search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:02
MENU CLOSE

Πώς η 11χρονη Ρούμπι έφερε στο «φως» το μεγαλύτερο θαλάσσιο ζώο που έχει ζήσει στον πλανήτη (photos/videos)

19.04.2024 11:43
ihthiosavros_
Facebook @Dr Dean Lomax - Palaeontologist

Ο Τζάστιν και η Ρούμπι Ρέινολντς, πατέρας και κόρη που ζουν στο Μπράουντον της Αγγλίας, έκαναν περίπατο στην παραλία Μπλου Άνκορ του Σόμερσετ, τον Μάιο του 2020. Το χόμπι τους ήταν ο εντοπισμός απολιθωμάτων.

Η 11χρονη τότε Ρούμπι, είδε ένα κομμάτι οστού, το έδειξε στον πατέρα της και άρχισαν να ψάχνουν πιο προσεκτικά. Βρήκαν κι άλλα οστά και το αποτέλεσμα είναι να φέρουν στο φως ένα νέο είδος ζώου, που εκτιμάται ότι ήταν το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που έχει κολυμπήσει στους ωκεανούς.

Οι επιστήμονες θεωρούν την γαλάζια φάλαινα, που φτάνει σε μήκος 33,5 μέτρων, ως το μεγαλύτερο γνωστό ζώο που έχει υπάρξει στον πλανήτη. Αλλά το απολίθωμα που εντόπισαν ο Τζάστιν και η Ρούμπι αλλάζει τα δεδομένα. Τώρα πλέον πιστεύεται ότι το ηλικίας 202 εκατομμυρίων ετών θαλάσσιο ερπετό, στο οποίο ανήκουν τα οστά ήταν ένας τεράστιος ιχθυόσαυρος, μια «θαλάσσια σαύρα», που ήταν πολύ μεγαλύτερο και από την γαλάζια φάλαινα.

Τα οστά που εντοπίστηκαν στο Σόμερσετ είναι από τα σαγόνια του θαλάσσιου ερπετού. Αποτελούν τμήμα της κάτω γνάθου, πίσω από την οδοντοστοιχία του ζώου και μόνο αυτό το κομμάτι έχει μήκος 2 μέτρων!

Το γιγάντιο ψάρι-σαύρα

Οι επιστήμονες ονόμασαν το είδος αυτό Ιχθυόσαυρο Σεβερνένσις ή «γιγάντιο ψάρι – σαύρα του Σέβερν» και εκτιμούν ότι είχε μήκος τουλάχιστον 25 μέτρων, δηλαδή περίπου όσο δύο αστικά λεωφορεία.

Όπως αναφέρει το CNN, το εντυπωσιακό εύρημα μπορεί να ρίξει φως στον ρόλο που έπαιξε ο προϊστορικός γίγαντας στην εξέλιξη των ειδών στο ωκεάνιο σύστημα, σύμφωνα με τον Μαρσέλο Περίλο, από το τμήμα εξελικτικής παλαιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόνης. Ο Μαρσέλο Περίλο είναι μεταξύ των επιστημόνων που συνέταξαν έκθεση για το εύρημα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One.

Όταν ο πατέρας Ρέινολντς και η κόρη του εντόπισαν τα οστά ήρθαν σε επικοινωνία με τον Δρ. Ντιν Λόμαξ, παλαιοντολόγο στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στους ιχθυόσαυρους. Ο Λόμαξ επικοινώνησε με την σειρά του με τον συλλέκτη απολιθωμάτων Πολ ντε λα Σαλ, ο οποίος επίσης είχε βρει μία απολιθωμένη γνάθο ιχθυόσαυρου τον Μάιο του 2016. Ο Ντε λα Σαλ είχε βρει το απολίθωμα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Ντέβον, στην ακτή του Λίλστοκ.

Ο Λόμαξ και ο Ντε λα Σαλ είχαν μελετήσει το πρώτο απολίθωμα και είχαν συντάξει μία μελέτη τον Απρίλιο του 2018, στην οποία ανέφεραν ότι ίσως ανήκει σε ένα είδος ιχθυόσαυρου που ήταν άγνωστο ως τότε. Όμως οι επιστήμονες χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να στηρίξουν το σενάριο αυτό. Το γεγονός ότι ο μπαμπάς και η κόρη Ρέινολντς βρήκαν ένα αντίστοιχο οστό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο.

«Όταν βρήκα την πρώτη γνάθο ήξερα ότι ήταν κάτι εξαιρετικό. Τώρα που έχουμε και μία δεύτερη, επιβεβαιώνεται ότι τα ευρήματα είναι απίστευτα. Είμαι ευτυχής», δήλωσε ο Ντε λα Σαλ.

Οι Ρέινολντς, ο Λόμαξ και ο Ντε λα Σαλ μαζί με ομάδα επιστημόνων έκαναν πολύ προσεκτική έρευνα στην παραλία Μπλου Άνκορ, όπου εντόπισαν κι άλλα θραύσματα οστών από το προϊστορικό ζώο, τα οποία μάλιστα ταιριάζουν μεταξύ τους, σαν να συμπληρώνεται ένα παζλ.

«Όταν η Ρούμπι κι εγώ βρήκαμε τα δυο πρώτα κομμάτια ενθουσιαστήκαμε και καταλάβαμε ότι ήταν κάτι σημαντικό και ασυνήθιστο», λέει ο Τζάστιν Ρέινολντς, προσθέτοντας: «Όταν βρήκα το πίσω τμήμα της γνάθου, ενθουσιάστηκα γιατί είναι αυτό που επιβεβαιώνει την προηγούμενη ανακάλυψη του Πολ».

«Αυτό το νέο εύρημα είναι πιο ολοκληρωμένο, καλύτερα διατηρημένο και αποδεικνύει ότι πλέον έχουμε δύο γιγάντια οστά, που έχουν μοναδικό σχήμα και δομή», δηλώνει από την πλευρά του ο Λόμαξ. 

@ Dean Lomax

Οι κυρίαρχοι των ωκεανών

Τα απολιθωμένα οστά είναι από το τέλος της Τριαδικής Περιόδου (πριν από 252-201 εκατομμύρια χρόνια), όταν οι ιχθυόσαυροι κολυμπούσαν στους ωκεανούς και οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στην γη.

Τα απολιθωμένα οστά από γνάθους του νέου είδους είναι παλαιότερα κατά περίπου 13 εκατομμύρια χρόνια από τα άλλα είδη ιχθυόσαυρων που έχουν εντοπιστεί στον Καναδά και την Κίνα.

Οι ιχθυόσαυροι έμοιαζαν με τα δελφίνια και εμφανίστηκαν στους ωκεανούς περίπου πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια. Κάποια από αυτά ανέπτυξαν πολύ μεγάλο σώμα και περίπου πριν από 202 εκατομμύρια χρόνια οι ωκεάνιοι τιτάνες ήταν τα μεγαλύτερα θαλάσσια ερπετά στον πλανήτη. Τέτοιοι ιχθυόσαυροι που είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από τις φάλαινες κολυμπούσαν στις ανοιχτές θάλασσες και σπανίως έφταναν μέχρι τα ρηχά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο γιγάντιος ιχθυόσαυρος είναι είδος που εξαφανίστηκε στη διάρκεια μίας περιόδου αύξησης της οξύτητας στα θαλάσσια ύδατα, περίπου πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια και οι ιχθυόσαυροι που έμειναν δεν έφτασαν ποτέ στο μέγεθος που είχαν οι προηγούμενοι του είδους, μέχρι που εξαφανίστηκαν και οι μικρότεροι, πριν από 94 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Μαρσέλο Περίλο από το Πανεπιστήμιο της Βόνης, μελέτησε την ιστολογία ή μικροσκοπική ανατομία των απολιθωμένων οστών και διαπίστωσε ότι το τεράστιο θαλάσσιο ερπετό ήταν ακόμα σε ηλικία ανάπτυξης όταν πέθανε. Κάτι που σημαίνει ότι οι ενήλικες ιχθυόσαυροι σεβερνένσις μπορεί να ήταν πολύ μεγαλύτεροι από την γαλάζια φάλαινα.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Η Ουάσινγκτον γνώριζε, σε δύσκολη θέση ο Τζο Μπάιντεν

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Υποβαθμίζει την επίθεση η Τεχεράνη – «Δεν επλήγησαν πυρηνικές εγκαταστάσεις, ρίξαμε drones»

Προσομοίωση πολέμου για Ισραήλ και Ιράν – «Βομβαρδισμοί» με περσικό χαλί και απάντηση με… video game

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:01