search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 12:09
MENU CLOSE

Αναζωπύρωση του αντισημιτισμού βλέπει ο Χέρτσογκ πίσω από τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: «Φημισμένα πανεπιστήμια έχουν μολυνθεί από μίσος»

02.05.2024 18:10
proedros_ISRAHL
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κατήγγειλε σήμερα Πέμπτη, 2/5/2024, «την τρομακτική αναζωπύρωση του αντισημιτισμού» στον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου «φημισμένα πανεπιστήμια, κέντρα ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης» έχουν μολυνθεί «από το μίσος και τον αντισημιτισμό».

Στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις «βλέπουμε με φρίκη να τιμώνται και να δικαιολογούνται οι ωμότητες που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος, αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς και εξηγώντας την κριτική του στα φαινόμενα αντισημιτισμού.

Καταγγέλλουν αντισημιτικές ομιλίες Εβραίοι φοιτητές

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες οι διαδηλώσεις και οι δράσεις υποστήριξης και συμπαράστασης υπέρ των Παλαιστίνιων έχουν πολλαπλασιαστεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί ο δημόσιος διάλογος για την ελευθερία της έκφρασης και τον αντισημιτισμό. Εβραίοι φοιτητές από την πλευρά τους κατήγγειλαν αντισημιτικές ομιλίες και επεισόδια σε ορισμένες πανεπιστημιουπόλεις.

«Στους αδελφούς και στις αδελφές μας, στους φίλους μας στα πανεπιστήμια και στις εβραϊκές κοινότητες στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, σε εκείνους που υπερασπίζονται τον εβραϊκό λαό και το κράτος του Ισραήλ, σε όλους τους ανθρώπους που δείχνουν καλή θέληση (…) λέω: ο εβραϊκός λαός είναι μαζί σας, σας ακούμε. Βλέπουμε την εχθρότητα και τις ξεδιάντροπες απειλές, τις προσβολές (…) αισθανόμαστε τον φόβο και την ανησυχία», πρόσθεσε ο Χέρτσογκ.

«Αυτοί καλούν σε Ιντιφάντα και γενοκτονία, έχουμε δικαίωμα να ζούμε με υπερηφάνεια»

«Ενώ αυτοί καλούν σε Ιντιφάντα και γενοκτονία, εμείς θα εργαστούμε μαζί για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας που κρατά η Χαμάς και θα αγωνιστούμε για τις πολιτικές ελευθερίες μας και το δικαίωμα να πιστεύουμε (…) για το δικαίωμα να ζούμε με υπερηφάνεια, ειρηνικά και με ασφάλεια ως Εβραίοι, ως Ισραηλινοί, οπουδήποτε».

Ο Χέρτσογκ υπενθύμισε ότι οι Εβραίοι τιμούν την επόμενη εβδομάδα το Γιομ ΧαΣόα (ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος).

«Θα μιλήσουμε για τις σκοτεινές ώρες του παρελθόντος και θα θυμηθούμε το θαύμα της αναγέννησής μας. Απέναντι στην τρομακτική αναζωπύρωση του αντισημιτισμού, μην φοβάστε. Να είστε υπερήφανοι. Μείνετε δυνατοί για την ελευθερία σας», κατέληξε.

«Έσπασε» με τη βία η κατάληψη στο UCLA – «Ο αγώνας θα συνεχιστεί» διαμηνύουν οι φοιτητές

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ολοκληρώθηκε η βίαιη εκκένωση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) στις ΗΠΑ. Πάνοπλοι αστυνομικοί διέλυσαν δια της βίας τους φοιτητές που παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο εσωτερικό της πανεπιστημιούπολης οι οποίες και συμμετείχαν στο φοιτητικό κίνημα κατά του πολέμου του Ισραήλ και της σφαγής που συντελείται σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της εφόδου, η αστυνομία χρησιμοποίησε κρότου λάμψης, σφαίρες από καουτσούκ, ενώ πάνω από 100 άτομα έχουν συλληφθεί.

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ που επιχειρεί να προστατεύσει τον Νετανιάχου με κάθε τρόπο, τώρα έχει επιστρατεύει την ωμή και απροκάλυπτη καταστολή σε κάθε φωνή που διαμαρτύρεται για την σφαγή στη Γάζα, με τους φοιτητές ωστόσο να ξεκαθαρίζουν πως «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αναβρασμός στα πανεπιστήμια για τη Γάζα και απροκάλυπτη καταστολή: Χτυπούν στο «ψαχνό» με πλαστικές σφαίρες, εκκενώθηκε η κατάληψη στο UCLA

Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Fake news ότι τα έβαλε με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές – Τι συνέβη με το βίντεο του ηθοποιού

Αμετανόητος ο Μακρόν: Επιβεβαιώνει την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 12:08