search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 18:07
MENU CLOSE

Με την… ακρίβεια στις κάλπες

25.04.2024 06:05
dimitris-stoumpos

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα και περίπου έξι εβδομάδες πριν από τις κάλπες για τις ευρωεκλογές, οι επαναλαμβανόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν έως τώρα δυο «σταθερές» καταγραφές, τη δυσφορία / δυσανεξία των συμπολιτών μας για τη συνεχιζόμενη αδηφαγία της ακρίβειας και την… ενισχυμένη αποτύπωση για το κόμμα του κ. Βελόπουλου.

Το «επιτελικό» Μαξίμου ανησυχεί σφοδρά και για τα δύο (όχι ότι δεν ανησυχεί και για άλλα ζητήματα που αφήνουν διάτρητη την κυβερνητική εικόνα – ας αναφερθούμε μόνον σε άλλα δύο, όπως η ανασφάλεια και η δημόσια υγεία), γι’ αυτό τρέχει ασθμαίνοντας ακόμη να «μπαλώσει» όπως – όπως την προβληματική κατάσταση που έχει πλέον εγκατασταθεί ευρύτερα στα κοινωνικά στρώματα που δοκιμάζονται άγρια από την αφαίμαξη λόγω της ακρίβειας που βιώνουν καθημερινά.

Στην ηγεσία της κυβέρνησης θεωρούσαν πως με σχετικά μικρές φθορές θα μπορούσαν τελικά μέχρι το Πάσχα να παρουσίαζαν ουσιαστική «συγκράτηση» στις τιμές, με ενδεικτικότερη την προ ενάμιση μήνα βαρύγδουπη εξαγγελία «μέτρων» του αρμόδιου υπουργού κ. Σκρέκα, που όμως γρήγορα εξανεμίστηκε και γι’ αυτό (με τις απαραίτητες επικοινωνιακές οδηγίες) ξαναβγήκε στο σεργιάνι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που πηγαίνοντας στην… κεντρική αγορά του Ρέντη «έριξε» το προσωπικό «βάρος» του για να μας πείσει ότι πέφτουν – πέφτουν οι τιμές.

Μόνον που με δηλώσεις οι τιμές δεν πέφτουν και οι καταναλωτές, όλοι μας, ψωνίζοντας βλέπουμε τους λογαριασμούς που κάθε τόσο διαψεύδουν τις προπαγανδιστικές εμφανίσεις και κυβερνητικά πυροτεχνήματα.

Τώρα τα κυβερνητικά στελέχη βλέπουν με καθυστέρηση αλλά και «στερνή» διαπίστωση ότι με τα διάφορα pass μπορούσαν να «μαζεύουν» κάπως την κατάσταση, όμως τώρα όσοι στηρίχθηκαν (κυρίως οι πιο αδύναμοι, ευάλωτοι) κάπως σε αυτά δεν «μασάνε» τις εύκολες κουβέντες και αρκετοί θα στείλουν τα «γραμμάτια» της ακρίβειας στις κάλπες.

Η δυσκολία της Ν.Δ. φαίνεται και στην προσπάθειά της να «συγκρίνει» όλο και πιο έντονα τις δυσκολίες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να θυμίζει έναν ξαναπαιγμένο μπαμπούλα, ξεχνώντας όμως ότι κυβερνά επί… πέντε συναπτά έτη (χωρίς μνημόνια) και κυρίως ότι η ακρίβεια έμενε στο απυρόβλητο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για σχεδόν τρία χρόνια…

Επειδή μάλιστα η Ν.Δ. προσπαθεί να συγκρίνει τη χώρα μας με τις άλλες χώρες στην Ευρώπη, «ξεχνάει» να ομιλεί για την «επιτυχία» να είμαστε οι Έλληνες προτελευταίοι για την αγοραστική μας δύναμη.

Στο καυτό ζήτημα της ακρίβειας «απάντησε» αμέσως στο σεργιάνι Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πηγαίνοντας ο ίδιος (έχοντας δίπλα του και τον νέο δήμαρχο κ. Δούκα) στην κεντρική αγορά της Αθήνας, σημειώνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και επιβεβαιώνοντας ότι γύρω από την ακρίβεια η πολιτική σύγκρουση θα είναι σε μεγάλο βαθμό αποφασιστική.

Την ίδια ώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διά του προέδρου της Κ.Ο. κ. Φάμελλου κατέθεσε πρόταση για εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που θα αποδεχτεί προφανώς η κυβερνητική πλειοψηφία και έτσι θα έχουμε τελικά ένα κοινοβουλευτικό «ντιμπέιτ», το οποίο τουλάχιστον θα αντικαταστήσει θεσμικά το… τηλεοπτικό ντιμπέιτ που δεν ήθελε το Μαξίμου.

Τώρα, για να αντιμετωπίσει η Ν.Δ. τις απώλειες προς τα ακροδεξιά, μπορεί να ξαναζεσταίνει κόσμο με αναπαλαίωση συντηρητικών προδιαγραφών – συνθημάτων, υποψηφιοτήτων δεξιάς συσπείρωσης, π.χ. με τον Φρ. Μπελέρη, και αναμνηστικών δόσεων σύμπλευσης με την Ιεραρχία προφανούς προεκλογικής ανάγκης για «μείωση» των αποστάσεων (λόγω του ρήγματος που προκλήθηκε με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών), όμως οι απώλειες είναι δεδομένες.

Γι’ αυτό ήδη το προεκλογικό αφήγημα είναι με αναφορά σύγκρισης «μόνον» στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019, αφήνοντας «σβηστές» τις απώλειες ως προς το περιβόητο 41% που τόσο χρησιμοποιούσαν έως «προχθές».

Το γεγονός πάντως που παραμένει προβληματικά μπροστά μας είναι η διατήρηση της ισχυρής πρωτοκαθεδρίας της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό και η συνεχιζόμενη υπερβολική εσωπροοδευτική – εσωαριστερή σύγκρουση (που δεν αφήνει περιθώρια μεγάλης ανησυχίας στην Κεντροδεξιά), που δεν δίνει ελπίδες ευρύτερης ανατροπής συσχετισμών, παρά τις συγκυριακές «μικροϊκανοποιήσεις» όσων απλά αρκούνται σε… προσωπικές εκλογικές «επιβεβαιώσεις»…

Με την Ευρώπη σε πολλαπλά ελλείμματα, ολιγωρίες, στρεβλώσεις και μπροστά σε νέες προκλήσεις και συγκρούσεις, η συμμετοχή των πολιτών στις επερχόμενες κάλπες χρειάζεται να είναι ενισχυμένη και να δίνει νέες προοπτικές στη διεθνή της παρουσία, στη δημοκρατική της σταθερότητα και στην ενίσχυση της ουσιαστικής πολιτικής / κοινωνικής αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης:

Δεν μας τα λέτε καλά, σύντροφοι! 

Ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά. Τώρα!

Το ΚΚΕ κράτησε ψηλά τη ζωή μου και την αξιοπρέπειά μου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 18:06