search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 20:46
MENU CLOSE

Βιβλίο: Επτανησιακός πολιτισμός – Τα «Ιονικά» και «200 χρόνια από την εγκατάσταση των Εφοριών της Φιλικής Εταιρείας στην Επτάνησο»

05.05.2024 06:05
Untitled design (62)

Είναι εντυπωσιακή η παράδοση για την ανάδειξη και διαφύλαξη ενός κόσμου με ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά των Επτανήσων. Είναι επίσης συγκινητική η εθνικών διαστάσεων προσπάθεια ιστορικών συλλόγων που αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό στην ουσία του και όχι πανηγυριώτικα. Οφείλουμε χάριτες για τις άψογες εργασίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας με βαθύ αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, τόσο στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας όσο και στην Κερκυραϊκή Ένωση Αθηνών «Άγιος Σπυρίδων», σωματεία παλαιά και με ισχυρές καταβολές.

Τα «Ιονικά»

Περιοδική έκδοση για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες στο Ιόνιο

Σπάνια συναντά κανείς περιοδικά τοπικού ενδιαφέροντος που είναι ταυτόχρονα και γενικού, εθνικού ενδιαφέροντος. Βέβαια, μια και μιλάμε για τις Ιόνιες Νήσους με την ανυπολόγιστη, ιδιαίτερη και κεφαλαιώδους σημασίας πολιτισμική κληρονομιά, και μόνο η περίπτωση του Διονυσίου Σολωμού θα ήταν αρκετή για αιώνια ευγνωμοσύνη – αυτό πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Ο πολιτισμός των Επτανήσων είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος, καθώς ευτύχησαν να μην επιβαρυνθούν με την ανάμνηση της οθωμανικής κατοχής, αλλά να δεχτούν την επίδραση του δυτικού πολιτισμού, μια και βρέθηκαν υπό την κατοχή των Βενετών, Άγγλων και Γάλλων που δεν επεδίωκαν την αλλοίωση του εθνικού χαρακτήρα των κατοίκων. Η παρουσία τους, ωστόσο, είχε μεγάλη επίδραση στο να αποκτήσει η περιοχή των Ιονίων συγκεκριμένα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, που διακρίνονταν για τη λεπτότητα των πολιτισμικών ερεθισμάτων στις Τέχνες, τις Επιστήμες και τα Γράμματα. Έτσι, η ιστορία τους είναι μοναδική και ξεχωριστή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς η ελληνική ταυτότητα είναι πιο στέρεα εμποτισμένη με τη δυτική κουλτούρα και κατά συνέπεια με το ελληνικό πνεύμα, όπως αυτό μεταλαμπαδεύτηκε μέσα από τους αιώνες στον ευρωπαϊκό κόσμο.

Τα «Ιονικά» είναι μια ετήσια περιοδική έκδοση υπό τη σκέπη της Κερκυραϊκής Ενώσεως Αθηνών «Άγιος Σπυρίδων», η οποία ιδρύθηκε το 1896 και είναι η παλαιότερη σε συνεχή λειτουργία, συσσωμάτωση Επτανησίων αποδήμων στην Αθήνα. Η θεματολογία των «Ιονικών» καλύπτει επιστήμες, γράμματα, τέχνες αλλά και ιστορικά ζητήματα με συγκλονιστικό ενδιαφέρον και υπηρετείται με αυστηρότητα και συνέπεια προς τις αρχές και αξίες που απορρέουν από τον πολιτισμό των Ιονίων Νήσων. Στους τρεις πολυσέλιδους τόμους που κυκλοφορούν, ο φιλέρευνος αναγνώστης μπορεί να αποθησαυρίσει μια σειρά εκλεκτών και εγκυρότατων κειμένων, να ανακαλύψει θέματα με σπάνιο ενδιαφέρον γύρω από εποχές, πρόσωπα και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον Ιόνιο πολιτισμό.

200 χρόνια από την εγκατάσταση των Εφοριών της Φιλικής Εταιρείας στην Επτάνησο

Η Κερκυραϊκή Ένωση Αθηνών «Άγιος Σπυρίδων» μαζί με την επίσης ιστορική Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας εξέδωσαν έναν τόμο σχετικό με την πλούσια και πολυεπίπεδη δράση της Φιλικής Εταιρείας στα Ιόνια Νησιά. Διαπρεπείς ερευνητές – ιστορικοί προσθέτουν και αναδεικνύουν στη σχετική βιβλιογραφία γύρω από τα της Φιλικής Εταιρείας άγνωστες πτυχές γεγονότων αλλά και δράσεις προσώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εθνική υπόθεση. Η ίδρυση των Εφοριών της Φιλικής Εταιρείας στα Επτάνησα βασίστηκε σ’ εκείνα τα ξεχωριστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών που διέθεταν ήδη φιλελεύθερη κουλτούρα και δημοκρατική συνείδηση. Υπήρχε ήδη η τεράστια εμπειρία της δημιουργίας του πρώτου ελληνικού κράτους (Επτάνησος Πολιτεία, 1800-1807). Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι διέθεταν πολιτική ωριμότητα που τους καθιστούσε υπεύθυνους και ικανούς να αντιμετωπίσουν το αυταρχικό καθεστώς του βρετανικού προτεκτοράτου (Ιόνιον Κράτος).

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Με το EURO και στο ποδόσφαιρο!

Δοκίμια και κριτικές του Κωστή Παπαγιώργη για σημαίνοντες Έλληνες στοχαστές

Βιβλίο: Ο προχριστιανικός κόσμος των Εταίρων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 20:42