search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:59
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: Για «ελεγχόμενο χτύπημα» κάνει λόγο το Τελ Αβίβ, «αποτυχημένη απάντηση» απαντάει η Τεχεράνη (videos)

19.04.2024 09:56
iran_new

Αν δεν πρόκειται για πόλεμο προπαγάνδας, τότε βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένας σκιώδης πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, όπου ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα σε σειρά ερωτημάτων.

Αυτά που γνωρίζουμε ως τώρα είναι τα εξής:

  • Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CBS News ότι ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε στόχο στο Ιράν. Το αμερικανικό δίκτυο ABC News μετέδωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση εναντίον στόχου στο Ιράν, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.
  • Τις πρώτες πρωινές ώρες ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, σύμφωνα με ιρανικά Μέσα, που αναφέρουν ότι τρία drones αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκαν.
  • Στο Ισφαχάν υπάρχει μια μεγάλη αεροπορική βάση και αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι επλήγη κάποιος στόχος και τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς.
  • Αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν αυτές οι πληροφορίες αρκετές αεροπορικές εταιρίες άλλαξαν τα σχέδια πτήσης των αεροσκαφών.
  • Το Ισραήλ και το αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν αποφύγει οποιοδήποτε σχόλιο.

Τα… μυστήρια του Ισφαχάν

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, Tasnim, το οποίο πρόσκειται στην επίλεκτη Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά (IRGC), επιχειρώντας προφανώς να διαψεύσει τις φήμες για πλήγμα στο Ισφαχάν ανέβασε βίντεο με το σχόλιο «Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν είναι απολύτως ασφαλείς».

Στο βίντεο αυτό φαίνεται κάποιος άνδρας που ελέγχει το ρολόι του, κοντά στο Πυρηνικό Κέντρο Τεχνολογίας του Ισφαχάν. Η κάμερα εστιάζει στη συνέχεια σε αρκετούς στρατιώτες που βρίσκονται δίπλα σε μία αντιαεροπορική συστοιχία.

Το BBC Persian μεταδίδει ότι έχει υπόψη του αρκετά βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι του Ισφαχάν τη νύχτα, όπου ακούγονται αντιαεροπορικά πυρά.

Ιρανικά ΜΜΕ επικαλούμενα ανώτατο αξιωματικό στην επαρχία Ισφαχάν μεταδίδουν ότι δεν έχει προκληθεί καμία ζημιά στις εγκαταστάσεις. «Ο ισχυρός ήχος που ακούστηκε στο Ισφαχάν προκλήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά σε ύποπτους στόχους. Δεν υπάρχουν ζημιές», δήλωσε ένας ιρανός στρατηγός.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του ιρανικού Εθνικού Κέντρου Κυβερνοδιαστήματος, Χοσεϊν Νταλιριάν έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Δεν υπήρξε αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό στο Ισφαχάν ή σε άλλα τμήματα της χώρας». Για να προσθέτει ότι το Ισραήλ «έκανε μια αποτυχημένη και ταπεινωτική απόπειρα να στείλει drones, τα οποία καταρρίφθηκαν».

Επιστροφή στην κανονικότητα;

Από τα ξημερώματα πάντως η κατάσταση στο Ισφαχάν δείχνει ήρεμη και δεν υπάρχει καμία ένδειξη έντασης ή ανησυχίας στον πληθυσμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πτήσεις αεροσκαφών γίνονται κανονικά στα διεθνή αεροδρόμια του Ιράν, ενώ τη νύχτα είχαν καθηλωθεί τα αεροσκάφη όταν αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Ισφαχάν.

Σύμφωνα με το BBC η όποια απάντηση του Ισραήλ αναμένεται να είναι περιορισμένη σε έκταση και στόχους. Ο Φρανκ Γκάρντνερ γράφει ότι εάν όντως το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν σε απάντηση για την επίθεση αντιποίνων της Τεχεράνης το περασμένο Σαββατοκύριακο, τότε επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις  ότι οι Ισραηλινοί θα κάνουν μία πολύ περιορισμένη σε μέγεθος και αριθμό στόχων επιχείρηση.

Ο αναλυτής του BBC σημειώνει τις παραινέσεις των συμμάχων του Ισραήλ, κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να μην προχωρήσει σε μια εκτεταμένη επιχείρηση. Παρά την δραματική κλιμάκωση της έντασης από τα ιρανικά αντίποινα για το πλήγμα που δέχτηκε η ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, γίνονται προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι.

Ωστόσο, το ABC μετέδωσε το περασμένο 24ωρο, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι η ισραηλινή απάντηση θα δοθεί μετά το εβραϊκό Πάσχα, στο τέλος του μήνα.

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Πάντως η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει να πείθεται για την εικόνα της επιστροφής στην κανονικότητα στο Ισφαχάν. Πιο χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των αγορών, καθώς η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε κατά 3% μόλις αναφέρθηκαν οι πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις μετακινήσεις του προσωπικού της στο ισραηλινό έδαφος. Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να μην μετακινούνται έξω από το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και την Μπερσέβα «μέχρι νεωτέρας».

Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας έσπευσε να προειδοποιήσει τους πολίτες της να φύγουν από το Ισραήλ «αν είναι ασφαλές να κάνουν κάτι τέτοιο», μετά τις πληροφορίες για τις εκρήξεις στο Ισφαχάν.

«Υπάρχει υψηλή απειλή για στρατιωτικά αντίποινα και τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και στόχων ισραηλινών συμφερόντων σε όλη την περιοχή. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα», έγραψε στην πλατφόρμα Χ το αυστραλιανό υπουργείο εξωτερικών, καλώντας τους Αυστραλούς στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη «να αναχωρήσουν».

Επίσης η βρετανική εταιρία ασφάλειας Ambrey, ανακοίνωσε ότι τα εμπορικά σκάφη που πλέουν «στον Αραβικό Κόλπο και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό» πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενη αυξημένης δραστηριότητας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.

Μάχες στη Δυτική Όχθη, ανοίγει νέο μέτωπο

Στο μεταξύ στα Παλαιστινιακά Εδάφη επικρατεί πολεμικό κλίμα. Τη νύχτα αναφέρθηκαν συγκρούσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και Ισραηλινών στρατιωτών.

Τα πυρά ακούγονται καθαρά σε βίντεο που έχει αναρτήσει το Al Jazeera Arabic, που σημειώνει ότι τη νύχτα ακούστηκε μία ισχυρή έκρηξη κοντά σε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα. Η ένταση των συγκρούσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι ένδειξη ότι ανοίγει νέο μέτωπο, με τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν την τακτική της παθητικής αντίστασης και να περνούν στον ένοπλο αγώνα.

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο Reuters τα ξημερώματα ήχησαν οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ. Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση εκεί, ενώ ο ισραηλινός στρατός απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλοι τρεις νεκροί από ρωσικές επιθέσεις

Μεγάλη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

Ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε τα «στραβά μάτια» στις αγριότητες του ισραηλινού στρατού στα Παλαιστινιακά Εδάφη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:59