search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:50
MENU CLOSE

Αφγανιστάν: Τι έγινε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τη μέρα που έφυγαν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες, τον Αύγουστο του 2021

25.04.2024 06:02
kabul ekrixi hpa – new

Τον Αύγουστο του 2021 αποσύρθηκαν, μέσα σε μία χαώδη κατάσταση, οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν. 

Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πόλεμος της Αμερικής έκλεισε με μία τραγωδία, την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και περίπου 170 Αφγανοί πολίτες, που ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια για να φύγουν από το Αφγανιστάν που περνούσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ήταν 5.36 το απόγευμα, της 26ης Αυγούστου του 2021, όταν έγινε η έκρηξη σε μία από τις πύλες του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ.  Δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας ήταν ένας βομβιστής που πυροδότησε ένα σακίδιο λίγο πριν από το τσιμεντένιο κανάλι που υπάρχει στην περίμετρο του αεροδρομίου.

Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι η επίθεση έγινε από καμικάζι του ISIS-K, στην πύλη εισόδου του αεροδρομίου και ότι όλοι οι θάνατοι προήλθαν από μόνο μία έκρηξη. Κατά την εκδοχή του αμερικανικού στρατού οι ένστολοι που είπαν ότι δέχτηκαν πυρά και ανταπέδωσαν, πιθανότατα βρίσκονταν σε σύγχυση  εξαιτίας των συνεπειών της έκρηξης.

Ωστόσο το CNN έφερε στο φως νέο βίντεο και μαρτυρίες που αποκαλύπτουν ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως αναφέρουν οι δύο έρευνες που διεξήχθησαν από το Πεντάγωνο – η τελευταία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Σε βίντεο που έχει καταγραφεί σε κάμερα GoPro ενός πεζοναύτη, το οποίο δεν είχε έρθει στο φως σε όλη τη διάρκειά του, φαίνεται ότι μετά την έκρηξη έγινε έντονη ανταλλαγή πυρών και μάλιστα ήταν πολύ πιο πυκνά από αυτά που παραδεχόταν το Πεντάγωνο. Επίσης πάνω από δέκα Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και μίλησαν στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψαν λεπτομερώς την σκηνή.

Ένας από αυτούς τους στρατιώτες είπε ότι άκουσε τις πρώτες πυκνές ριπές που προέρχονταν από εκεί όπου βρίσκονταν οι πεζοναύτες, κοντά στο σημείο της έκρηξης. «Δεν ήταν μια ή δύο ριπές, αλλά πολύ πυκνά πυρά αυτομάτων όπλων», είπε ο στρατιώτες, που μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας γιατί φοβάται τις συνέπειες.

Ένας Αφγανός γιατρός, που επίσης μίλησε στο CNN ανέφερε ότι προσωπικά αφαίρεσε σφαίρες από τραυματίες και με το προσωπικό του νοσοκομείου καταμέτρησαν δεκάδες Αφγανούς που πέθαναν από πυρά αυτομάτων όπλων.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο έριξαν μόνο τρεις φορές στον αέρα και δεν χτύπησαν κανέναν από τους αμάχους  που βρίσκονταν εκεί. Αλλά αυτός ο ισχυρισμός καταρρίπτεται από τις μαρτυρίες που φέρνει στο φως το CNN.  Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επίσης ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες έριξαν «προειδοποιητικά πυρά στον αέρα για να αποτρέψουν μετακίνηση του πλήθους».

Κόλαση πυρός με θύματα αμάχους

Η κάμερα GoPro του πεζοναύτη έχει καταγράψει πυκνά πυρά που διήρκεσαν τουλάχιστον τέσσερα λεπτά και πάντως όχι τρεις ριπές, όπως υποστηρίζει το Πεντάγωνο. Από το υλικό αυτό όμως δεν καταγράφεται από πού προήλθαν τα πυρά.

Το βίντεο αυτό εξετάσθηκε από ανεξάρτητους ειδικούς, οι οποίοι δεν εντόπισαν κάποιο ίχνος ψηφιακής παρέμβασης στις εικόνες και τον ήχο. Όπως φαίνεται στο βίντεο, 21 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη της βόμβας Αμερικανοί πεζοναύτες έριξαν τουλάχιστον ένα δακρυγόνο μέσα από το αεροδρόμιο προς την πλευρά όπου βρισκόταν ο καμικάζι. Αυτό είναι πιθανό ότι έπεσε κοντά σε τραυματισμένους Αφγανούς πολίτες, που ήταν συγκεντρωμένοι στο κανάλι γύρω από το αεροδρόμιο και παγιδευμένοι από τα πυρά που ακούγονταν. 

«Είδα ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί από την έκρηξη και προσπαθούσαν να σηκωθούν, αλλά δέχονταν στη συνέχεια πυροβολισμούς» δήλωσε ο Σογκόφα Χαμίντι, που είδε την αδελφή του να πυροβολείται στο πρόσωπο. «Πυροβολούν εναντίον ανθρώπων. Μπροστά μου πυροβολήθηκαν άνθρωποι και έπεσαν κάτω», είπε στο CNN ο 16χρονος Ναζίρ. Και ο Νουρούλα Ζακέλ, που έχασε τον εξάδελφό του σε αυτή τη σφαγή, είπε ότι οι σφαίρες χτυπούσαν όποιον προσπαθούσε να διαφύγει και θυμάται που είδε στρατιώτες να του φράζουν το δρόμο. 

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν για την πολύνεκρη επίθεση, δεν χρησιμοποιήθηκαν μαρτυρίες από Αφγανούς «γιατί ο σκοπός και ο στόχος των αμερικανικών επιχειρήσεων δεν ζητά κάτι τέτοιο».

Ένας πεζοναύτης που μίλησε στο CNN όμως είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς από εκεί που βρισκόταν το αμερικανικό προσωπικό και οι ριπές μετά την έκρηξη προέρχονταν από εκεί που βρισκόταν ο πύργος ελεύθερων σκοπευτών στην Πύλη Άμπεϊ, όπου ήταν συγκεντρωμένοι Αμερικανοί. Ο άνθρωπος που μίλησε στο CNN δεν ήταν σε θέση να πει με βεβαιότητα ότι οι πεζοναύτες έβαλαν εναντίον του πλήθους των Αφγανών, αλλά πρόσθεσε ότι «σίγουρα δεν θα έριχναν στον αέρα», αφού οι πεζοναύτες εκπαιδεύονται έτσι ώστε να μην ρίχνουν προειδοποιητικές βολές.

Ένας Αμερικανός που ήταν αυτόπτης μάρτυρας των όσων έγιναν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε στο CNN ότι επί δύο χρόνια οι αξιωματικοί του έλεγαν «αυτό που είδες δεν ήταν η αλήθεια» και περιγράφει με λίγες λέξεις τι στόχο είχε η έρευνα του Πενταγώνου: «Κλείσε το στόμα σου. Εμείς μιλάμε για λογαριασμό σου».

Διαβάστε επίσης:

Πώς ένας αλιγάτορας προκάλεσε αναστάτωση σε αεροπορική βάση της Φλόριντα (Photos/Video)

Politico: Απειλή για την Ευρώπη η άνοδος της ακροδεξιάς – Ποιοι επιθυμούν επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τζον Λένον: Στο σφυρί η «χαμένη» 12χορδη κιθάρα του από την εποχή του «Help!» – Πόσο θα πουληθεί (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:49