search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 14:01
MENU CLOSE

Νετανιάχου: Ένας survivor που είναι έτοιμος να τα παίξει όλα για όλα

18.04.2024 06:07
netaniahou 9876- new

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι γνωστός πολιτικός «survivor». Αλλά εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα στη Μέση Ανατολή παίζει στοίχημα – ίσως το μεγαλύτερο της καριέρας του. Το ερώτημα είναι αν ο ίδιος έχει διαβάσει σωστά την στάση που προτίθενται να τηρήσουν οι Ιρανοί, μετά τα σαφή μηνύματα που του έστειλαν η Ουάσινγκτον, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο για αυτοσυγκράτηση.

Η ισραηλινή αντιαεροπορική ασπίδα δοκιμάστηκε από 350 drones και πυραύλους που έστειλε η Τεχεράνη, με 60 τόνους εκρηκτικών, και άντεξε γιατί ήταν εκεί οι Αμερικανοί και οι άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ, που κατέρριψαν τα περισσότερα από αυτά.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου «κράτα τη νίκη» και σταμάτα εδώ.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσι, προειδοποίησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό για «σοβαρή, μεγάλη και επώδυνη» απάντηση σε περίπτωση που το Ισραήλ αντεπιτεθεί.

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα ισορροπία», είπε ο διοικητής της επίλεκτης Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς» , Χοσεϊν Σαλαμί, προσθέτοντας: «θα τους χτυπήσουμε σε αντίποινα». Η Τεχεράνη αλλάζει τακτική, ύστερα από δεκαετίες αντιπαράθεσης μέσω αντιπροσώπων.

Προφανώς το Ισραήλ δεν θα ανακοινώσει εκ των προτέρων τα σχέδιά του όταν αποφασίσει να πλήξει το Ιράν, όπως έκανε η Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.  Αλλά το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις, καθώς ο Νετανιάχου ισορροπεί ανάμεσα στις πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, αλλά έχοντας πάντα ως γνώμονα την δική του επιβίωση.

Ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του και υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κάλεσε τον πρωθυπουργό «να κάνει κάτι τρελό», ενώ ο Μπένι Γκαντζ – που ήταν κάποτε πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου – του ζήτησε να αρπάξει τη διπλωματική ευκαιρία για «να οικοδομηθεί μια περιφερειακή συμμαχία και να πληρώσει το Ιράν».

Ο Νετανιάχου χρειάζεται χρόνο για να προετοιμάσει μια αιφνιδιαστική επίθεση σε ιρανικούς στόχους και για να αλλάξει σε διεθνές επίπεδο την αρνητική εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα πεπραγμένα του ισραηλινού στρατού στην Λωρίδα της Γάζας.

Το ζήτημα είναι ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός κινείται πλέον στα όρια των κόκκινων γραμμών της διεθνούς κοινότητας, που πιέζει για αποτροπή της κλιμάκωσης. Ήδη υπερέβη μία κόκκινη γραμμή με την δολοφονία του Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχεντί στην συριακή πρεσβεία στη Δαμασκό, ενέργεια που προκάλεσε τα ιρανικά αντίποινα.

Η Τεχεράνη έχει κι αυτή ξεπεράσει τα δικά της όρια, με την πρωτοφανή επίθεση στο Ισραήλ. Το Ιράν δεν θα ήθελε να προκαλέσει την αντίδραση των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα πάρουν μέρος σε ισραηλινή επίθεση, αλλά θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την ισραηλινή αποτρεπτική ισχύ.

Σε αυτές τις λεπτές ισορροπίες ο Νετανιάχου καλείται να εκτιμήσει μέχρι πού μπορεί να φτάσει το Ιράν και κατά πόσο η Δύση είναι έτοιμη να ανοίξει ένα μέτωπο με την Τεχεράνη, η οποία έχει λόγους να προσβλέπει σε ρωσική βοήθεια αν τα πράγματα επιδεινωθούν.

Οι αντίπαλοι του Ισραήλ … μυρίζουν αίμα, από την στιγμή που ακόμα και οι δυτικοί σύμμαχοι θεωρούν πως ο Νετανιάχου ξεπέρασε κάθε όριο στη Γάζα, παρότι του έδωσαν πολιτικό χρόνο μετά τα ιρανικά αντίποινα. Δεν είναι τυχαίο πως η Χαμάς έχει σκληρύνει την στάση της στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Τώρα πλέον την ευθύνη έχει ο Νετανιάχου, που αν ενεργήσει εν θερμώ κινδυνεύει να βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς» – Παραλλήλισε τη δράση της με τους εθνικιστές του Κεμάλ στη Μικρά Ασία

Ο Νετανιάχου ξεκαθαρίζει: «Μόνοι μας θα αποφασίσουμε πώς θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας»

Politico: Πιο κοντά από ποτέ ο Πούτιν στον στόχο του – Η Ουκρανία οδεύει προς ήττα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:28