search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:45
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Τέσσερις συν μία «παγίδες» στον δρόμο για τις κάλπες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2333
09/05/2024
10.05.2024 06:15
maximou95_slider

Ύστερα από μια περίοδο έντονου προβληματισμού σχετικά με τις πιθανές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία ότι από τη… νηνεμία των πρώτων μηνών του 2024 περνάμε σε ούριο άνεμο όσον αφορά στους στόχους και τις επιδιώξεις της Ν.Δ. για τις ευρωκάλπες.

Οι λόγοι για την αλλαγή κλίματος είναι κατά κύριο λόγο… δημοσκοπικοί: έπειτα από μερικούς μήνες κατά τους οποίους τα ποσοστά της Ν.Δ. κυμαίνονταν ακόμα και κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δίνουν στο κυβερνών κόμμα ποσοστά πάνω από το συγκεκριμένο όριο και ορισμένες τα φέρνουν και κοντά στο «σκορ» των ευρωεκλογών του 2019 (λίγο πάνω από 33%), το οποίο είχε θέσει ως στόχο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αισιοδοξία

Ακόμα περισσότερο, όμως, από τις δημοσκοπικές επιδόσεις της Ν.Δ., οι λόγοι αισιοδοξίας αφορούν και στο τι αποτυπώνουν οι μετρήσεις για τα υπόλοιπα κόμματα: για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μοιάζει να έχει «καβατζώσει» τη δεύτερη θέση, ωστόσο, τα ποσοστά του δεν φαίνονται να… ανθίζουν και πολύ, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να δυσκολεύεται να πετύχει «σκορ» πάνω από αυτό των εθνικών εκλογών του 2023, ενώ όσον αφορά στις διαρροές προς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ., αυτές μοιάζουν να έχουν… στερέψει και τα κόμματα αυτά – κυρίως η Ελληνική Λύση και η Νίκη – επιστρέφουν σε ποσοστά που δεν προκαλούν ανησυχίες.

Η εικόνα αυτή, όπως είναι προφανές, επιτρέπει στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης – αν και, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να αλλάξει τους τρέχοντες συσχετισμούς στη Βουλή – θα της δώσει «αέρα» για μια τριετία (μέχρι το τέλος της θητείας της, δηλαδή) και δεν θα δημιουργήσει μείζονες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Φυσικά ο Μητσοτάκης και το σύνολο των στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος βρίσκονται σε προεκλογικό… πυρετό και αναμένεται να οργώσουν τη χώρα, με στόχο να συσπειρώσουν το εκλογικό σώμα που έδωσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο 41% στη Ν.Δ., προβάλλοντας κυρίως το δίλημμα «σταθερότητα ή αναταραχή».

«Θερμά σημεία»

Λίγο – πολύ αυτά είναι γνωστά (το «Ποντίκι» τα έχει αναλύσει εκτενώς, άλλωστε), οπότε εδώ δεν υπάρχει κάτι νέο. Ωστόσο, όπως λέει και η λαϊκή σοφία, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Δηλαδή μπορεί η τρέχουσα εικόνα να είναι θετική για την κυβέρνηση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο της Ν.Δ., καθίσταται σαφές ότι η εικόνα αυτή δεν έχει… τσιμενταριστεί ακόμα, ώστε να θεωρείται μη αναστρέψιμη. Αντιθέτως, αναγνωρίζεται ότι σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού υπάρχει δυσφορία για διάφορα ζητήματα και ότι η δυσφορία αυτή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να εκφραστεί στις κάλπες, ιδίως αν υπάρξει αφορμή για κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, υπάρχουν και κάποια «θερμά σημεία», τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ανατροπές στις τάσεις και τις στάσεις του εκλογικού σώματος, ειδικά δε αν υπάρξει στους τομείς αυτούς, που ούτως ή άλλως είναι προβληματικοί, κάποια, ας πούμε, «παρόξυνση», η οποία μπορεί να αυξήσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών και μαζί και τη διάθεσή τους για «τιμωρητική» ψήφο (πολλώ δε μάλλον αν λάβει κάποιος υπόψη ότι οι ευρωεκλογές θεωρούνται γενικώς πιο «χαλαρές»). Οι τομείς που θεωρούνται ότι μπορούν να θέσουν εμπόδια στους εκλογικούς στόχους της κυβέρνησης είναι οι εξής.

Ακρίβεια

Μπορεί να φαίνεται τετριμμένο, αλλά η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση και πηγή μεγάλης δυσφορίας από πλευράς πολιτών. Το χειρότερο, δε, είναι ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται και παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ελέγχους και παρεμβάσεις για τη διόρθωση στρεβλώσεων της αγοράς, διαρκώς επιδεινώνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βαίνουν μειούμενες, το κόστος του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης πλέον αγγίζει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 2 ευρώ. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός τον περασμένο Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 3,2%, ενώ στην κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» ανήλθε στο 4,9% (από 4,8% τον Μάρτιο), παρά τα μέτρα που η κυβέρνηση είχε θέσει σε εφαρμογή.

Και, φυσικά, οι νέες – πιο… μειωμένες – αυξήσεις προστίθενται στις προηγούμενες, «βάζοντας φωτιά» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Άλλωστε το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με υπολογισμούς του εμπορικού κόσμου, ήταν αυξημένο σχεδόν κατά 18% φέτος σε σχέση με πέρσι, ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, προφανώς, δεν μπορούν ούτε κατά διάνοια να κυνηγήσουν την ακρίβεια, παρά το γεγονός ότι για την κυβέρνηση αυτή είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπισή της.

Εν πάση περιπτώσει, όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης θέτουν σταθερά (εδώ και πολλούς μήνες) το ζήτημα της ακρίβειας στην κορυφή των προβλημάτων των πολιτών, όπερ έστι μεθερμηνευόμενον ότι παραμένει άλυτο και ότι θα συνεχίσει να προκαλεί… πληγές.

Ελληνοτουρκικά

Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Μητσοτάκης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα που θα θέσει στον Τούρκο Πρόεδρο όταν τον επισκεφθεί στην Άγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα και προσθέτοντας, μάλιστα, ότι η μετατροπή αυτή ήταν αχρείαστη.

Η αλήθεια είναι ότι η αρχική αντίδραση της κυβέρνησης στην κίνηση Ερντογάν να μετατρέψει άλλο ένα μουσείο σε τέμενος (μετά την Αγία Σοφία) φάνηκε μουδιασμένη και αμήχανη, οπότε ο πρωθυπουργός έπρεπε να «στείλει μήνυμα» ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αφήνει να «πέσει κάτω» καμία πιθανή και απίθανη προκλητική ενέργεια της Άγκυρας, ούτε να δείχνει ότι ακολουθεί πολιτική κατευνασμού.

Τα ελληνοτουρκικά αποτελούν μια πηγή προβληματισμού για την κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρχει απάντηση της Αθήνας σε κάθε κίνηση της Άγκυρας, αν το κυβερνών κόμμα δεν θέλει να δει μέρος των ψηφοφόρων (ειδικά δε των πιο συντηρητικών, οι οποίοι ήδη είναι ενοχλημένοι από αποφάσεις όπως η θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια) να «κουνάει μαντίλι», μετακινούμενο προς τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ., τα οποία θεωρούν τα εθνικά ζητήματα «παιχνίδι εντός έδρας».

Φωτιές

Μια τρίτη πηγή προβληματισμού στον δρόμο για τις ευρωεκλογές αποτελεί η κλιματική αλλαγή και – κυρίως – ο κίνδυνος εκδήλωσης μεγάλων πυρκαγιών, όπως η περσινή στη Δαδιά ή (ακόμα χειρότερα) όπως οι μεγάλες φωτιές του 2021 στη Βόρεια Εύβοια και στην Αττική (μεταξύ άλλων), καθώς ήδη η πυροσβεστική έχει κληθεί να παρέμβει σε δεκάδες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έχει ήδη προειδοποιήσει πως «όλο το κράτος βρίσκεται σε συναγερμό, γιατί θα έχουμε μία πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο», προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα και μία πολύ μεγάλη δυσκολία σε ό,τι έχει να κάνει με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες, γι’ αυτό θα δώσουμε μάχη μέρα – μέρα», αλλά και τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει «να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να βοηθήσουν τους ανθρώπους της πυροσβεστικής στο λειτούργημά τους».

Η μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται στην πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών περιαστικά και ιδίως κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, κ.λπ.), όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση… ψηφοφόρων που δεν θα είναι διόλου ευχαριστημένοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πόλεμοι

Και, για να μην ξεχνιόμαστε, στην ευρύτερη γειτονιά μας (Ουκρανία, Μέση Ανατολή) βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι που ανά πάσα στιγμή μπορούν να κλιμακωθούν και για τους οποίους δεν διαφαίνεται κάποιο τέλος στον ορατό ορίζοντα. Οι συνέπειες των συρράξεων αυτών έχουν ήδη γίνει αντιληπτές (και από την… τσέπη μας) και δημιουργούν έντονη ανασφάλεια για το μέλλον.

Δεδομένου ότι, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή δεν διαφαίνεται καταλαγή, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει «domino effect» σε διάφορους τομείς και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομία. Η ελπίδα είναι για σύντομη αποκλιμάκωση, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται και πολύ πιθανό, οπότε πάντα υπάρχει μια προετοιμασία για τα… χειρότερα.

Και τα απρόοπτα

Ωστόσο, εκτός από τα παραπάνω «σημεία κρίσης», η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή και άλλες… περιοχές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις και να βαρύνουν σημαντικά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

● Για παράδειγμα, η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις – πολιτικές και κοινωνικές – καθώς η αντιπολίτευση πιέζει διαρκώς την κυβέρνηση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ενώ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας έχει περάσει η αίσθηση ότι υπάρχει απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών.

● Αντίστοιχος προβληματισμός επικρατεί και για το «emailgate», με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να απορρίπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ΕΔΕ του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη διαρροή των στοιχείων εκλογέων του εξωτερικού και το μυστήριο σχετικά με την απόπειρα διάρρηξης στο γραφείο του διευθυντή Εκλογών του υπουργείου να παραμένει άλυτο (αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για «σκηνοθεσία»).

● Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια επικρατεί και σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν στη Θεσσαλία οι κακοκαιρίες Daniel και Elias, υποχρεώθηκε να κάνει… αναδιάρθρωση πόρων, παίρνοντας χρήματα που είχαν δεσμευτεί για αλλού.

Εν ολίγοις, μπορεί η… δύσκολη δημοσκοπική εικόνα για την κυβέρνηση να έχει εξομαλυνθεί, αλλά ακόμα υπάρχουν «παγίδες» μέχρι το… ταμείο της 9ης Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο κοινωνικές ομάδες που «στοχεύει» ο Μητσοτάκης για να φτάσει στο 33%

Γιατί ταράζει την κυβέρνηση η εκδήλωση του Ράμα

Ακρίβεια ίσον φτώχεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:44