

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα παραμείνει η Αττική όλη μέρα, καθώς τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ με ανακοίνωσή τους ζητούν αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων αναγκών του φορέα και άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε ισχύ.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ξεκίνησαν στις 09:00 τα δρομολόγιά τους και θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τις 21:00 το βράδυ όταν και θα σταματήσουν ως το τέλος της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δημόσιες, ασφαλείς, σύγχρονες συγκοινωνίες, συλλογική σύμβαση εργασίας και προσλήψεις προσωπικού, υπογραφή ΣΣΕ, ενώ κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ που έχουν αναλάβει ΚΤΕΛ.

Στους δρόμους θα βγουν και τα ταξί από τις 15:00 καθώς λήγει η στάση εργασία τους. Οι οδηγοί έδωσαν δυναμικό παρόν στην πορεία της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης:

Καταστροφική η ανοικοδόμηση με όρους real estate στο χώρο της ΔΕΘ λέει η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο

Ευρωεκλογές: Απαισιόδοξοι, οικονομικά πιεσμένοι και φτωχότεροι την τελευταία 5ετία οι Έλληνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο   

«Αλέρτ» από Μαρουσάκη: Έρχεται κακοκαιρία με λασποβροχές, πέφτει η θερμοκρασία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:26