search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 05:14
MENU CLOSE

«Κιτρίνισε» η Καλαμάτα από την αφρικανική σκόνη – Απόκοσμες εικόνες

23.04.2024 17:55
kalamata skoni 8887- new

Αποπνικτική είναι η κατάσταση με την αφρικανική σκόνη κυρίως στις νοτιότερες περιοχές της χώρας που θυμίζουν… κίτρινο τοπίο στην ομίχλη.

Ενδεικτικά, στη Μεσσηνία, και κυρίως στην Καλαμάτα οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν θυμίζουν αμμοθύελλα στη Σαχάρα.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και σε περιοχές της Ηλείας, με την αφρικανική σκόνη να έχει κρύψει τον ουρανό, όπως φαίνεται από εικόνες στο λιμάνι του Κατάκολου, στην παραλία της Κουρούτας και στην περιοχή της Ζαχάρως.

Τοπίο στην ομίχλη και στα Χανιά με την αφρικανική σκόνη να είναι έντονη και την ατμόσφαιρα αποπνικτική, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία, που σήμερα ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.


Κολυδάς: Thirty – dirty το φαινόμενο

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η αφρικανική σκόνη θα ξεκινήσει να υποχωρεί από το πρωί της Τετάρτης, χαρακτηρίζοντας το κοκτέιλ σκόνης με υψηλές θερμοκρασίες ως «thirty – dirty».

Τοπίο… στη σκόνη και στην Αθήνα

Σα σκηνή βγαλμένη από το «Blade Runner 2049» μοιάζει η πρωτεύουσα μετά τη νέα επιδρομή της αφρικανικής σκόνης.

Εκτός, όμως, από το απόκοσμο σκηνικό, η ατμόσφαιρα στην Αθήνα είναι αφόρητη και η αναπνοή γίνεται δύσκολη, ενώ και η Ελληνική Πνευμολογική Εταιρεία προειδοποιεί για τους κινδύνους που η σκόνη μπορεί να ενέχει, ειδικά για άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις.

Σημειώνεται ότι η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.

Διαβάστε επίσης:

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia – «Είδα τη σύλληψη 108 φοιτητών»

Το Χ τρολάρει τον… κακό μας τον καιρό

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Έχουμε πόλεμο κωλόμπατσοι, θα σας σκοτώσουμε όλους» – Στο φως οι διάλογοι των χούλιγκαν μετά τα επεισόδια στου Ρέντη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31