search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:52
MENU CLOSE

Πλειόσαυρος: Κρανίο προϊστορικού «τέρατος» εξαιρετικά διατηρημένο, βρέθηκε στην Αγγλία (Video)

12.12.2023 13:09
pleiosaurus
BBC studios

Ένα μοναδικά διατηρημένο κρανίο γιγάντιου πλειοσαύρου, ενός προϊστορικού θαλάσσιου τέρατος, ανακαλύφθηκε σε παραλία στην κομητεία Ντόρσετ, στη νότια Αγγλία και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μελετώντας το θα μάθουν τα μυστικά αυτών των εκπληκτικών πλασμάτων.

Οι πλειόσαυροι κυριαρχούσαν στους ωκεανούς την εποχή που στην ξηρά είχαν επιβληθεί οι δεινόσαυροι. Το απολίθωμα υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας περίπου 150 εκατομμυρίων ετών, σχεδόν 3 εκατομμύρια νεότερο από οποιοδήποτε άλλο απολίθωμα πλειοσαύρου. Οι επιστήμονες μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα είδος που ήταν άγνωστο ως τώρα.

Το απολίθωμα εντοπίστηκε αρχικώς την άνοιξη του 2022 και ακολούθησε μία περίπλοκη επιχείρηση ανασκαφής, που καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ του BBC  “Attenborough and the Jurassic Sea Monster,” που παρουσιάζει ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο και θα προβληθεί στις 14 Φεβρουαρίου, από το PBS.

Το κρανίο έχει μήκος σχεδόν δύο μέτρων και ζυγίζει πάνω από μισό τόνο,  κάτι που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε πόσο μεγάλο ήταν το σαρκοβόρο θαλάσσιο ερπετό. Οι πλειόσαυροι έφταναν σε μήκος 15 μέτρων, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica.

Το απολίθωμα βρέθηκε σε έναν γκρεμό στην λεγόμενη «Ακτή Τζουράσικ» του Ντόρσετ. Η ανασκαφή ήταν εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς τα ειδικά συνεργεία έπρεπε να λειτουργήσουν με ακρίβεια, σε ένα δύσκολο περιβάλλον και με περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους, καθώς στην περιοχή επικρατούν καταιγίδες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατολισθήσεις, με συνέπεια την καταστροφή του κρανίου. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν drones για να «χαρτογραφήσουν» τον γκρεμό και χρειάστηκε να δουλεύουν κρεμασμένοι από σχοινιά επί τρεις εβδομάδες για να το αποσπάσουν από τα βράχια.

Από το σχεδόν άθικτο απολίθωμα φαίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον πλειόσαυρο ένα τρομερό κυνηγό των θαλασσών.  Το αρπακτικό διέθετε τεράστια αιχμηρά δόντια και χρησιμοποιούσε διάφορους αισθητήρες – που είναι ορατοί στο κρανίο- για να ανιχνεύει τις αλλαγές στην πίεση του νερού καθώς κυνηγούσε τα θηράματά του. Είχε δάγκωμα δύο φορές πιο δυνατό από τον θαλάσσιο κροκόδειλο, που σήμερα διαθέτει τα πιο ισχυρά σαγόνια στον κόσμο, σύμφωνα με την Έμιλι Ρέιφιλντ, καθηγήτρια Παλαιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Η Έμιλι Ρέιφιλντ λέει χαρακτηριστικά ότι ένας πλειόσαυρος θα μπορούσε με μία δαγκωματιά να κόψει στα δύο ένα αυτοκίνητο.

Ο Άντρι Ρόου, μεταδιδακτορικός συνεργάτης Παλαιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δήλωσε ότι «το ζώο ήταν τόσο μεγάλο σε όγκο ώστε θα μπορούσε να κατασπαράξει οτιδήποτε είχε την ατυχία να βρεθεί στον χώρο του».

Διαβάστε επίσης:

Ποιες είναι οι πόλεις που θεωρούνται καλύτεροι προορισμοί στον κόσμο (Videos)

Raymond Chandler: «Ο Μεγάλος Αποχαιρετισμός» – Ανακαλύφθηκε χαμένο ποίημα του σπουδαίου Αμερικάνου συγγραφέα για τη νεκρή γυναίκα του

Βραζιλία: Τραγικό τέλος για 4χρονο κοριτσάκι – Τη βίασε και την κρέμασε ο θείος της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:49