search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:48
MENU CLOSE

Σοκ: Γιατροί στη Βρετανία μετέτρεψαν σε πειραματόζωα εκατοντάδες αιμορροφιλικά παιδιά (Video)

19.04.2024 14:58
aima-nosokomeio-new

Γιατροί έβαζαν συστηματικά τις ανάγκες για την ιατρική έρευνα πάνω από τις ανάγκες ασθενών και μετέτρεψαν σε πειραματόζωα μεγάλο αριθμό παιδιών, στα οποία μετάγγιζαν αίμα μολυσμένο με ιούς  ηπατίτιδας C και HIV, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα τα οποία έχει υπόψη του το BBC.

Η πραγματική κλίμακα των πειραμάτων που έγιναν σε παιδιά στη Βρετανία, στις δεκαετίες του 1970 και 1980, προκαλεί σοκ, αφού τουλάχιστον επί 15 χρόνια εκατοντάδες άνθρωποι μολύνθηκαν επίτηδες και χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους ως πειραματόζωα.

Τα έγγραφα που επικαλείται το BBC αποκαλύπτουν έναν μυστικό κόσμο μη ασφαλών κλινικών δοκιμών σε παιδιά που είχαν κυρίως προβλήματα θρομβώσεων ή ήταν αιμορροφιλικά. Τα πειράματα γίνονταν χωρίς να γνωρίζουν κάτι οι γονείς των παιδιών, από τα οποία τα περισσότερα είναι σήμερα νεκρά.

Η έλλειψη προϊόντων αίματος στη Βρετανία στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, υποχρέωνε τις υγειονομικές αρχές να κάνουν εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Το πλάσμα αίματος έδιναν δότες υψηλού κινδύνου, όπως φυλακισμένοι και ναρκομανείς, που πιθανώς είχαν προσβληθεί από θανατηφόρες ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα C και από τον ιό HIV.

Για το σκάνδαλο αυτό διεξάγεται ήδη έρευνα και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο.

Το πειραματόζωο Λιουκ

Ένας από τους ανθρώπους που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα είναι ο Λιουκ Ο΄ Σι – Φίλιπς, 42 ετών σήμερα, που πάσχει από ήπια αιμορροφιλία.  Κατέφυγε για νοσηλεία στο νοσοκομείο Middlesex στο κεντρικό Λονδίνο, όταν ήταν τριών ετών, το 1985.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το BBC ο ασθενής πήρε προϊόν αίματος που ο γιατρός γνώριζε ότι ίσως ήταν μολυσμένο, αλλά το χρησιμοποίησε για να κάνει κλινική δοκιμή. Ο γιατρός ήθελε να διαπιστώσει πόσο πιθανό είναι ασθενείς να προσβληθούν από ασθένειες μετά από νοσηλεία με ένα νέο προϊόν, γνωστό ως FactorVIII.

Ο γιατρός του Λιουκ, ΣάμουελΜατσίν έγραψε τότε μία επιστολή σε έναν άλλο ειδικό στην αιμορροφιλία, τον Πίτερ Κέρνοφ από το  νοσοκομείο RoyalFree του Λονδίνου. Ο ΣάμουελΜατσίν περιγράφει λεπτομερώς το πρωτόκολλο που ακολούθησε για την θεραπεία του Λιουκ και ενός άλλου αγοριού, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι είναι κατάλληλα για την δοκιμή». Η επιστολή αυτή έχει υποβληθεί στον φάκελο της δημόσιας έρευνας που διενεργείται για τα μολυσμένα προϊόντα αίματος.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Δρ. Κέρνοφ είχε ζητήσει από συναδέλφους του γιατρούς να του δώσουν στοιχεία ασθενών που θα ήταν κατάλληλοι για τις κλινικές δοκιμές, λέγοντας ότι έπρεπε «να μην έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε άλλη θεραπεία». Οι γιατροί αποκαλούσαν αυτούς τους «κατάλληλους ασθενείς» με τον όρο «παρθένους αιμορροφιλικούς».

«Ήμουν ένα πειραματόζωο στις κλινικές δοκιμές και θα μπορούσαν να με έχουν σκοτώσει», δήλωσε στο BBVC ο Λιουκ, ο οποίος προσβλήθηκε από ηπατίτιδα C. «Για τον επιστημονικό κόσμο ήταν απίστευτο όφελος το ότι ήμουν παρθένος αιμορροφιλικός», πρόσθεσε.

Οι γιατροί που έκαναν πειραματόζωο τον Λιουκ είναι σήμερα νεκροί, αλλά ο Δρ. Ματσίν πριν φύγει από τη ζωή είχε καταθέσει ότι όντως ο Λιουκ είχε χρησιμοποιηθεί για την έρευνα που έκανε ο Δρ. Κέρνοφ.

Τα έγγραφα που επικαλείται το BBC δείχνουν ότι οι γιατροί γνώριζαν πως ο Λιουκ είχε προσβληθεί από ηπατίτιδα Cαπό το 1993, αλλά ενημέρωσαν την οικογένειά του το 1997.

Ο καθηγητής ΈντουαρντΤούντενχαμ, που ήταν ειδικός σε προβλήματα αιμορροφιλίας στο RoyalFreeHospital κατά τη δεκαετία του 1980, ερωτηθείς αν κατά τη γνώμη του είχαν γίνει σεβαστοί οι στοιχειώδεις κανόνες ηθικής κατά τις κλινικές δοκιμές, απάντησε με μία λέξη: «Όχι».

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Πέθανε στα 49 του «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα» – Η συγκλονιστική ιστορία του Jérôme Hamon (videos)

Απίστευτο ρεκόρ: Ρώσοι έπεσαν με αλεξίπτωτο από τη στρατόσφαιρα στο Βόρειο Πόλο – Εκπληκτικές photos

Ουκρανία: «Εκβιασμός» CIA στο Κογκρέσο για την πρόσθετη βοήθεια στο Κίεβο – «Υπάρχει πολύ μεγάλος πραγματικός κίνδυνος»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:37