search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:37
MENU CLOSE

Το καλό και το κακό σενάριο των ευρωεκλογών και πόσο θα επηρεάσουν αυτοδυναμία και πρόωρες εκλογές

22.04.2024 10:00
MITSO NEW

Μπορεί τα πρώτα δείγματα των δημοσκοπήσεων μετά την ανακοίνωση του Φρέντι Μπελέρη για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας να έφεραν κάποια χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει όχι μόνο να παλέψει με τον κακό της εαυτό που πολλές φορές έχει πάρει κεφάλι τους προηγούμενους μήνες αλλά και με την δίκη της επιτυχία στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Γιατί, κακά τα ψέματα, μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019 το 33% δηλαδή να είναι ένας μπούσουλας και ένα μέτρο σύγκρισης, αλλά η πραγματική σύγκριση θα γίνει με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και κυρίως με τον αν το αποτέλεμα της 9ης Ιουνίου μπορεί να εξασφαλίσει στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία στην επόμενη εθνική κάλπη.

Οι αισιόδοξοι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι υποψηφιότητες Μπελέρη και Αυτιά μαζί με την κινητοποίηση που θα γίνει στην Βόρειο Ελλάδα μπορούν να εξασφαλίσουν στη Νέα Δημοκρατία ένα ποσοστό από 33% έως 35%.

Σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ θα είναι ξανά στο στόχο της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές πολύ περισσότερο δε αν αυτές γίνουν πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Άλλωστε παράλληλες δημοσκοπήσεις που εκτιμούν και την ψήφο σε περίπτωση που είχαμε εθνικές εκλογές δίνουν στη ΝΔ κοντά στις 3 μονάδες επιπλέον. Αν προσθέσει κάποιος και τον κίνδυνο της ακυβερνησίας εύκολα μπορεί το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώσει ξανά ένα ποσοστό κοντά στο 38%-39% .

Τα πράγματα θα γίνουν όμως πολύ δύσκολα αν το ποσοστό των ευρωεκλογών κυμανθεί πέριξ του 30% ή και ελαφρώς πιο κάτω.

Εκεί η Νέα Δημοκρατία θα έχει χάσει 10 μονάδες μέσα σε ένα χρόνο και κυρίως θα φαντάζει πια πολύ δύσκολη η επίτευξη αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές.

Πολύ περισσότερο από την στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει θέσει το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας αλλά και έχει πει ότι οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη και ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με χαλαρότητα.

Κατα συνέπεια ένα ποσοστό κοντά στο 30% θα οδηγήσει τους αντιπάλους του να που ότι μια εθνική κάλπη έδωσε στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό που δεν της εξασφαλίζει αυτοδυναμία σε εθνικές εκλογές.

Και βέβαια εδώ θα παίξει ρόλο και το άθροισμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και πόσο κοντά θα είναι αυτό στο ποσοστό της Νέα Δημοκρατία, αλλά φυσικά και πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά της από το δεύτερο κόμμα.

Κατά συνέπεια το ποσοστό της 9ης Ιουνίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και και τις πολιτικές εντυπώσεις για το αν η Νέα Δημοκρατία παραμείνει η κυρίαρχη δύναμη και το μόνο κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα τη χώρα άρα να συνεχίσει της προσφέρει πολιτική σταθερότητα.

Θα κρίνουν ίσως και κάτι ακόμα, το αν οι εθνικές εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας ή όχι.
Γιατί με ένα ποσοστό 29%-30% προφανώς δεν πας σε πρώρες εκλογές για να χάσεις την απόλυτη πλειοψηφία των 158 βουλευτών.

Αν όμως τα πράγματα εξελιχθούν θετικά και η κάλπη γράψει κοντά στο 35% εκεί ο πειρασμός για ένα δημοσκοπικό ξέφωτο που θα σου δώσει την τρίτη εκλογική νίκη στη σειρά και ακόμα 4 χρόνια διακυβέρνησης είναι μεγάλος.

Διαβάστε επίσης

Προβληματισμός στην κυβέρνηση: Τα μηνύματά της δεν «περνάν» στους πολίτες

Η Αγγελική Δεληκάρη περιγράφει το περιστατικό με το χαστούκι από πρώην υποψήφια βουλευτή της Νίκης: «Με χτύπησε με όλη της τη δύναμη» (video)

Το μήνυμα Κασσελάκη για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου: «Τιμούμε τους αγώνες του Γλέζου για δημοκρατία και ελευθερία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:35