search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:09
MENU CLOSE

Κύμα καταλήψεων και αντιπολεμικών διαδηλώσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια (Videos)

25.04.2024 11:19
columbia_uni_new

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει το κύμα καταλήψεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια από φοιτητές που διαμαρτύρονται για την στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στην ανθρωποσφαγή στην Λωρίδα της Γάζας από τους Ισραηλινούς.

Είναι τόση η ένταση που επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που κάποιοι αναλυτές στον αμερικανικό Τύπο – όπως ο Τσαρλς Μπλόου στους NYT–  γράφουν ότι «επιστρέφει το φάντασμα του αντιπολεμικού κινήματος του 1968».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο Columbia, όπου σε κλίμα έντασης γιουχαΐστηκε από τους φοιτητές. Ο Μάικ Τζόνσον επέρριψε ευθύνες στις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου λέγοντας ότι έχασαν τον έλεγχο της κατάστασης, ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του πανεπιστημίου Νεμάτ Σαφίκ και χαρακτήρισε «ανοησίες» τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Εισβολή αστυνομικών, δεκάδες συλλήψεις και νέες καταλήψεις

Το κλίμα έντασης στην πανεπιστημιακή κοινότητα πυροδότησε η εισβολή αστυνομικών στο κάμπους του πανεπιστημίου Southern California. Οι αστυνομικοί απώθησαν τους φοιτητές με τη δικαιολογία ότι είχαν αναρτήσει πόστερ στα δέντρα του κάμπους. Η αστυνομία του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 93 άτομα στο κάμπους του πανεπιστημίου.

Εκπρόσωπος των διαδηλωτών είπε ότι τα αιτήματά τους είναι το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, η διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου στο κάμπους, η προστασία των αμάχων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, και ο τερματισμός της σιωπής από την πλευρά των πρυτανικών αρχών «για την γενοκτονία και την Παλαιστίνη».

Τουλάχιστον 34 άτομα συνελήφθησαν και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας της πολιτείας.

«Το πανεπιστήμιο αντέδρασε σθεναρά, εφαρμόζοντας τους κανόνες και προστατεύοντας το συνταγματικό δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις εντός του πλαισίου είναι αποδεκτές», δήλωσε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Τζέι Χάρτζελ, προσθέτοντας ότι «η παραβίαση του νόμου και πολιτικές που παρεμποδίζουν τη δυνατότητα των υπολοίπων στην μάθηση δεν επιτρέπονται».

Δύο φοιτητές συνελήφθησαν μετά από διαδήλωση και στο Ohio State University.

Διαδηλωτές έχουνκατασκηνώσει σε χώρους των πανεπιστημίων Harvard, MIT, Tufts και Emerson στην ευρύτερη περιοχή της Βοστόνης.

Στο περίφημο University of California, Berkeley, στήθηκε κατασκήνωση από αντιπολεμικούς διαδηλωτές σε ανοιχτό χώρο, με τις πρυτανικές αρχές να διαμηνύουν ότι δεν θα παρέμβουν στον βαθμό που οι διαδηλωτές δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία του ιδρύματος..

Αντίστοιχες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις έχουν διοργανωθεί μεταξύ άλλων στο New School, στη Φλόριντα, στο University of Michigan και στο University of Rochester, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Στο επίκεντρο το Columbia

Παρά τις δεκάδες συλλήψεις οι διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ του παλαιστινιακού ζητήματος συνεχίζονται στα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, με το επίκεντρο της προσοχής να παραμένει στο Columbia University.

Οι φοιτητές του περίφημου πανεπιστημίου διαμηνύουν ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν μέχρι οι σχολές να διακόψουν τις επαφές με ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα και να σταματήσει η χρηματοδότησή τους από οργανώσεις που έχουν σχέση με το Ισραήλ.

Η αμερικανική ηγεσία ανησυχεί για τις διαστάσεις που παίρνουν οι κινητοποιήσεις και γι αυτό ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, έκανε μία σπάνια επίσκεψη στο πανεπιστήμιο Columbia.

Σε συνέντευξη Τύπου στο πανεπιστήμιο, μαζί με άλλους ρεπουμπλικανούς βουλευτές, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ιδρύματος, ο πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον αρνήθηκε ότι οι διαδηλώσεις είναι νόμιμες, με βάση το Σύνταγμα και τις προσβλέψεις για την προστασία του λόγου.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της βουλής κατηγόρησε τις πανεπιστημιακές αρχές ότι δεν προστάτευσαν τους ισραηλινής καταγωγής φοιτητές και δεν επέβαλαν την τάξη και μίλησε για «επικίνδυνο» αντισημιτισμό στο πανεπιστήμιο. «Το μήνυμά μου προς τους φοιτητές στο κάμπους είναι να γυρίσουν στις αίθουσες και να σταματήσουν τις ανοησίες», είπε χαρακτηριστικά ο ΜάικΤζόνσον.

Η ομιλία του διακόπηκε πολλές φορές από φοιτητές που τον γιουχάισαν και φώναζαν συνθήματα. Ο ΜάικΤζόνσον από την πλευρά του απείλησε με την ανάπτυξη στρατιωτών της εθνοφρουράς για να διαλυθούν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου απαντώντας στην αξίωση του προέδρου της βουλής να παραιτηθεί η πρόεδρος του ιδρύματος, εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξης προς την πρόεδρο «που ηγείται του πανεπιστημίου σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο» και προσπαθεί «να ισορροπήσει ανάμεσα στις φωνές που κάνουν τόσο ζωντανό ένα κάμπους όπως αυτό του Columbia, και την ανάγκη σθεναρής αντίστασης απέναντι στο μίσος, τις παρενοχλήσεις και τις διακρίσεις».

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Κατηγορίες σε Τζουλιάνι και άλλους 17 για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020

Αφγανιστάν: Τι έγινε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τη μέρα που έφυγαν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες, τον Αύγουστο του 2021

Πώς ένας αλιγάτορας προκάλεσε αναστάτωση σε αεροπορική βάση της Φλόριντα (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:09