search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:44
MENU CLOSE

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στα Χανιά

23.04.2024 15:29
seismografos new

Σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης (23/04), στα Χανιά. Πού εντοπίζεται το επίκεντρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός έγινε στις 14:38 με το επίκεντρο να εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νότια της Σούγιας Χανίων, δηλαδή στο Λιβυκό Πέλαγος.

Ακόμα, το εστιακό βάθος του σεισμού στα Χανιά υπολογίστηκε σε μόλις 7 χιλιόμετρα.

Συνεχίζεται στην Κρήτη η άσκηση προσωμοίωσης σεισμού

Την ίδια ώρα για δεύτερη μέρα εξελίσσεται η άσκηση αντισεισμικής προστασίας «Μίνωας» στην Κρήτη την οποία διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού.

Το σενάριο της άσκησης αφορά στην εκδήλωση ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης. Το πρωί της Τρίτης (23/04), 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός, εκδηλώνεται – βάσει πάντα του σεναρίου της άσκησης – νέος σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 30 χιλιομέτρων στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου ενώ, ταυτόχρονα, προκαλούνται και θαλάσσια γεωδυναμικά κύματα (τσουνάμι) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

Στο πλαίσιο της άσκησης εστάλη, τη Δεύτερα (22/04), μέσω του 112 μήνυμα στους κατοίκους των Χανίων και του Ρεθύμνου για προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό: «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – 22/04/2024 – ΩΡΑ 10:20 – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024»

Μάλιστα, την Τρίτη (23/04) απεστάλησαν δύο μηνύματα 112 προς όλη την Κρήτη. Το πρώτο μήνυμα, με το οποίο σηματοδοτήθηκε η έναρξη της άσκησης της δεύτερης ημέρας, απεστάλη μετά τις 10:00 είχε το ακόλουθο περιεχόμενο: «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 23/04/2024 – ΩΡΑ (…) – Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή σε όλη την Κρήτη. Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024».

Το δεύτερο μήνυμα ακολούθησε λίγα λεπτά μετά το πρώτο και αποτέλεσε μήνυμα προειδοποίησης για τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι λόγω της σεισμικής δόνησης, με το ακόλουθο περιεχόμενο: «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 23/04/2024 ΩΡΑ (…) – Σεισμός μεγέθους 7,2 σημειώθηκε με επίκεντρο 30 χλμ B του Ηρακλείου. Κίνδυνος πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή σας. Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές. Ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών Αρχών».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός καταδικασμένος για παράνομη διακίνηση μεταναστών αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους

Συνάντηση Πιερρακάκη-Ιερώνυμου στο υπουργείο Παιδείας

ΕΛΑΣ: 379 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας την περασμένη εβδομάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:43