search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:59
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Τι κρύβει ο «ιερός πόλεμος», το «θαύμα» της μετάλλαξης και η ψυχή του κόμματος – Σε βαρύ κλίμα η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου

18.04.2024 14:21
stefanos_kasselakis_new

Νέα αναταραχή έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ που ανατρέπει το κλίμα της εκεχειρίας και της νηνεμίας που υπήρχε το τελευταίο διάστημα λόγω των ευρωεκλογών. Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει αυτή την ώρα το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος, πέρα από τα θέμα της προεκλογικής στρατηγικής και οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τη σχέση του χώρου με την θρησκεία.

Στο μεταξύ ο κ. Κασσελάκης απομάκρυνε από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον Δημήτρη Παπανώτα, για παλαιότερες δηλώσεις του, που θεωρήθηκαν σεξιστικές και παρότι ο δημοσιογράφος έκανε διορθωτική δήλωση χθες βράδυ.

Την ταραχή φαίνεται να φέρνουν οι αναφορές Κασσελάκη, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και οι θέσεις που εκφράζει για την θρησκεία αλλά και το τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» το οποίο χαρακτηρίζει «χουντικό» και ταυτόχρονα καταγγέλλει την καπηλεία του από την δεξιά προτρέποντας σε οικειοποίηση των εννοιών αυτών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον πολλοί βλέπουν στην ρητορική του προέδρου μια σημαντική απόκλιση από τον ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα των αντιλήψεων και θέσεων του κόμματος και οι ιδεολογικές και πολιτικές αντοχές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε οριακό σημείο.

Γ. Τσίπρας: «σοκαριστικά» τα περί θαύματος, ο κόσμος μας δεν θέλει ιδεολογική μετάλλαξη

Ενδεικτική ήταν σήμερα το πρωί η τοποθέτηση του πρώην διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψηφίου στις ευρωεκλογές Γιώργου Τσίπρα (ΣΚΑΙ) ότι ήταν «σοκαριστική» η αναφορά Κασσελάκη στο «θαύμα» με τον σταυρό. Ο λόγος για την προσωπική αφήγηση Κασσελάκη για το λάδι που σχημάτισε σταυρό κατά την βάφτισή του, στην συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

«Θαύματα η αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο, κανείς ορθολογιστής άνθρωπος δε μιλάει για τέτοια πράγματα», προσθέτοντας πως η αναφορά αυτή «δεν είναι καλό στοιχείο. Αυτή η αναφορά στα θαύματα ήταν σοκαριστική, εμένα μου ήταν σοκαριστικό».

Ο ίδιος, απαντώντας για τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σχέση με το πατρίς-θρησκεία-οικογένεια και για το αν ο πρόεδρος βάζει πλέον άλλα θέματα στην ατζέντα, που δεν ήταν στην Αριστερά είπε χαρακτηριστικά:

«Το κόμμα μέχρι πέρυσι μπορεί να είχε πολλά στραβά τα οποία έπρεπε να διορθωθούνε, αλλά η μετάλλαξη είναι άλλο πράγμαο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει ιδεολογική μετάλλαξη, η ψυχή ου εξέφραζε ο Αλέξης Τσίπρας, ό,τι λάθη και αν είχε κάνει, είναι η ψυχή μας».

Στη σκιά αυτής της νέας αναστάτωσης συνεδριάζει το μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο πάντως συνήθως έχει διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, προγραμματισμού και συζήτησης επί οργανωτικών θεμάτων, απαρτίζεται δε ως επί το πλείστον από πρόσωπα προσκείμενα στο κλίμα του προέδρου.

Είναι επομένως με ερωτηματικό αν θα υπάρξουν στοιχεία κριτικής από κάποιους σε αυτή τη συνεδρίαση.

Πάντως, υπάρχουν και κάποιοι κοντά στον πρόεδρο που αποδίδουν τις εσωτερικές αντιδράσεις σε μια διάθεση στελεχών να «κοντύνουν» τον πρόεδρο προκειμένου να μην καταφέρει να προσεγγίσει το ποσοστό Τσίπρα.

Εν τούτοις, είναι σαφές ότι αυτές οι αναφορές θίγουν και τον πυρήνα της εκλογικής βάσης του κόμματος, που μάλλον δεν πρέπει να θεωρείται τόσο δεδομένη, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον χάνει τους μισούς σχεδόν ψηφοφόρους του 2023 κάτι που επισήμανε πρόσφατα στην αρθρογραφία του και ο Θανάσης Καρτερός.

Κασσελάκης: «Άλλο η πίστη, άλλο η πολιτική θέση του κόμματος»

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, άρτι αφιχθείς από ΗΠΑ, μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για το πώς έγινε η συζήτηση για το θαύμα και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι αυτά δεν αλλάζουν τις θέσεις του κόμματος πχ για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας.

Ερωτηθείς, πιο συγκεκριμένα για το «θαύμα» και αν με τη σειρά του έκανε και ο ίδιος μια καπηλεία στην προσπάθειά του να πει ότι είναι θρησκευόμενος, απάντησε «το υπεραναλύετε, το μόνο θαύμα που υπάρχει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί στα πόδια του και έχει αναστηθεί μετά από όσα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια και είμαι υπερήφανος για ότι έχουμε πετύχει».

Στο επίμονο ερώτημα του Γ. Λιάγκα γιατί αναφέρθηκε στο «θαύμα» ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε πως «η συζήτηση ξεκίνησε καθώς είδε ότι υπήρχε μια εικόνα του άγιου Ιάκωβου Τσαλίκη στο γραφείο του κ. Ελπιδοφόρου», ο οποίος είπε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης, ο οποίος είναι από τους πιο πρόσφατους Αγίους της Εκκλησίας ήταν ο πνευματικός του, ήταν ο μέντορας του και είχε περάσει πολύ χρόνο μαζί του».

«Στο τέλος της ημέρας είναι κάτι που ζεσταίνει την καρδιά μου να ξέρω ότι υπάρχει ένας δεσμός με έναν από τους νεότερους αγίους της Εκκλησίας» είπε, αλλά αυτό «δεν σημαίνει ότι αλλάζω την πολιτική στάση τη δική μου ή του κόμματος. Είναι ξεκάθαρο, από την πλατφόρμα που έβγαλα από την πρώτη στιγμή τον Αύγουστο έχω πει για τους διακριτούς ρόλους Κράτους και Εκκλησίας».

Διαβάστε επίσης

Βουλή: Κόντρα Βελόπουλου – Θεοχάρη για τη συμμετοχή Μπελέρη στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο

Γιώργος Παπανδρέου: «Ζήτημα ζωτικής σημασίας να μπορέσουμε να αναζωογονήσουμε τα δημοκρατικά μας συστήματα»

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις Ειδικής Παροχής Προστασίας Μητρότητας των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτισσών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36