search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 14:13
MENU CLOSE

Κύπρος: Αναχώρησε το USAV JAMES LOUX με το πρώτο πακέτο βρετανικής βοήθειας για τη Γάζα

15.05.2024 21:31
kupros_boitheia_gaza

Αναχώρησε από την Κύπρο το πρώτο πακέτο βρετανικής ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας που θα παραδοθεί στη νέα προσωρινή προβλήτα που κατασκευάστηκε στις ακτές της περιοχής.

To πλοίο που φορτώθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αμάλθεια είναι το αμερικανικό αρματαγωγό πλοίο USAV JAMES LOUX.

Σε ανάρτηση στο Χ η Πρέσβης των ΗΠΑ Τζούλη Φίσερ αναφέρει ότι Κύπρος και ΗΠΑ είναι ενωμένες στη διασφάλιση της σωτήριας βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη στη Γάζα και συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα κράτη για την υλοποίηση αυτής της περίπλοκης θαλάσσιας ανθρωπιστικής αποστολής.

«Ευχαριστούμε την Κύπρο για τη σταθερή καθοδήγηση και την υποστήριξη μέσω του Σχεδίου Αμάλθεια», αναφέρει η Πρέσβης.

Σύμφωνα με το Foreign Office, η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει σχεδόν 100 τόνους υλικού, συγκεκριμένα 8.400 συσκευασίες κατασκηνωτικού εξοπλισμού. Είναι το πρώτο μέρος ενός συνολικού πακέτου βοήθειας αξίας 2 εκ. λιρών βρετανικής βοήθειας που θα παραδοθεί μέσω Κύπρου, αξιοποιώντας την πρωτοβουλία της Λευκωσίας για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο. Αυτές οι σκηνές θα παραδοθούν μέσα στη Γάζα αμέσως μόλις σταθεί εφικτό.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως η προβλήτα που κατασκεύασαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αρχικά θα επιτρέπει την παράδοση φορτίου βοήθειας 90 φορτηγών κάθε μέρα, ποσότητα που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 150 φορτηγά όταν καταστεί πλήρως λειτουργική.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σημείωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται νυχθημερόν με συμμάχους και εταίρους για να περάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών οδών. «Ηγούμαστε διεθνών προσπαθειών μαζί με τις ΗΠΑ και την Κύπρο για να θεσπίσουμε έναν θαλάσσιο διάδρομο βοήθειας», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας την αναχώρηση του πρώτου φορτίου της χώρας του από την Κύπρο «σημαντική στιγμή» στην αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τέλος, από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών λόρδος Ντέιβιντ Κάμερον συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαίο να περάσει η ζωτικής σημασίας βοήθειας στο λαό της Γάζας μέσω όλων των δυνατών οδών, σημειώνοντας και αυτός τη συνεργασία με ΗΠΑ και Κύπρο.

Ζήτησε δε εκ νέου να ανοίξει πλήρως το ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ, να ανοίξουν περισσότερες χερσαίες διαβάσεις για περισσότερο καιρό και να βελτιωθούν τα μέτρα αποκλιμάκωσης της σύρραξης.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα παρακολούθησης σκαφών Marine Traffic, το πλοίο απέπλευσε ήδη για Γάζα. Mε βάση την ταχύτητα που αναπτύσσει το πλοίο, αναμένεται στη Γάζα σε λιγότερο από 18 ώρες.

Διαβάστε επίσης:

Ινδονησία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους Boeing με 468 επιβαίνοντες – Επέστρεψε στο αεροδρόμιο του Μακάσαρ (Videos)

Μπάιντεν για την απόπειρα κατά του Φίτσο: Φρικιαστική πράξη βίας – Έτοιμοι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση της Μπρατισλάβας

Πούτιν: Ειδεχθές έγκλημα η απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 14:11